Verdidebatt

Den nye regjeringens tydelige og velbegrunnede nei til BDS bevegelsen.

Den nye Solberg-regjeringens plattform er svært tydelig i sin midtøstenprofil og har en demokratisk og betryggende tilnærming til midtøstens eneste virkelige demokrati – Israel.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Blant de viktigste punktene er (Sitat):

Legge til rette for styrket forsknings- og utviklingssamarbeid, handel, turisme og kulturutveksling med Israel. Regjeringen anser ikke boikott av Israel som et bidrag til dialog, forståelse og en fredelig utvikling i Midtøsten.

Markere en tydelig kritisk linje overfor alle former for antisemittisme og aktivt motarbeide økonomiske bidrag til terrorisme, inkludert fangelønn.

Legge til grunn en balansert holdning til Midtøsten-konflikten, aktivt støtte målet om Israel og Palestina som to stater innenfor sikre og internasjonalt anerkjente grenser, og støtte opp under demokratisk utvikling i Midtøsten.

På denne måten følger Solberg-regjeringen en rekke nasjoner og topp-politikere som har tatt tydelig avstand fra den internasjonale og forfeilede BDS bevegelsens boikottlinje.

En tilnærming som ikke uventet skaper frykt og skrekk, og representerer et helt eksistensielt spørsmål for den jødiske befolkningen.

Samtidig som det har kommet  alarmerende rapporter fra de palestinske områdene og områdets udemokratiske utvikling.

Human Rigth Watch peker i sin nylige rapport på et palestinsk regime med alle de kjennetegn som ellers preger alle udemokratiske terror og tvangsregimer.

Systematisk vilkårlige arrestasjoner og tortur krenker viktige menneskerettighetsavtaler som Palestina nylig har signert. Den systematiske praksis av tortur fra palestinske myndigheter kan være en forbrytelse mot menneskeheten som kan ende opp med en påtale ved Den internasjonale straffedomstolen, sier HRW i en uttalelse.

Lederen for HRWs virksomhet i Israel og Palestina, Omar Shakir, mener palestinske ledere sitter i glasshus når de uttaler seg kritisk mot Israel.

– Palestinske ledere reiser verden rundt og snakker om palestinernes rettigheter, men styrer selv et maskineri av undertrykkelse for å knuse kritikk, sier han i et intervju gjengitt i Nettavisen.

For mange jøder er derfor BDS kampanjen, som f,eks et stort flertall i LO støtter helhjertet,og som her på Verdidebatt f,eks har vært frontet av tidligere styreleder for "Korsveibevegelsen", Hans Morten Haugen, et helt eksistensielt spørsmål , og de tidligere britiske statsministerne David Cameron og Tony Blair har da også begge fordømt oppfordringene til boikott av Israel.

Og for en tid tilbake stemte det canadiske parlamentet , med stort flertall, ja til en tekst som fordømmer BDS-bevegelsen.

 I 2016 gikk også den tyske forbundskansler Angela Merkels parti CDU kraftig ut mot BDS og definerte bevegelsen som antisemittisk og vurderte organisasjonens oppfordringer til boikott på linje med boikottaksjonene mot jødene som gradvis økte frem mot andre verdenskrig.

Og fortsatt "regner" det praktisk talt raketter over Israel - sannsynligvis støttet av den samme og til dels hatefulle palestinske ledelsen som dessverre fortsatt oppfordrer til drap på jøder - bare fordi de er jøder..

Beklageligvis er det ennå ikke er slutt på naiviteten hos velvillige norske organisasjoner og personer, selv om motivene kan være de beste, og PLO`s sentralråds siste krumspring bidrar heller ikke til å styrke dette inntrykket.

De samme som både hyller BDS bevegelsen boikottlinje og som nå trekker anerkjennelsen av staten Israel.

https://www.abcnyheter.no/nyheter/verden/2018/10/29/195451568/plos-sentralråd-trekker-anerkjennelsen-av-staten-israel.

I dette perspektivet er den nye regjeringens midtøstenposisjon et godt demokratisk tegn i tiden.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt