Leder

En viktig pris i vår samtid

Vi etterlyser menn som aktivt kjemper for likestilling og tar avstand fra alle former for diskriminering og vold mot kvinner.

Nobels fredspris ble i går tildelt den ­­ irakiske menneskerettighetsforkjemperen og IS-over- lever Nadia­ Murad og den kongolesiske legen Denis Mukwege­. De får prisen for sin kamp mot bruken av seksualisert vold i krig og konflikter.

LES OGSÅ: – I dag hedrer vi to av verdens sterkeste stemmer

Svært mange vil mene at dette er en viktig og riktig prisutdeling. Men John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty i Norge, kommer med en viktig påpekning i Dagbladet: «Det er en enorm kontrast mellom det fredsprisvinner Nadia Murad står for og samlingen av kvinnefiendtlige menn som nå er ved makten. (...) Samlingen av autoritære, kvinnefiendtlige og populistiske ledere er historisk, med Trump (USA), Putin (Russland), Erdogan (Tyrkia), ­Bolsonaro ­(Brasil), Duterte (Indonesia), Jinping (Kina), bin Salman­ (Saudi-Arabia) og Modi (India)».

Amnesty-generalen viser til at 104 land har lover som forhindrer kvinner å ta visse yrker. Bare 17 prosent av statslederne er kvinner. Nettopp derfor er det viktig at årets fredsprisvinnere løftes fram som et motstykke til de mørke politiske vindene som nå sveiper over store deler av verden, og ­svekker likestillingen.

Det er trolig ikke tilfeldig at Amnesty valgte å ­­ offentliggjøre sin årsrapport samme dagen som fredsprisen ble delt ut. Rapporten fokuserer på kvinner, og viser at kvinner behandles systematisk ­dårligere enn menn over hele ­kloden. Blant ­annet er hver ­tredje ­kvinne utsatt for kjønnsbasert vold. Dette inkluderer­ seksuelle overgrep og vold i nære relasjoner. Voldtekt som våpen i krig er omfattende og utbredt, og rammer millioner av kvinner hvert eneste år.

Egenes peker også på at gammeldagse, autoritære og maktarrogante politiske ledere, under ­dekke av å verne om «familieverdier», holder ved like forestillinger om at kvinner og menn ikke kan være likestilte. Denne bekymringen deler vi.

LES OGSÅ: Krever handling mot voldtekt som våpen

I likhet med Amnesty etterlyser vi menn som aktivt kjemper for likestilling og tar avstand fra alle former for diskriminering og vold mot kvinner. Mangel på likestilling bidrar til skjeve maktforhold. Derfor er det viktig at Norge, både internasjonalt og nasjonalt, jobber aktivt for et samfunn der likestilling ligger i bunn for all politisk aktivitet. Det er avgjørende for å bekjempe seksualisert vold på alle plan.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder