Verdidebatt

Hvorfor begrense kulturarven?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Skrevet av Stine Strøm-Andresen, Andreas Madsen og Magnhild Marie Bøe-Hansen, organisasjonsrådgivere i Human-Etisk Forbund.

Ved å ha et ensidig fokus på en liten del av historien, blåse den opp, og gjøre den til vår viktigste fellesnevner for hva som definerer oss som nordmenn, får man rett og slett en kollektiv kunnskapsløshet og historieløshet som ikke tjener noen. Denne historieløsheten kommer blant annet til syne rundt juletider i Norge. Da inntar politikere en kulturkristen maske, som skal fortelle oss hva som er det riktige å tenke, mene, spise og ikke minst gjøre. Andre deler av vår felles historie blir kraftig underkommunisert.

Flere politikere fra Høyre har den siste tiden uttalt seg om skoleelever som ikke får mulighet til å være med på skolegudstjenester. Med dette sier de implisitt at alle foreldre burde velge å sende sine barn i kirken hvert år fra 1. klasse til 10. klasse. Det oppfordres aldri så sterkt og med en slik hyppighet, at skolebarn skal aktivt delta på andre arenaer for å få innsyn i sin kulturarv. Konsekvensen av dette er at kristendommen fremstår som det eneste som har påvirket kulturarven vår.

Når vi leser prinsipprogrammet til Høyre stusser vi ved deres holdning til forkynning av kristendom i skolen, for der står det blant annet: «Mennesket er politikkens mål. Det kan derfor ikke være en politisk hovedoppgave å kontrollere, styre eller aktivt endre holdninger og idealer som ulike mennesker legger til grunn for sin tilværelse»

Det er interessant å lese hva vår politiske landsfader og tidligere Høyre-mann, Christian Michelsen skrev i sitt testamente om sitt syn: «Alle vore religiøse, politiske og sociale forestillinger er skapt i vort eget billede, at intet religiøst, økonomisk ­eller politisk system har noget krav paa at ­repræsentere den absolutte sandhet, at de menneskelige idealer skifter med de skiftende tider, og at ingen nation, ingen race og ingen religion har nogensomhelst ret til at paatvinge andre sine meninger og systemer.»

Det er ingen hemmelighet at fritenkerhistorien og dens påvirkning er kraftig­ ­­underkommunisert i dagens samfunn, selv om dette har hatt en stor og viktig påvirkning på vår felles historie, kulturarv og demokrati. På tide å gjøre noe med det?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt