Lederartikkel Vårt Land

Farlig utvikling

Når våre folkevalgte sier de vurderer å slutte som følge av trusler, er det et alvorlig demokratisk problem.

Publisert: 8. des 2018

Torsdag ble både bilen og huset til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) tagget ned med ordene «Rasist». På bilen var det også tegnet et hakekors, og funn på stedet antyder at bilen også er forsøkt påtent.

Saken i seg selv er svært alvorlig, og det er bare å håpe at PST kommer til bunns i etterforskningen. Det er viktig å signalisere at slike trusler og angrep mot folkevalgte ikke går ustraffet hen.

LES OGSÅ: Krever unnskyldning fra Wara

Enda tristere er det at dette tilfellet inngår i en negativ trend. I en rapport lansert av Politihøgskolen i januar, kommer det fram at over 11 prosent av våre toppolitikere har vurdert å tre av som følge av uønskede henvendelser, trusler eller angrep. Det er en økning fra 6,3 prosent i 2013, altså nær en dobling.

Disse tallene er dramatiske. I samme undersøkelse leser vi også at 80 prosent av stortingspolitikere og regjeringsmedlemmer har vært utsatt for ubehageligheter. 40 prosent har vært utsatt for alvorlige hendelser som drapstrusler, forsøk på fysiske angrep eller hærverk på eiendom. I 2013 var samme tall 34 prosent.

Når våre folkevalgte sier de vurderer å slutte som følge av trusler, er det et alvorlig demokratisk problem. Det er viktig at vi står sammen – på tvers av hele det politiske spekteret – og hegner om alle dem som utsettes for slike trusler. Uansett hvilke politiske sympatier man har, er Tor Mikkel Wara minister i en demokratisk valgt regjering. Om han skulle trukket seg som følge av dette, er det et nederlag for hele det politiske Norge.

Tore Bjørgo, som står bak rapporten, peker på at mye av den politiske debatten de seneste årene er flyttet over til sosiale medier. Her er terskelen for å si ufyselige ting lavere – det finnes ingen redaktører til å røkte ordskiftet. Da kommer truslene lettere.

LES OGSÅ: Grasrotopprør mot elitens president

I Norge går toppolitikere rundt på gata blant oss andre dødelige. Mange land misunner oss dette, og det harmonerer med idealene om «mer åpenhet» i kjølvannet av 22. juli. Særlig i lys av den økende politiker- og eliteforakten de senere årene, er det viktig at veien fra folk til folkevalgt er kortest mulig. Da må vi ha et klima som gjør det greit for politikere å leve vanlige liv, uten å omringes av sikkerhetsvakter og mørke biler med sotede glass.

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Kåre Kvangarsnes

23 innlegg  932 kommentarer

Publisert rundt 2 år siden

En grei redegjørelse av Vårt Land av den situasjon hovedsakelig polariseringen rundt innvandringspolitikken skaper for toppolitikere som vil begrense tilstrømningen. Men det er altså ikke bare politikere som blir utsatt for intimidering og trusler. Mange andre mennesker  lever trolig på hemmelig adresse av samme årsak. Uten livvakter og politibeskyttelse som toppolitikerne.

Regjeringen ga rikhåndig økonomisk støtte til det såkalte "antirasistiske"  Black Box-teateret som nylig satte opp et teaterstykke hvor en del av innslaget var en film som viste snikfilmede private hjem som teateret hadde utpekt som tilhørende et nettverk av  "fremtredende rasister". Ett av disse hjemmene tilhørte Waras familie. Wara burde kanskje også nevnt i sin uttale til pressen  i hærverket på hans eiendom at dette teaterets metoder med å krenke den private freden gjennom snikfilming (uten konsekvenser?) også rammet en rekke andre personer enn ham selv, og ikke bare politikere. Redaktør Helge Lurås ble også snikfilmet i sitt hjem, det samme gjaldt en rekke aksjonærers og nåværende og tidligere styremedlemmers sine  hjem . De var etter sigende også på jakt etter Hege Storhaug, men kunne ikke finne hennes hemmelige adresse.      

 Hvilken belastning for familiene som her ble rammet av noen av  venstresidens "antirasistiske "bøller, her representert av Black Box-teateret  , kan vi knapt forestille oss. Og det hele fordekt som en "kunstforestilling". 

Alternative medier har omtalt dette behørig. Vårt land kunne også kanskje nedlate seg til en aldri så liten omtale av denne trakasseringen og angrepet på f.eks Resetts redaktør og noen  medarbeidere fra Black Box-teaterets side, om enn de er aldri så uenige med nettstedets meninger?Lurås og medarbeidere er vel tross alt  kollegaer og representerer det frie ord, noe vel Vårt Land er tilhenger av? 

Politietterforskningen vil forhåpentlig finne ut hvem som stod bak hærverket på Waras eiendom og intimideringen av hans familie  og om dette var en direkte konsekvens av Black Box-teaterets statstøttede "kunstforestilling".  

7 liker  
Kommentar #2

Robin Tande

27 innlegg  3738 kommentarer

Temmelig paradoksalt i mine øyne

Publisert rundt 2 år siden
Vårt Land. Gå til den siterte teksten.
Torsdag ble både bilen og huset til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) tagget ned med ordene «Rasist». På bilen var det også tegnet et hakekors, og funn på stedet antyder at bilen også er forsøkt påtent.

all den stund jeg tutes ørene fulle med  at "rasistiske" innvandringsmotstandere er den store trusselen for folk, demokrati og fedreland.

Hvem står bak siterte antidemokratiske handlinger?

5 liker  
Kommentar #3

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Biskopen skryter av Black Box.

Publisert rundt 2 år siden

Hun var tilstede på forestillingen der snikfilming av private hjem ble omtalt,og skrøt av dette.
Det burde være en enkel sak for politiet å sjekke ut sammenhengen.
Hva slags biskoper har vi her i landet ?

5 liker  
Kommentar #4

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 2 år siden
Kåre Kvangarsnes. Gå til den siterte teksten.
Regjeringen ga rikhåndig økonomisk støtte til det såkalte "antirasistiske"  Black Box-teateret som nylig satte opp et teaterstykke hvor en del av innslaget var en film som viste snikfilmede private hjem som teateret hadde utpekt som tilhørende et nettverk av  "fremtredende rasister".

Da du så dette stykket, la du merke til noen som du vil mistenke for å ha omsatt budskapet i handling? Altså, noen som kan tenkes som moduskandidater for å utgjøre en trussel mot det norske demokratiet? Jeg er ikke så sikker på at de som er i den gruppen er teatergjengere, men jeg kan ta feil. 

Alle var sikre på hvem som kunne tenkes å ville bombe politikammeret i Ski også, men saken tok i så måte en overraskende vending. 

Kommentar #5

Kåre Kvangarsnes

23 innlegg  932 kommentarer

Publisert rundt 2 år siden

Jeg har ikke sett teaterstykket, men lest om saken i de alternative mediene og omsider ble også teaterstykket omtalt i Dagsrevyen og TV2 i forbindelse med  vandaliseringen av Waras hus og bil.  Hvem som står bak hærverket på Waras hus og bil er det politiets oppgave å finne ut av. Men media spekulerte naturligvis (noe motvillig)om noen ble inspirert av teaterstykket. Men dette er det da  politiet som må finne ut av.  

3 liker  
Kommentar #6

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 2 år siden
Kåre Kvangarsnes. Gå til den siterte teksten.
Men dette er det da  politiet som må finne ut av.  

Ja, slik ser jeg også på saken. De teatergjengerne jeg har lagt merke til har vært relativt fredelige eldre personer. Selv ved Dario Fos fremvisninger har det vært et overveiende borgerlig publikum, men hva vet jeg, det bor så mye rart i folk nå for tiden. 

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere