Johan Rosberg

24

Hvor ble Satan av?

That ole devil called love, sang Alison Moyet for noen tiår siden. Jeg synes mye av den "kristne" debatt foregår som om det eldgamle problem aldri har eksistert. Vi lirer gjerne av oss noen hyggelige bibelvers og skjenker gjerne litt virtuell kirkekaffe til hverandre mens vi forsøker å enes om en slags konsensus. Alternativt skyter vi på hverandre som om vi var vandrende blinker. Jeg antar det siste er en poulær sport. Jeg under meg dog over dette: Vi tyr gjerne til å linker og andre lettastelige virkemiddel for å fremme vår versjon av sannheten, men få om noen lurer på hvor djevelen lurer rundt i detaljene.

Publisert: 9. des 2018  /  894 visninger.

Vi forsøker kanskje å tekkes både Gud og hvermann, og i iveren klarer vi å postulere det mest absurde i Guds navn. Man skulle nesten tro at man var fanget i det internettske "likes-fenoment", og hvor man sover godt om man har gitt Gud og de utvalgte bibelversene en "thumbs up".


Så, hvor lurer Satan rundt i disse dager? C.S. Lewis var en skarp iakttager, og sporet that ole devil i sin samtid. I disse dager synes denne evne å være svekket. Alt synes å være både godt og sant  - bare å linke eller henvise til ett eller annet som passer og klinger bra.


Virkelig? Sant? Min fredagstanke er som følger: Alle snakker om Gud som om de har fått en åpenbaring og følgelig ikke kan motsis, selv om ingen synes å kunne enes om noe som helst. Derfor er jeg faktisk mer interessert i hva folk skriver om Satan.

Kommentar #51

Gjermund Frøland

10 innlegg  6999 kommentarer

Vel,

Publisert nesten 3 år siden
Kjetil Mæhle. Gå til den siterte teksten.
Du skal være ganske ignorant for å "blåse det bort" som et triks.

jeg gjør meg mine egne tanker om hvem som er ignorant og godtroende. Jeg lar det ligge der.

2 liker  
Kommentar #52

Daniel Hisdal

60 innlegg  2194 kommentarer

Helt riktig

Publisert nesten 3 år siden
Dagfinn Gaarde. Gå til den siterte teksten.
Han vil prøve å skremme oss eller lure oss på villspor. Derfor er det så utrolig viktig å kjenne Jesu ord.

Dessverre er det langt fra alle som forstår det du skriver der. En av dem var Martin Luther.

Kommentar #53

Kjell G. Kristensen

149 innlegg  13843 kommentarer

Hva mener du selv?

Publisert nesten 3 år siden
Johan Rosberg. Gå til den siterte teksten.
Alle snakker om Gud som om de har fått en åpenbaring og følgelig ikke kan motsis, selv om ingen synes å kunne enes om noe som helst. Derfor er jeg faktisk mer interessert i hva folk skriver om Satan.

Jeg har ikke sett at du har noen kommentarer til hva du selv mener eller har forstått? Det kunne jo vært interessant, for mange mener så forskjellig. Ikke alle ser at det du tar opp egentlig er den rødeste tråden gjennom hele skriften... og ta makten fra den onde. (Åp.12.7-10) 

Det som gjør det litt vanskelig er alle navnene som er bundet til figuren som blir tegnet og beskrevet? Matteus benevner ham som herskeren over de onde åndene i 9.34: Men fariseerne sa: «Det er ved hjelp av herskeren over de onde åndene at han driver de onde åndene ut.»

Det må med andre ord være et samspill mellom det onde og det gode for å kvitte seg med mørkemakten? Matteus er veldig oppklarende og fortsetter, men nå i 10.24f.:

En lærling står ikke over sin mester (rabbi), og en tjener står ikke over sin herre. Det er nok for en lærling at han får det som mesteren, og for en tjener at han får det som herren sin. Har de kalt husherren for Beelsebul, kan da husfolket hans vente noe bedre? (Note : Beelsebul: navn på =djevelen.)

Og så finnes der noen ord om: Den som setter seg selv høyt, skal settes lavt, og den som setter seg selv lavt, skal settes høyt...? (Matt.23.8-12) Og det skjer vel dermed i Åp.12.9? For det heter vel så i Heb.2.9 og 2.Kor.11.12-15?


2 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere