Verdidebatt

Et forpliktende sammenfall

Et underlig sammenfall: Nord-Korea og Verdenserklæringen for menneskerettigheter er nøyaktig like gamle.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Verdenserklæringen som ­feiret sitt 70-års jubileum 10. ­desember, garanterer trosfriheten. Den friheten er fraværende i Nord-Korea. All religions­utøvelse utenfor de bittesmå stats­godkjente gudshusene, medfører til dels grusomme straffer dersom den oppdages. Dette ble grundig slått fast av FN-komiteen som i 2014 la frem en skjellsettende rapport om bruddene på menneskerettigheter i Nord-Korea. FN-komiteen påviste at kristne defineres som statens farlige fiender og risikerer internering, tvangsarbeid og henrettelser.

Forhandlingene om atomnedrustning har gitt nytt og viktig håp om fred. Men kampen om Kim Jong uns atomknapp må ikke overskygge brutaliteten regimet viser mot sitt eget folk.

Forbrytelser mot menneskeheten. 

Noe har forandret seg i Nord-Korea de siste årene. Det er blant annet ­åpnet for småhandel i et land som opplevde hungers­nød på 90-tallet. Men ­bruddene på menneskerettighetene er ikke blitt mindre grove siden FN i 2014 fastslo at det skjer forbrytelser mot menneskeheten.

I 2017 ble det registrert 1.304 grove brudd på trosfriheten. Bak tallene står den sørkoreanske ikke-statlige organisasjonen Data Base Center for North Korean Human Rights. Over­grepene inkluderer 119 drap, 87 forsvinninger og 700 interneringer. Tall fra den ­samme organisasjonen forteller at mer enn 99 prosent av 11.805 spurte flyktninger, svarte at det ikke finnes religionsfrihet i landet de hadde forlatt.

Nord-Korea er et godt eksempel på at trosfriheten står svakest i de landene som er mest preget av vold og usikkerhet – og sterkest i land som er fredelige. Det er ikke overraskende at Kim Jong un raser mot at USA og cirka 60 andre land i FN enda en gang vil fordømme de vedvarende bruddene på menneskerettighetene i Nord-Korea.

Skjerpet oppmerksomhet. 

Nobels fredspris har skjerpet vår oppmerksomhet om seksualisert vold mot k­vinner. Nordkoreanske kvinner kan skrive ­under på behovet for en ny global metoo-­bevegelse. Kim-regimets menn forgriper seg mot kvinner, dokumentert i rapporten «You Cry at Nigth and Don’t Know Why» fra Human Rights Watch. Menn i sikkerhetspolitiet, politiet, fengsler og fangeleirer står bak. 54 kvinner som har flyktet, er intervjuet. Mennene slipper unna, forteller avhoppere fra regimet, som også er intervjuet.

Tim A. Peters i Helping Hands Korea har hørt tilsvarende historier som ­Human Rights Watch forteller om. Han vet også at nordkoreanske kvinner på flukt gjennom Kina, der risikerer å bli utsatt for menneskehandel – en kvinne ble solgt to ganger før hun og barna kom seg til Sør-Korea. Det skjedde gjennom en hemmelig fluktrute. Stefanusalliansen har i en årrekke støttet Helping Hands ­Korea og deres redningsarbeid for folk fra Nord-Korea. Bare de siste fire årene har ­organisasjonen hjulpet i overkant av 420 nordkoreanske flyktninger.

Stefanusalliansen har nettopp ­produsert en film om dette redningsarbeidet. Tim A. Peters kommer til Oslo i dag for filmpremiere.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt