Torbjørn Greipsland

126

Se opp, velfriserte, norskættede, tidligere presidentkandidat Michele Bachmann kommer!

Det er alltid interessant å lese kommentarer som gjelder ulike politikere, ikke minst utenlandske, og særlig interessant hvis de er kvinner. Og står til høyre for Eirik Blodøks!!!

Publisert: 10. jan 2019

En grunn til det kan være at journalister og andre tar litt sterke i når det gjelder noen som bor helt borte i vekkistan eller hutaheiti. For de leser neppe hva vi skriver. Tror nok det er mange av oss som har vært litt upresise og kanskje tatt for sterkt it.

Journalist Geir Ove Fonn i Vårt Land hadde en sterk sak om norskættede Michele Marie Amble Bachmann i nforbindelse med at hun var presidentkandidat i USA i 2012. En alvorlig sak. Men jeg vil likevel tolke den så snilt og humoristisk som mulig. Det heter jo hos Piet Hein: Den som kun tar spøk for spøk, og alvor kun alvorlig, han og hun har faktisk fattet begge deler dårlig.

Den saken er blitt svært aktuell for hun er nå invitert til selveste Norge for å tale på den årlige konferansen, Oslo Symposium.

Jeg har ikke lenger Fonns artikkel foran meg, men skrev noen kommentarer etter jeg leste den, og bruker dem nå, men noen revisjoner.

Men det var ikke bare journalist Fonn som bidro med noen ord om Michele Bachmann. På side tre i samme avis var gjengitt et sitat fra en kommentar i VG.  Der stod om Michele Bachmann: "Sett med norske øyne står hun godt til høyre for Eirik Blodøks."

Det må kalles en klar og sterk introduksjon som jeg er glad Vårt Land fikk med seg.

Nå vet vel nordmenn flest lite om denne Eirik, ikke den samme som Gamle-Erik, men tilnavnet er jo talende. Og står man til høyre for Eirik, skal vel det tolkes forsterkende, og da kan man vel risikere å møte norskættede Michele med to blodøkser. Eller kanskje maskingevær. Uansett, arrangøren av Oslo Symposium må gi henne beskjed om at hun ikke kan bevege seg rundt i norske gater med kniver eller maskingevær.

”Omhyggelig velpleid ytre”, skriver gentleman Fonn. Det stemmer nok, som amerikanske kvinnelige politikere flest. At vi blir minnet om dette senere i artikkelen - ”velfriserte Bachmann” - er bra for oss som glemmer fort.

Så er det flott at professor og USA-kjenner Ole O. Moen kontaktes for kommentarer. Da vet man nokså nøyaktig hva man får. Der er ingen slinger i valsen. Hadde de spurt f. eks. SV-er Hans Olav Lahlum, kan man aldri vite hva som sies.  Det hender til og med at han har positive ord om politiske motstandere.

Moen er trygg. ”Bachmanns kandidatur avdekker en voksende mangel på kunnskap og fornuft blant velgerne.”

Bedre kan det ikke sies om kvinnen som har ”bitt" godt fra seg i fjernsynsdebatter.

Bachmann vil ikke vinne valget, for hun vil bli innhentet av ”tidligere militante uttalelser”, ifølge ekspertkommentatoren.

Her må jeg komme med en mild kritisk kommentar. Det burde ha vært nevnt hvilke militante uttalelser hun har kommet med og ikke bare fått en fortsettelse om at hun har røtter i Sogn. Men det kan være ille nok. Det var vel ikke bare i hallingdølens slire kniven satt løst i hine, hårde dager.

Michele Bachmann er mot mye ifølge Fonn, bl.a. ekteskapets svekkede stilling, fri abort, utvanning av religiøst innhold i skolen, mot likestilling (det gjelder vel heterofile og homofile hva ekteskap angår) og mot homofil praksis”.

Her må jeg forsiktig spørre: Kan det være riktig? Mener hun virkelig det samme som det en rekke nordmenn gjør, til og med respekterte politikere i KrF? Ja, tenk at hun er mot ekteskapets svekkede stilling! Uhyrlig. Hun må for all del ikke bli president.

Ellers er det bra at Fonn ikke nevner at hun i 1976 drev valgkamp for Jimmy Carter. Det passer ikke inn i bildet, så klart.

Så synes jeg det burde ha vært stilt spørsmål ved at hun har fem egne barn og har hatt 23 jenter som fosterbarn. Et meget stort tall.

Det er bra hun ikke får ros for det. For hun gjorde det vel for å få stemmer ved valgene hun har deltatt i for å bli valgt til ulike politiske verv hun har hatt.

Tilbake til ekspertkommentator Moen: Både Bachmann og Perry er blant de mest ”aggressive” av de evangelistiske kristenfundamentalistene! De har veldig liten blygsel for å dominere andre med sin tro, og tolker misjonsbefalingen slik at USA har et oppdrag i verden ved å spre dette budskapet.

Dominere andre med sin tro? Kan de ha lært av SV hva skolepolitikk angår, motstand mot å synge kristelige vers før maten på skolen, ha religiøs aktivitet i friminuttene på skolene? Eller er det motsatt? Her skulle jeg gjerne ha sett en utdyping.

At USA, det gjelder vel innbyggerne, vil spre misjonsbefalingens budskap, er det godt å få vite.  Forferdelig at de vil noe slikt. Jeg tør nesten ikke skrive at norske misjonsselskaper, ja til og med Den norske kirke, vil det samme. Men selvsagt uten bruk av øks, som sikkert Micelle vil bruke, og maskingeværer, slik Norge har vært med på i flere kriger i flere verdensdeler de siste årene.

 

Hun vil også viske ut skillet mellom stat og kirke? Ja, her er mye å frykte. Bortsett fra at her er hun på parti med Obama, Bush-ene og Clinton, som har gjort sitt for å viske ut skillet, ved å sverge på Bibelen, invitere til kristne gudstjenester, invitere til bønnefrokost etter Abraham Vereides gode initiativ. Mye står på spill.

Jeg er glad jeg i et land med skrive- og trykkefrihet kan gjøre arrangøren av Oslo Symposium oppmerksom på hva velfriserte Michele Bachmann står for.

Nå er det tid for handling.

7 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere