Verdidebatt

Menneskeverd for ”mørkemenn”

Det er knyttet vanskelige etiske dilemmaer til endringer i abortloven, men her må man kunne ha en rasjonell debatt som tar hensyn til både kvinnens valgfrihet og ikke minst barnet selv. Jeg undres over at vi i 2019, med en teknologi og kunnskap som stadig når nye høyder, ikke skal kunne tilpasse lovverket slik at etikken går foran teknikken.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Selvbestemt abort ble et faktum i Norge i 1978 og har hatt stor støtte siden. Rettigheten er så selvfølgelig at enhver kritikk av loven blir raskt avfeid og en blir sett på som gammeldags. Men er det egentlig gammeldags å ha standpunkter som stiller spørsmål ved dagens abortlov?

Allerede fra befruktningsøyeblikket er den genetiske koden satt og øyefargen er bestemt. Etter 21 dager begynner hjertet å slå. 4-6 uker etter befruktningsøyeblikket pumper hjertet sitt eget blod og hjernen bearbeider sine første impulser. Alle organene barnet trenger for å leve er anlagt og delvis i funksjon etter 7-8 uker. Etter 9-11 uker kan barnet bøye knærne, fingrene vokser og fingeravtrykket har begynt å utvikle seg. Egenskaper som definerer et menneske og som derfor har et menneskeverd vi ikke må glemme i debatten.

De siste dagene har bekreftet at venstresiden verken ønsker verdispørsmål i livets tidligste fase velkommen, eller rom for en rasjonell debatt rundt dette. I stedet møtes dette med å marsjere høyrøstet for og ta bort en frisk tvilling. Videre prøver en å kneble politikere ved å slenge karakteristikker og falske agendaer mot dem. Dette kommer ikke bare fra venstreorienterte aktivister, men også fra respekterte politikere på venstresiden. Og på hvilket grunnlag? Fordi en ønsker å løfte menneskeverdet.

Det er knyttet vanskelige etiske dilemmaer til endringer i abortloven, men her må man kunne ha en rasjonell debatt som tar hensyn til både kvinnens valgfrihet, barnets far og ikke minst barnet selv. Jeg undres over at vi i 2019, med en teknologi og kunnskap som stadig når nye høyder, ikke skal kunne tilpasse lovverket slik at etikken går foran teknikken.

Når en sak som fosterreduksjon, som ikke praktiseres av noen andre europeiske land, vekker slike reaksjonen som vi har sett de siste dagene, er jeg glad KrF landet på Erna som statsminister. Ikke fordi den nye regjeringen er enige med KrF i disse spørsmålene, men fordi de i det minste lytter og møter disse etiske problemstillingene konstruktivt. I en tid der det stadig vil komme nye etiske dilemmaer, er jeg glad KrF står sammen med ledere som imøtekommer det med respekt og en rasjonell debatt fremfor å avfeie verdidebatten kontant, uavhengig av utfall.

Embryoet er et menneske som foreløpig ikke ser ut som oss – men som ser ut akkurat som vi gjorde da vi var på den alderen. Som samfunn må vi være der for dem som er svake. Både for det ufødte liv, og for foreldre som står overfor vanskelige beslutninger. Ikke enten eller.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt