Verdidebatt

Mellom himmel og jord

Millioner lytter for tiden til en psykologiprofessor som utfordrer både tradisjonell ateisme og kristendom. Og han sier at bare det religiøse språket kan svare på menneskehetens dypeste spørsmål.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I det siste har det stått fram en mann i Vesten som forkynner frelse på denne siden av døden. Han sier at frelse kan oppnås gjennom at den enkelte tar ansvar for livet sitt, setter seg høyest tenkelige mål, og frivillig ofrer andre ting for å nå det målet. Han sier det er dette som gir livet mening. For slik kan alle være med på å skape litt mer himmel på jord. Mens uten ansvar fins det ingen virkelig mening. Og uten mening går det mot mer helvete på jord.

Som Jesus kaller denne mannen mennesker til omvendelse. Til å snu fokuset motsatt vei, og fokusere mer på ansvar enn på rettighetene sine. Til å ta livet på alvor, og bære det ansvaret livet krever, frivillig.

Millioner over hele verden lytter i timevis til undervisningen hans. Tusener lever etter det han lærer. Og de opplever at det skjer store under i livene deres. De setter seg gode mål, tar ansvar for seg selv og jobber med å løse konflikter i relasjonene sine. Og de opplever at de får et mye bedre liv.

Grunnmuren vår. 

Denne mannen snakker som en engasjert forkynner. Han snakker alltid til enkeltmennesker, selv om han har tusener av lyttere i salen eller på internett. Han snakker også med stor tyngde om Jesus og hans betydning. Han mener at Jesu budskap er fundamentet for hele den vestlige sivilisasjonen. Men at vi i Vesten nå holder på å ødelegge grunnmuren vår, og at det i tilfelle vil få katastrofale konsekvenser.

Alle som ennå ikke har merket seg denne mannens navn, bør vurdere å gjøre det. For han er et helt særpreget fenomen i vår tid. Det ser ut som han påvirker folk mer enn noen andre uansett tid, sted eller bransje.

Jordan B. Peterson heter han. Boka hans (12 regler for livet) er for tiden verdens mest solgte bok. I tillegg reiser han verden rundt og samler fullsatte saler overalt hvor han kommer. Han er bare halvveis på verdensturneen sin, men har allerede samlet 250.000 på foredragene sine. Han har også hatt to fullsatte saler i Oslo Konserthus. Han holder ikke konserter eller helbredelsesmøter, men foredrag. Han er en middelaldrende kanadisk psykologiprofessor. Han snakker lenge om psykologi, moral, ondskap, og om viktigheten av å snakke sant; i alle fall ikke lyve. Og at den enkelte må begynne i det små med å rette ryggen, og fortsette med å rydde rommet sitt. Og slik skape mer orden i sitt eget liv.

Med myndighet. 

Hva er det som gjør at folk sitter musestille i timevis og lytter til et slikt budskap? For min egen del, tror jeg at engasjementet hans, og det at ingen kan være i tvil om at han selv tror på og lever etter det han sier, gjør at mange blir sugd inn av ordene hans. Jordan Peterson er budskapet sitt. Det kan faktisk ligne på det som ble sagt om Jesus: Han lærte med myndighet og ikke som de skriftlærde. Peterson er som regel ubundet av manus, og øser av erfaring fra sin lange, terapeutiske praksis. Han har alltid en vitenskapelig tilnærming, og bruker sin enorme kunnskap om litteratur, historie, evolusjon, biologi, hjerneforskning; og spesielt religion i sin formidling. Og han holder timelange foredrag om Bibelens fortellinger.

Det finnes mange meninger om Peterson der ute. Han er kontroversiell, og mange mener han provoserer for å provosere. Og noen mener han lefler med skumle høyrekrefter fordi han er svært skeptisk til mye av den politiske venstresidens ideologi. Selv sier han at han ikke har et politisk budskap, men et etisk, psykologisk og kanskje religiøst budskap.

Dyp visdom. 

Peterson mener det bare er religionens språk som er dyp nok til å skape forståelse og håp i møte med verdens virkelige farer, lidelse og ondskap. Han tar religionen (primært den jødisk-kristne tradisjonen) på det største alvor, og sier den er bærer av tusener av år med menneskelig erfaring. Og at kristendommen gjennom sine fortellinger og verdier har dyp visdom å gi i møte med de utfordringer mennesker alltid har møtt.

Det er som sagt mange som lytter til det Peterson sier. Og som Peterson selv, tar de også budskapet hans på det dypeste alvor. Kanskje ikke først og fremst de som allerede kaller seg kristne, fordi de er bundet av den kristne tanken om at det ikke er gjerningene som frelser. Og at livets hovedutfordring er valget mellom et godt/ondt etterliv.

Mange av dem som virkelig lytter til Peterson strever med livet sitt. De opplever meningsløshet, forvirring, psykiske lidelser og/eller rusmisbruk. Andre har kalt seg ateister, men oppdager at kristendommen gir dyp og ekte veiledning i livets store spørsmål. Så kanskje er Peterson inne på noe? At vi holder på å miste noe verdifullt. Og at det går an å finne mening i det livet vi lever her og nå.

De gamle merkesteinene. 

Jordan B. Peterson er ingen religionsstifter. Han peker bare på visdommen i det vi har, på de gamle merkesteinene, og stiene som generasjonene før oss har gått.

Han blir stadig spurt om han tror på Gud. Da svarer han at trenger å skrive en hel bok for å forklare hva eller hvem han tenker Gud er. Og enda en bok for å uttrykke hva han mener tro handler om.

Men så sier han: Jeg lever som om Gud finnes. Og egentlig er det vel ingen av oss som kan komme lenger enn det.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt