Steinar Steinkopf Sund

14

Avsporing av abortdebatten

Abortdebatten har blitt gjort til et spørsmål om hvem som skal bestemme. Dermed har det sentrale spørsmålet om barnets rett til å leve blitt skjøvet til side. Abortsaken handler ikke om kvinners rettigheter, men om barns rett til å leve.

Publisert: 18. jan 2019

For barnet i mors liv spiller det ingen rolle om det er "kvinnen selv" eller en nemd som tar beslutningen om liv eller død.  Derfor virker det meningsløst at det nå har blitt gjort til selve hovedsaken. Hovedsaken er at barnet i mors liv er et ufødt menneske som har sitt eget hjerte og blodomløp før den 10.svangerskapsuke.  Det har til og med blitt vist at fosteret kjenner smerte i det abortinngrepet utføres. Jeg viste selv filmen "Det tause skriket" for mine elever da jeg var religionslærer på videregående skole for mange år siden og innledet en diskusjonstime om abort.  Filmen viser hvordan det ufødte barnet skjærer en grimase av smerte i det inngrepet gjennomføres. Budskapet i denne tankevekkende filmen er totalt fraværende i dagens abortdebatt. Det synes jeg er oppsiktsvekkende, for det er dette som er selve saken.

I stedet for å diskutere hvem som skal ta beslutningen om abort burde man heller legge til rette for mødre som er i en vanskelig situasjon og hjelpe dem til å bære fram sitt ufødte barn. For dem som ikke har noen mulighet til å ta hånd om et barn, burde det være mer fokus på muligheten tii å adoptere bort barnet etter fødselen. Hvorfor er ikke Krf mer på banen i slike spørsmål?

I stedet har vi nå fått et samfunn der ufødte barn kan avlives fordi det ikke passer inn i våre liv, fordi økonomien ikke tillater det, fordi man ikke ønsker et barn med Downs syndrom osv mens diskusjonen om abort begrenser seg både fra motstandere og tilhengere til en diskusjon om hvem som skal ha lov til å ta beslutningen om abort.  Gjør man saken til kvinnesak, så skapes det ekstra steile fronter og det må barnet lide for.

Personlig er jeg tilhenger av et totalforbud mot abort med noen få unntak som alle er medisinsk begrunnet, som for eksempel at det er fare for morens liv. Det er noe en lege vil kunne vurdere i samråd med foreldrene uten at det er nødvendig å trekke inn en nemd. Dette er ikke kvinnesak, men barnesak!


5 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere