Une Bratberg

Kommentator i Vårt Land
97

Høyre om på de anda­lusiske sletter

For første gang siden Francos død har ytre høyre en plass i spansk politikk.

Publisert: 11. des 2018

‘Velkommen i klubben.’

Frankrikes ­Marine le Pen var den ­første som gratulerte Santiago Abascal. Hans inn­vandringsfiendtlige parti Vox fikk 11 prosent av stemmene og vant 12 seter i regionforsamlingen i Andalucía i Spania i begynnelsen av desember.

«Klubben» er hennes ­parti ­Nasjonal Samling (tidligere ­Nasjonal Front), Alternativ for Tyskland (AfD), Lega i Italia, Frihetspartiet i Østerrike og partier på ytre høyre i andre europeiske land.

Sjokk og vantro. Valgresultatet sendte sjokkbølger gjennom landet, også fordi Spania ikke har hatt høyre­populistiske ­bevegelser og partier etter ­Franco-regimet. Ikke siden ­politikeren Blas Piñar tapte plassen i parlamentet i 1982, har noen med så ekstrem ideologi satt sine bein i et regions­parlament i landet, skriver den spanske avisa El Pais.

Politikere har gjerne påpekt nettopp det – at Spania har skilt seg ut fra sine europeiske naboer, hvor ytterliggående partier har hatt tildels stor framgang.

Partier, som har vokst til å ­prege nasjonal politikk, også der de ikke sitter i regjeringsposisjon.

Størst og fattigst. I ­Spania snakker vi riktignok om et ­regionvalg. Men Andalucía er Spanias største region med rundt 8 millioner innbyggere. Tidligere var det også den fattigste, med høyest arbeidsledighet.

Partiet Vox ble startet for bare fem år siden, og fra å være nærmest usynlige i den politiske ­debatten, er de nå på alles lepper. Ikke alle er begeistret. ­Resultatet i Andalucía er et signal på at Spania står foran et veiskille. Hva kommer til å skje ved neste parlamentsvalg, og ved EU-valget til våren?

Samme oppskrift. Vox sin vei mot økt støtte følger samme oppskrift som andre høyrepopulistiske partier: De får næring av misfornøyde og fremmedgjorte velgere. Oppslutningen til Vox har dessuten økt i takt med at rekordmange flyktninger og migranter har kommet til Spanias kyst i år. Andalucía har blitt en av de viktigste ankomsthavnene for migranter til Europa. Innvandringsskepsis og muslimfrykt preger partiets politiske retorikk.

Men Vox' kjernesak – og det som skiller dem fra andre partier i ­Europa, er motstanden mot selvstendighet for Catalonia. Landet er truet av ­separatistene, ulovlig ­migrasjon, og stadige ­angrep på ­familieverdier. Spanske ­patrioter må stå opp og kjempe for sitt­ ­fedreland, er gjennomgangs­tonen. Vox er motstandere av like­kjønnet ekteskap, vil ha strengere abortlov, utvise udokumenterte ­immigranter for alltid. De vil også oppheve en lov som skal beskytte kvinner mot vold i hjemmet, og «all ­annen lov­givning som diskriminerer mot et av ­kjønnene.» I en liste på 100 ­punkter, finner du også ja til oksekamp, flagg på alle ­offentlige ­bygninger og nei til islam­undervisning i ­offentlig ­skoler.

Gjenerobre. Etter valget tvitret lederen Santiago Abascal at gjenerobringen starter på andalusisk jord og vil utvides til resten av Spania. En åpenbar referanse til gjenerobringen – la reconquista – etter muslimsk styre på spansk jord. Partiet brukte dette gjennom hele valgkampen. Partiets kall er å gi kristne en stemme, sa toppkanditaten i Andalucía, Francisco Serrano. Han hevdet at de har blitt forlatt av alle andre partier i verdispørsmål.

Konservative Partido Popular (PP) er en av grunnene til at ­Spania ikke har hatt et ytre høyre-parti. De har «holdt lokket på», fordi partiet hadde plass til alt fra konservative sentrumsfolk til nostalgiske fascister, mener Berta Barbet, som er redaktør i analysebyrået Politicon i Barcelona. Men etter krisen der statsminister Mariano Rajoy måtte gå av, så folk at det kunne være alternativ, mener Barbet.

Alvor. Frankrikes tidligere statsminister Manuel Valls er nå ordførerkandidat i Barcelona. Valgresultatet i Andalucía bør minne spanske politikere at man ikke må fornærme velgerne, men forstå deres misnøye. Han sier andre partier må ta tilbake patriotismebegrepet og «gjenopprette et moderat sentrum».

Å lytte til folk som velger å s­temme på ytre-høyre-­partier er en utfordring for alle land i ­Europa. Faren er at konservative partier heller adopterer ­ytterliggående retorikk enn å ­parere den.

Foto:  Santiago Abascal appaluderes. Han er leder for VOX, et parti på ytre høyre som fikk 11 prosent av stemmene i et regionalvalg i Andalucía. Manu Fernandez/AP Photo/NTB scanpix

1 liker  
Kommentar #1

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden
Une Bratberg. Gå til den siterte teksten.
Gjenerobre. Etter valget tvitret lederen Santiago Abascal at gjenerobringen starter på andalusisk jord og vil utvides til resten av Spania. En åpenbar referanse til gjenerobringen – la reconquista – etter muslimsk styre på spansk jord. Partiet brukte dette gjennom hele valgkampen. Partiets kall er å gi kristne en stemme, sa toppkanditaten i Andalucía, Francisco Serrano. Han hevdet at de har blitt forlatt av alle andre partier i verdispørsmål.

Gjenerobring er et sentralt begrep for han som hjalp Vox med å vinne dette valget. Steve Bannon, president Trumps tidligere rådgiver, har husert i Europa under de siste månedene og bistår høyreekstreme som vil ha hans hjelp. Slik har han også vært med i Spania og har uttrykt sin begeistring over valgresultatet. Han nekter å redegjøre for hvor hans midler til sin kampanje kommer fra, men det er en kjent sak at den internasjonale nasjonalismen ledes fra Moskva. Da er vi rett over i samme spor som Trump og Farage i UK, hvor det faller seg helt naturlig at LePen er først ute blandt gratulantene. Disse båndene vernes ganske godt mot innsyn, men det er forbindelser mellom Wiki-leaks' Assange, Farrage, Snowden på asyl i Moskva og den øvrige nasjonalistiske liga i Europa og USA. 

På den annen side, gjenerobringen av Andalucia betyr at Vox doblet sine stemmer. Dvs at de kom opp i drøyt 10% og fikk 12 mandater i en forsamling av 55. Større enn tidligere, men siden nasjonalismen også viser tegn til å vike enkelte steder kanskje ikke den store faren likevel. Det er edderkoppen Bannon som er risikofaktoren her. Den mannen bør tvinges ut i dagslys. 

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere