Verdidebatt

Milliarder som ikke treffer godt nok

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Barnetrygden er i utgangspunktet et godt virkemiddel overfor familier som sliter økonomisk. Den kan være et middel som virker sosialt utjevnende til en viss grad. KrF har hatt stort fokus på dette den siste tiden og fått gjennomslag for en økning. Å kalle den «historisk» er å trekke det for langt. Å legge for mye i dette gjennoms-
laget på 80,- pr. mnd. kan virke provoserende, om man vil la seg provosere. Om det er riktig å bruke milliarder på dette tiltaket, er heller tvilsomt i lys av nytteverdien­.

Milliardene brukt på barnetrygden treffer ikke godt nok. Selv om vi rent økonomisk er verdens rikeste land, betyr ikke det at nasjonen Norge bør tillate seg å strø om seg med milliarder på denne måten, selv om det sikkert er prinsipielt gode argumenter for «barnetrygd til alle», og spesielt med tanke på at man i 15 år har diskutert barnefattigdommen i Norge. «Barnefattigdommen kan avskaffes med et pennestrøk», ble det uttalt under SV sin regjeringstid. Det skjedde ikke, og årene har gått. Hjelpeorganisasjoner som Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon og andre har vel aldri før hatt så mye å gjøre med barnefamilier som nå.

Det må settes et tak for barnetrygden. Alle trenger den ikke. De prinsipielle argumentene for at alle skal få, må legges bort til fordel for de som har mer behov for barnetrygden. Taket må utøvende myndigheter finne. Metoden for en behovsprøving light likeså, men noe må gjøres. I en digitalisert offentlig sektor skal det heller ikke mye byråkrati til for å få dette til.

Ligger det ikke et etisk dilemma i at alle barnefamilier nyter godt av et gode, når det fører til at mer trengende ikke får en større økning? Diskusjonene går år etter år, og barnefattigdommen vedvarer og øker, men på grunn av et prinsipp som ikke gir god nok mening, kommer man ikke gjennom med et godt forslag. Hvor mange som godt klarer seg uten denne trygden, kan beregnes med sikkerhet. Ut fra denne beregningen setter man et tak, som igjen gir myndighetene et handlingsrom til fornuftig fordeling.

KrF er i regjeringsforhandlinger. Mest sannsynlig sitter de i regjering om noen uker. Dette bør være tema i kommende dager etter jul, dersom partiet mitt mener alvor med å bety en forskjell for barnefamiliene som trenger bistand mer enn andre. I motsatt fall må partiledelsen slutte å snakke om økningen på kr. 1000,- i året som et historisk gjennomslag og snarest foreslå noe som monner.

Herved er et meget godt forslag lagt på bordet. Bruk det gjerne

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt