Gunn Pound

177

Kreftleger gråter - Kreftpasienter gråter - Mange gråter

Rike Norge har råd til livsforlengende kreftmedisin , men mangler politisk vilje og evne til fordele pengene på fellesskapet

Publisert: 17. des 2018

KREFTLEGER GRÅTER – KREFTPASIENTER GRÅTER – MANGE GRÅTER

 

Joda rike Norge har råd til livsforlengende kreftmedisiner. Andre land i Europa med dårligere økonomi har råd til dette. Hvordan prioriteres det ?

 

Kreftpasienter nektes livsviktige medisiner pga. legemiddelindustriens grådighet og profittbehov, samt politikernes manglende vilje og evne til å fordele Norges rikdom på fellesskapet. 

Kreftleger landet rundt tar til tårene når de må fortelle kreftsyke pasienter at medisinene som kan gi et lengre liv er tilgjengelige, men at de er for dyre. Medisinavslagene skjer oftere enn før.

 

Medisinene kan forlenge livet til kreftpasienter, og har fått godkjent markedsføring i Norge. Likevel må leger fortelle at det offentlige ikke har bestemt seg ennå, eller at de er for dyre, skriver medisinfagbladet Journalen.

 

Stensvold ble tidligere i år kåret til årets kreftlege. Han forteller at Helsenorge nå står overfor en situasjon hvor man må prioritere penger opp mot liv.

 

Norge mangler ikke penger. Det Norge mangler, er politisk vilje til å fordele landets rikdom på fellesskapet

I dag leser jeg på Finn – Middeltunet på Majorstua i Oslo kommer for salg i januar – prisantydning 95 000 000 381 m2 . 

Slemdal – vakker herskapseiendom med frodig og idyllisk tomt – utendørs svømmebasseng prisantydning 55 000 000 375 m2

For disse summene kan mange  kreftsyke få gratis kreftmedisiner. Rike pasienter kjøper seg behandling på private klinikker . De som ikke har råd til å kjøpe privat helsehjelp får en tidlig død. Hvor mange kan det dreie seg om?

Penger fins

Norge mangler ikke penger. Det Norge mangler, er politisk vilje til å fordele landets rikdom på fellesskapet. Hvert år forsvinner milliarder i skatteparadiser, svart arbeid og annen økonomisk kriminalitet. Sverige er et land Norge kan sammenlikne seg med. Undersøkelser fra Sverige viser at Norge årlig taper 150 milliarder i skatteinntekter. Store selskaper flytter overskuddet sitt til skatteparadiser og da slipper de å betale skatt.

Da Frp og Høyre fikk regjeringsmakten i 2013 ble arveavgiften fjernet fra 01.01.2014 som betyr tapte inntekter til fellesskapskassa. En fattig fellesskapskasse betyr at færre kreftpasienter kan få forsvarlig helsehjelp.

Legemiddelindustrien

Legemiddelindustrien (LMI) profitterer grovt på nyvinningene i medisinen. LMI er en bransjeforening for store multinasjonale selskaper og små gründerselskaper som operer på legemiddelområdet. LMI har i Norge en årlig omsetning på 18 milliarder. Som kjent driver ikke denne industrien veldedighet, men drives ut fra rene profitthensyn. At folk dør for tidlig da de ikke har råd til behandling, ser ikke ut til å bekymre dem. Når dette er sagt, må også de politiske partiene på høyresiden pluss Arbeiderpartiet (Ap) ta ansvar for denne utviklingen.

Styrk offentlig sektor

Den beste medisin mot klasseskillet i helsevesenet er å styrke offentlig sektor gjennom økt skattekontroll, fjerne smutthull i skatteloven, gjeninnføre arveavgift for dem som arver mer enn 5 millioner, kamp mot skatteparadiser, private profittinteresser og økt beskatning av de rikeste. Nasjonalisering av legemiddelindustrien som betyr at LMI eies av det offentlige, for da blir det ingen som profitterer på liv og død. En fattig fellesskapskasse betyr at færre kreftpasienter kan få forsvarlig helsehjelp.

Gunn Pound

 

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere