Steinar Steinkopf Sund

14

Norge subsidierer klimautslipp

I Norge brukes skattebetalernes penger på å betale bøndene for å produsere mat som ingen trenger. Gunnar Stavrum påpeker i dagens lederartikkel i Nettavisen (22.januar) at det på bondeeide Norturas lagre ligger 2.600 tonn svinekjøtt, 2.750 tonn storfekjøtt, 3.000 tonn sauekjøtt - og at vi går mot et år med overproduksjon på 2.500 tonn egg.

Publisert: 23. jan 2019

Overproduksjon betyr at mat har blitt produsert og dyr har måttet bøte med livet utelukkende for at bøndene skal få betaling og ikke fordi markedet behøver mat. Det er mange grunner til at landbruket som alle andre næringsområder bør være markedsregulert. Da hadde vi fått en produksjon som var i samsvar med markedets behov og ikke en produksjon som var tilpasset det bøndene ønsker å få i lønn. Ved å fjerne de unødvendige subsidiene i landbruket og dermed spare enorme summer i unødvendige landbruksoverføringer, så ville vi ikke bare oppnå å tømme Norturas lagre med overskuddsmat, men vi ville også redusert klimautslippene. Landbruket er faktisk en av de store klimasynderne her i landet og er den største kilden til utslipp av metan og lystgass i Norge. Metan gir nærmere 30 ganger større drivhuseffekt enn karbondioksyd. Det betyr at Norge med den ene hånden arbeider for å få ned klimautslippene, redusere avskoging og bidra til en bærekraftig utvikling og med den andre hånden betaler de noen for å slippe ut klimagasser. Norge subsidierer med andre ord utslipp av metan og lystgass.

Den enorme overproduksjonen har også en etisk side. Overproduksjon av kjøtt betyr i bunn og grunn at dyr blir slaktet uten at de skal spises, men bare for at noen skal få betalt. Det er umoralsk. Det er moralsk forsvarlig å ta livet av dyr fordi vi trenger mat, men det er dypt forkastelig og respektløst å ta livet av dyr når det egentlig ikke er behov for det og de ikke skal brukes til mat.

Det finnes en enkel løsning på problemløsningen, fjern landbrukssubsidiene og la markedets behov få bestemme produksjonen. Da må bøndene tilpasse pris og produksjon etter det som markedet etterspør og vi får en riktig balanse mellom tilbud og etterspørsel.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere