Kommentar

The best a man can get

I en reklame for barberhøvler blir menn bedt om å oppføre seg ordentlig. For noen var det å be om for mye.

«Er dette det beste en mann kan få? Er det?  Vi kan ikke løpe vekk, det har holdt på for lenge», sier en stemme. Vi ser en klassisk Gillette-reklame, hvor en kvinne stryker over mannens nybarberte hake. Filmlerettet blir revet opp og en gutt løper gjennom. I hælene er en gjeng mobbere. Vi ser bilder av gutter som plager andre, en sitcom-scene hvor en mann tar en kvinne på rumpa, en filmscene der sjefen mansplainer en kvinnelig ansatt: «Det jeg tror hun egentlig prøver å si...»

Budskapet er at menn skal holde hverandre ansvarlige for dårlig oppførsel, og si fra. Gillette ber de som ser, tenke litt nøyere gjennom hva som er det beste en mann kan få.

Videoen er delt over 14 millioner ganger. Og mange så noe annet enn Gillette ønsket å fortelle.

Av og for feminister. Piers Morgan, en kjent, britisk programleder er en av dem. Han sa at «radikale feminister elsker den, fordi den fremstiler menn som onde».

Blant en triade av Twitter-meldinger skrev han også: La det være helt klart. @gillette vil nå at alle menn skal ta barberhøvelen og kutte av seg testiklene».

Reaksjonene på reklamen havnet nesten øyeblikkelig i det nå altfor kjente sporet, enten det gjelder storpolitikk eller nettdebatter om ulv: En kulturell slagmark hvor alle roper fra skyttergravene. Kort sagt: Polarisering.

Troll. Det tok ikke lang tid før flere medier skrev om boikott-oppfordringene som dukket opp på Twitter. Det har vært Tv-og radiodebatter med høylydt krangling. BBC skrev blant annet at Gillette er truet av tilbakeslag og boikott over reklamen». Problemet var bare det at den såkalte høvelboikotten ble satt i gang av en med 18 følgere på Twitter, som BBC brukte som kilde.

På nettstedet Medium påpeker journalisten Mark Greene også følgende: En god del av angrepene på reklamen, kommer fra trollfabrikker og falske konti. Mange av dem som roper høyest om hvordan maskuliniteten er truet, har færre enn 30, eller ingen, følgere på Twitter.

Til høyre. Antifeministisk trolling virker, særlig på en gruppe menn som ikke føler seg sosialt eller økonomisk vellykket. De vil ikke tenke på seg selv som ofre, men har heller ikke en bevegelse de kan høre hjemme i. Ikke har de en feministbevegelse, ikke en homobevegelse. Den amerikanske professoren Alice Marwick har brukt mye tid i internettets mørke kroker og mener den domineres av unge, hvite menn som er svært mottakelige for budskap som at feminisme er undertrykkelse av mannen. Hun mener veien til det ytre høyre svært ofte starter med å være anti-feminist. – Når du ser på radikalisering rundt i verden, er det ofte unge menn som ikke har noen stemme, eller som føler de ikke har noen stemme, som er lettest å få fatt i, sa hun til Vårt Land i fjor.

Reaksjonene forteller at synet på mannsrollen, i visse deler av samfunnet, er noe som hører fortida til. Som at reklamen er et angrep på maskuline verdier, at menn må få være menn og at de blir påtvunget politisk korrekthet drevet av kvinner (forhatte feminister), og «et globalt, patetisk angrep på maskulinitet».

Reklamefilmen viser nyhetsklipp fra metoo-saker, menn som stanser andre menn i å oppføre seg dumt mot kvinner og som hindrer slåsskamper mellom barn. Budskapet er at det ikke lenger holder å si «La gutter være gutter».

I reklamen sier stemmen at det ikke er noen vei tilbake: «Fordi vi tror på det beste i menn.»  Og «guttene som ser i dag, er morgendagens menn».

Gillette kaster om på et 30 år gammelt slagord, og endrer det fra «the best a man can get», til «the best a man can be». De vil legge det gamle imaget bak seg og bygge opp et nytt. Antageligvis fordi de ser at deres egen manns-stereotypi begynner å gå ut på dato. Maskulinitet er jo en stor del av merkevaren, men hva slags?

Skyttergrav. Støyen rundt reklamefilmen vil snart forsvinne. De som sier de ikke vil kjøpe barberhøvlene, kommer til å gjøre det likevel. De som har tvitret om boikott har fått sine minutter i Twitter-sola.

Men den måten saken har spredt seg i aviser og sosiale medier, sier noe om hvor lett det er å blåse opp fiendebildene og forbli i skyttergravene.

For hvis du ser bort fra den politiske konteksten slagordet settes inn i, er budskapet i reklamefilmen ukontroversielt og handler om at du skal være grei mot andre og ikke oppføre deg som en dust. Det er de fleste menn enige i, selv om mediedekningen tyder på noe annet.

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar