Johan Velten

6

Hva heter gud egentlig?

I dag på morgenkvisten ble jeg oppringt av mitt barnebarn på 7 år som bor i Stockholm. På skolen hadde hun hatt religionsundervisning og fått høre om forskjellige navn på Gud, og hun mente at ett av disse navnene måtte være det riktige.

Publisert: 15. des 2018

Det var et uvanlig spørsmål som ga meg mulighet til å snakke om noe som ikke er så vanlig frokost-tema: religion.

Jeg svarte at religion er en menneskelig idé som forsøker å gi svar på de største spørsmålene. Det vi kaller for skaperverket er så ubegripelig stort og komplekst at vi kan bli fullstendig lammet når vi tenker på det. I menneskesinnet ligger det latent et behov for å forstå, og når vi forsøker å forstå det ubegripelige, tyr vil til bilder og forestillinger som skaper en viss orden i vårt eget sinn. Evolusjonslæren er et viktig, men ikke tilstrekkelig bidrag til vår forståelse av dette ubegripelige. Det må være noe mer som ligger bak enn bare en uendelig rekke av gunstige utfall i en naturlig evolusjon. For å nevne et par uløste gåter kan vi konkludere med at Darwin ikke ga oss noen ledetråder til å forstå kosmos eller menneskesinnet. Eller overgangen fra organisk til bevisst liv.

Menneskesinnets fabulerende evne, behovet for å utforske, og evnen til å forestille oss bilder vi ikke har sett, kan ses som en gudegave eller nådegave. Det er denne gaven som ligger bak både vitenskap, kunst og religion. I vårt sinn er dette beslektede aktiviteter.

Den andre menneskelige idé som ligger bak religion, er vissheten om at vi skal dø. Sammen med menneskesinnets naturlige hang til depresjon, er tanken på døden så vond at den kan ødelegge livet. Det er nok bakgrunnen for at alle religioner på et eller annet vis forklarer at døden ikke er slutten, men begynnelsen på noe nytt. Noe vi ikke vet så mye om, men som sikkert er noe langt bedre enn det vi erfarer nå. Det hinsidige er noe vi bør lengte til, heller enn å frykte. Håpet er at der skal all urett rettes opp; der er det ingen sorg og ingen smerte. 

Dette håpet kan løfte sinnet på lette vinger. Derfor viser forskningen at de som har en gudstro gjennomgående er mer fornøyd med livet enn de som ikke har tilgang til slik balsam for sjelen. Det blir spesielt viktig nå livet er tungt og vi føler oss små og hjelpesløse. "O hjelpesløses hjelper, bli hos meg" er den salmen som blir mest sunget i begravelser. 

Jeg hadde ikke noe svar på spørsmålet hva er det riktige navnet? Men kanskje forklaringen allikevel var til nytte. Jeg får spørre henne om det når vi treffes.  2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere