Verdidebatt

Kirkens splittelse

Den romersk-katolske kirke er i krise. Den ortodokse kirke splittes. Den liberale protestantisme vinner fram. Hvor skal dette ende?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det sies, når noen opptas i den romersk-katolske kirke, at man nå - endelig - har del i Kirkens sanne fellesskap. Men dagens katolisisme er i global krise, nå er det en fransk kardinal som må stå til rette for påstått overgrepssvikt. Og et ganske enkelt spørsmål: Hvis den katolske kirke er den eneste sanne kirke, hvorfor får ikke den vanlige katolske kristne kommunikant Kristi blod i vinens skikkelse under nattverdfeiringen, på tross av at det konfesjonelt, kanonisk og teologisk er fullt mulig? Internasjonalt er det i de store katolske kirker bare Kristi legeme, brødet, som deles ut. Hvis dette er den optimale og perfekte kirke, hvorfor gjør man ikke som Kristus, nattverdinnstifteren, har befalt?

Hva med den ortodokse kirke? Ukrainas ortodokse troende splittes nå mellom Kiev, Konstantinopel/Istanbul og Moskva. Situasjonen er bare trist, smertefull, uverdig. Er det kirkelig maktbegjær, pastoral prestisje, gammel teologisk status eller etnosentrisitet som ligger bak? Er dette verdig en kirke som påstår å være apostolisk?

I protestantismen vinner liberalismen, rasjonalismen, intellektualismen og til dels sekularismen flere og flere seire. Historisk har Kristi etterfølgere slitt med heresi (vranglære) og skisma (splittelse) helt fra begynnelsen - bare sjekk Det Nye Testamentet - farene, konfliktene og kampen er der helt fra starten. Nå i 2019 gjelder det å holde fast på Kristus Jesus - når kirkesamfunnene svikter. De store kirkelige maktsystemene er utsatt for en intens åndelig kamp. Daglig. Mange har mistet troen på kirkesamfunnenes perfeksjonisme, polerte fasade og påståtte hellighet. Nå gjelder det troen. På dypet. Kristustroen, den personlige Kristustroen, autentisk, forpliktende, altomfattende. Nå trengs det hengivne, frimodige, lovsyngende, trofaste, kjempende Kristustilhengere, Kristusbekjennere,  Kristusetterfølgere, Kristustilbedere. For nå gjelder det. Liv eller død. Frelse eller fortapelse. For en menneskehet som mer enn noen gang trenger Evangeliet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt