Kristoffer Andersen

3

Filmen "The Greatest Showman" aktualiserer viktigheten av kampen mot dagens høyreradikalisme

I filmen "The Greatest Showman" (2017) aktualiseres dagens høyreradikalisme. Kampen for menneskeverdet og mangfoldssamfunnet er ikke over, og det må den heller aldri stoppe med å være!

Publisert: 9. des 2018

Filmen The Greatest Showman (2017) aktualiserer på nytt den historiske diskriminering og mangel på menneskeverd for dem som er "annerledes". Dette har en klar parallell til dagens økende høyrepopulisme - med frykt for, og følgelig devaluering av, "dem som er annerledes" sitt menneskeverd. 


Høyaktuell samfunnskritikk

I filmen illustreres høyreradikale motdemonstranter nokså tydelig. De presenteres som pøbler som slenger med hånsord og truer med vold. De høyreradikale motdemonstrantene mener at personer som blant annet er født med lyter, er av utenlandsk opprinnelse, har en annen seksuell orientering og kjønnsbevissthet, eller på annen måte skiller seg ut fra den øvrige majoritet, ikke bør være velkomne i byen deres. Eller noen annen plass, for den saks skyld. "Noen dyr er likere enn andre", ser altså normen ut til å være. De mener altså at ikke alt menneskeliv er like mye verdt. Dette har klare, og nokså sterke, paralleller til dagens økning av høyreradikalt tankegods. 

Tematikken om rangering av menneskeverd ble i sin tid tydelig frontet av den sosialrealistiske franske forfatteren Victor Hugo (1802-1885) i et av sine mest berømte verker, nemlig Ringeren i Notre-Dame (1831). Handlingen i Ringeren i Notre-Dame foregår i 1500-tallets Paris. Her får forfatteren tydelig frem, til likhet med filmen The Greatest Showman, hvordan dem som var annerledes ble behandlet av sine "medmennesker" før i tiden. Filmen ser med andre ord ut til å ha mye til felles med tematikken og det sosialrealistiske fokuset som er å finne i Hugos Ringeren i Notre-Dame.


Lær av historien 

Diskriminering og devaluering av menneskeverd er noe som høyreradikalismen stadig fronter den dag i dag. Gjennom Identitærbevegelsen, som er det nye navnet på "tidligere" Alt-Right-bevegelsen, er det igjen vokst frem en "lovlig rasisme" (og diskriminering) som ser ut til å forføre folk rundt omkring i Europa med storm. Diskriminering er et ignorant og menneskefiendtlig element fra fortiden som ved ulike anledninger gjenopplives av høyreradikale bevegelser. La oss sammen sørge for at diskriminering og hat mot annerledeshet fortsetter med nettopp å være det - et utdødd element fra fortiden.


Kampen fortsetter

Filmen illustrerer på en levende måte hvordan kampen for menneskeverdet og mangfoldssamfunnet fortsatt ikke er over (handlingen i filmen foregår på 1800-tallet), og det må den heller aldri stoppe med å være! Det er først når vi innbiller oss at kampen for menneskeverdet og mangfoldet er over at vi faktisk taper kampen om menneskeverdet og mangfoldet. 

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere