Spaltist Bernt Aksel Larsen

Næringsdrivende og medlem av Brunstad Christian Church

Takk for meg

For tre år siden tok jeg mitt første skritt ut i det offentlige rom. Det ble en interessant opplevelse.

Publisert: 26. nov 2018

Høsten 2015 startet jeg min egen blogg. Erfaringene ble både ­positive og negative. ­Engasjementet knyttet til en del av ­sakene jeg skrev om overrasket meg. Tilbakemeldingene ble mange, og spente fra overstrømmende ros via saklig kritikk til personlige trusler.

Høsten 2016 ble jeg invitert til å skrive her i denne spalten, og de to årene som har gått har vært lærerike.

Beskjedenhet. 

Brunstad Christian Church (BCC) må fortsatt betegnes som en religiøs minoritet. Når man befinner seg litt utenfor det som blir ansett som «vanlig» er det lett for å bli tilbakeholden i offentligheten. Det enkleste er å drive på med sitt og la verden for øvrig gå sin gang. I det lange løp tror jeg dette er en dårlig strategi. Minoriteter trenger å være frimodige og fortelle hva vi står for. Dersom vi ikke forteller om det selv finnes det nemlig nok av andre som gjør det, og da blir det sjelden riktig.

De fleste minoriteter er opptatt av sin rett til å være annerledes og forventer å bli respektert for dette. En slik respekt bør alle kunne forvente i et velfungerende samfunn. Men som minoritet bør vi heller ikke glemme å respektere andres rett til å mene det de vil og leve slik de vil. Respekt og toleranse handler ikke om enveiskjøring.

I de sakene der jeg føler et sterkt personlig engasjement, følger jeg den ­offentlige debatten med interesse. De debattinnleggene jeg finner mest nyttige er ikke sjelden innlegg fra personer som uenige med meg, men som forklarer sitt ståsted på en velfundert og saklig basis. Ofte endrer de ikke mitt standpunkt, men slike innlegg skaper forståelse for hva de bygger sitt standpunkt på. Og forståelse er gjerne grunnlag for respekt.

Honnør. 

På dette området er det på sin plass å gi honnør til Vårt Land, som de siste årene har gitt mange minoritetsrøster plass til å få fram sine syn. Det er ikke alltid populært, og kanskje liker vi heller ikke standpunktene som kommer fram. Men det er liten tvil om at det å gi et mangfold av røster en anledning til å bli hørt er svært nyttig. Jeg vil også si at det er viktigere enn mange tenker.

De siste 15 årene har vi sett en dramatisk endring i medieverdenen. Alle og ­enhver kan i dag være innholdsprodusenter og få tilgang til kanaler der det er mulig å nå ut over hele verden. Det er ­interessant å se at denne utviklingen ikke har redusert behovet for gode redaktørstyrte medier. Faktisk er det stikk motsatt. ­Jakten på ­lesertall og klikk gjør det fristende for mang en redaktør å fire på kvalitets­kravene.

De som forsøker å gi en balansert historie og la ulike syn komme fram er kanskje ikke de som oppnår de største følgerskarene på kort sikt. Personlig tror jeg likevel medienes framtid er avhengig av at det finnes en kvalitetsforskjell på redaktørstyrte medier og de som ikke er det.

Respekt. 

Kristen-Norge utgjør et mangfoldig landskap. I sakene som gjelder livssynsområdet er det naturlig nok mange røster og sterke følelser. Å skape en arena der slike saker kan behandles med respekt og saklighet er ingen liten oppgave. På dette området har Vårt Land utmerket seg. De kontroversielle sakene er ikke blitt feid under teppet i frykt for leserflukt, men de er heller ikke blitt sensasjonalisert i jaget etter klikk. Det fortjener ­avisen honnør for.

Etter cirka 25 innlegg takker jeg i dag av som spaltist her, da tiden ikke strekker til. Jeg sitter igjen med en overveiende positiv opplevelse, og det er på sin plass å takke for alle tilbakemeldinger jeg har fått både fra fjern og nær. Jeg håper også at Vårt Land fortsetter det gode arbeidet med å la minoritetsrøster bli hørt.

Kristentroen er en positiv kraft som har stor betydning for samfunnet. I vår tid tjener vi på å stå samlet for at den positive kraften ikke skal forsvinne. Konflikter er som ugress, de trenger ikke ­dyrkes for å vokse opp og overskygge det meste. Respekt og toleranse må derimot ­dyrkes fram. Jeg håper det er mange som vil ­engasjere seg i dette framover.

6 liker  
Kommentar #1

Oscar Floor

0 innlegg  27 kommentarer

Takk!

Publisert rundt 3 år siden

Takk for deg! Det har vært noe nytt, og flott, at en fremstående person i BCC kommer ut i det offentlige rom.

Jeg har vel opplevd det mest som en enveis samtale. Du skriver noe, det kommer en haug med kommentarer, men de står nærmest uten unntak ubesvart. Det er et stykke å gå før det er snakk om en dialog.

Jeg håper at en ny person i BCC overtar stafettpinnen og fortsetter spalten. Det er mange gode skribenter i BCC. Det er usunt for BCC å krype tilbake inn i skallet.

Og BCC trenger å være i det offentlige rom. Det er mange offentlige plasser å boltre seg på, hvis din skrivekløe skulle bli uimotståelig. Vi har en facebook side om Smiths Venner / BCC, du kan skrive i Verdidebatt, du har en blogg som du kan tørke støv av. Her er det bare muligheter.

5 liker  
Kommentar #2

Roald Øye

410 innlegg  2311 kommentarer

Brudd på retningslinjene?

Publisert rundt 3 år siden
Bernt Aksel Larsen. Gå til den siterte teksten.
På dette området er det på sin plass å gi honnør til Vårt Land, som de siste årene har gitt mange minoritetsrøster plass til å få fram sine syn. Det er ikke alltid populært, og kanskje liker vi heller ikke standpunktene som kommer fram. Men det er liten tvil om at det å gi et mangfold av røster en anledning til å bli hørt er svært nyttig. Jeg vil også si at det er viktigere enn mange tenker.

"Respekt og toleranse må derimot ­dyrkes fram. Jeg håper det er mange som vil ­engasjere seg i dette framover." 

Ja, det håper jeg. Det har vært fint å legge merke til at Vårt Land i mange år  har vært  åpen for å ta inn artikler med anliggender  som kanskje står noe  fjernt fra det jeg regner med er  den kristne dagsavisens redaksjonelle linje.  Slike artikler leser jeg med stor interesse. 

Derfor har det vært skuffende å høre fra skriveføre teologer i min  bekjentskaps-krets, at de har sluttet å sende innlegg til Vårt Lands papiravis  fordi innleggene  deres  har blitt avvist.  Det som har vært deres anliggende er ikke uventet Israels sak, vurdert  på bakgrunn av et bibelsk og historisk  ståsted,  som for tiden  ikke er rådende i det norske kirkelandsskapet. 

Verdidebatt kan i denne  situasjonen være  et fint alternativ for slike til å lufte sine hjertesaker. Der er det mindre sensur.  Jeg er blant dem som også har sluttet å sende innlegg  til VLs papiravis. Verdidebatt er derfor et fint alternativ. Jeg har imidlertid  fått tilbakemelding  fra moderator  om "Ikke godkjent"  fordi innlegget ikke oppfylte kriteriene til et innlegg,  slik de er definert i retningslinjene. 

Det har jeg akseptert, selv om jeg ikke forstår hvilke retningslinjer jeg ikke har oppfylt. Begge innleggene som ikke  ble godkjent, ligger etter 3 uker riktignok fremdeles  fremme under mitt navn med henholdsvis 20 og 176 visninger. Det forstår jeg heller ikke, siden de ikke er godkjent.

Overskriftene var: "Har han også sett lyset?" akkurat som Paulus,  og det andre: "Muslimsk fanatisme fins i de fleste land."  Siden de begge fremdeles ligger fremme kan de leses og  vurderes av "hvermannsen" .  Kanskje det er noen retningslinjer jeg har  oversett?  Jeg har ikke lyst til å si takk for meg på verdidebatt,  hvis jeg ikke blir nødt til det.

7 liker  
Kommentar #3

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Begge innleggene som ikke  ble godkjent, ligger etter 3 uker riktignok fremdeles  fremme under mitt navn med henholdsvis 20 og 176 visninger. Det forstår jeg heller ikke, siden de ikke er godkjent.

Det er nok bare du som kan lese dem, så derfor virker det jo pussig at de har såpass mange visninger.  Jeg har selv fått et innlegg underkjent. Det ligger fremdeles synlig for meg på min "presentasjonsside" (med merkelappen "ikke godkjent"), men det er ingen andre som kan se det (kanskje bortsett fra moderator).

1 liker  
Kommentar #4

Roald Øye

410 innlegg  2311 kommentarer

Ikke godkjent?

Publisert rundt 3 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
men det er ingen andre som kan se det (kanskje bortsett fra moderator).

Takk!  Det var klargjørende for meg, Oddbjørn Johannessen. Begrunnelsen for "Ikke godkjent!" er imidlertid like uklart.

Kommentar #5

Kari Corneliussen

0 innlegg  16 kommentarer

Tomt snakk

Publisert rundt 3 år siden

Jeg er glad for at du gir deg, Bernt Aksel. Beklage men det meste jeg har lest av deg er tomt snakk, overdrivelser og propaganda!

Din uvilje til å gå i dialog er overveldene synlig.

3 liker  
Kommentar #6

Thorbjørn Ustad

5 innlegg  116 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Bernt Aksel! Du er like gammel som meg! Jeg 65 modell. Har vært pinsevenn i mange år, meldte meg ut i 2004 i kjølevannet av Knutby rettsaken! Det var min motivasjon til å gå ut. Jeg var en brennende kristen og jobbet for Jesus og følte den Den Hellige Ånd komme over meg. Jeg ba sammen med min tante på dødsleie og en time etter var hun død, og gikk rett til himmels "halleluja" trodde jeg! 

Men. det var den tid! Etter å ha sett på Youtube erkjenner jeg i dag at jeg ikke tror lenger på Gud, verken på Jesus eller den DHÅ. Og tror heller ikke at tante er i himmelen, for den finnes ikke, verken den eller helvete! Den konklusjonen er basert på fornuft og viten! Jeg vet i dag at evolusjon er bevist. Det gir en god forklaring som er støttet med med DNA, beinrester og datering. Det holder i retten. Den Hellige Ånd er Placebo, for det merket jeg da jeg trodde ånden kom over meg. For den befrielsen jeg følte der og da kom fra meg selv, ikke over meg! Kristenlivet er et trist kjedelig liv pga.  du må forsake ting du liker fordi denne guden ikke liker det. Jeg kastet bort mine beste år til kristentro!

Du skjønner, jeg holder på å lage podcaster på Youtube som advarer mot kristen konservative karismatiske menigheter, (har kjøpt condenser-mic for god lyd). Men Brunstad menigheten kjenner jeg ikke til. Høres ut som noe ekstraordinært konservative greier! Litt skummelt kanskje! Ikke vet jeg. Det jeg vet er at vi er like gamle og kjenner til kristenlivet, men jeg er kommet ut som Ateist! Det var ikke noe jeg bestemte meg for, det ble et resultat av det som jeg ble overbevist om. Det kan skje med oss alle, for dette er noe vi ikke kan styre! Min livskvalitet ble bedre uten å fordømme eller bli fordømt!

Lykke til Bernt! Ønsker deg alt godt!!

3 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere