Verdidebatt

Ingenting med populisme å gjøre

KrFs langvarige arbeid for å fjerne den såkalte «sorteringsparagrafen» i abortloven er ikke et utslag av populisme, men av et brennende engasjement for menneskeverdet og for et samfunn med plass til alle.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det var nettopp dette engasjementet Knut Arild Hareide så flott løftet fram i sin sluttappell i partilederdebattene før sist stortingsvalg. Da leste han opp et brev fra førstegangsvelgeren Katinka, som ville stemme KrF på grunn av partiets arbeid mot sortering. I sin bok Det som ­betyr noe understreker Hareide at denne kampen mot sortering er en del av partiets DNA og at ingenting er viktigere for KrF.

Selv har jeg gjennomgående framhevet kampen mot sortering når jeg har holdt taler og innlegg i partisammenheng. Derfor burde det ikke overaske noen at jeg og flere med meg løftet denne saken da partiet denne høsten skulle velge hvilken side i politikken vi ønsket å søke regjeringssamarbeid med. En viktig grunn til at KrF tradisjonelt har valgt samarbeid mot høyresiden er jo nettopp at partiet har opplevd en viss forståelse og respekt for de grunnleggende prinsippene og etiske dilemmaene som både 2c og tvillingabort reiser. Det motsatte har vært tilfelle hos Arbeider-
partiet. De siste ukene har vel også på mange måter bekreftet at Arbeiderpartiet er seg selv lik når det gjelder hvilket debattnivå de legger seg på i møte med verdi-­saker som er viktige for KrF.

Feilaktig framstilling. 

Det er urimelig når Berit Aalborg på kommentarplass i Vårt Land 17. november mer enn antyder at måten jeg har framhevet kampen mot sortering i debatten om KrFs sidevalg, er et ­utslag av ­populisme. At dette også settes inn i et større bilde av en populisme­ som bryter ned ­demokratiet over hele verden, gjør ikke at det oppleves mer rimelig. Samtidig framstiller ­Aalborg bakgrunnen for mitt utspill på en tendensiøs måte. Det var ikke folk fra Høyre som foranlediget min utfordring om ­sorteringssamfunnet, og det stemmer ikke at min partileder ikke var informert om utspillet.

I min tale til KrFs ekstraordinære Landsmøte og i de fylkeslagene jeg besøkte i forkant, ­siterte jeg Erna Solbergs uttalelser om saken, og viste til Arbeiderpartiets reaksjoner. Dette er KrFs delegater fullt i stand til å vurdere innholdet i. Svaret fra Erna Solberg på min utfordring var slik jeg leste det overraskende positiv. Samtidig registrer jeg at Solberg blir forstått ulikt: ­Aalborg mener det var vage løfter, mens andre mente uttalelsene var så graverende at de straks tok til gatene i protest.

Diskriminerende. 

KrF vil fjerne abortlovens ­paragraf 2c. Abortloven lister opp flere grunner til at en nemnd kan innvilge abort etter uke 12, men paragraf 2c er den eneste som sier noe om barnets egenskaper, og ikke om mors situasjon. Vi mener denne paragrafen er diskriminerende ved at den antyder at noen mennesker er mindre verdt enn andre. Et friskt foster kan i dag ikke uten videre aborteres etter uke 12, mens fostre med noen ­typer egenskaper, diagnoser ­eller ­annerledesheter kan aborteres på bakgrunn av sine egenskaper. Dette er et problem for oss alle, fordi det rokker ved en av hjørnesteinene i vårt liberale ­demokrati: At alle mennesker har like stor verdi.

Jeg kan ikke se at jeg i forkant av Landsmøtet har fokusert på hvilken effekt en endring av «sorteringsparagrafen» vil få på antallet aborter i Norge, slik Aalborg hevder med henvisning til sitater fra en annen landsmøtedelegat. Så er det nok slik at både jeg og andre KrF-ere i ­debatten om sortering og menneskeverd kan ha kommet i skade for å uttale oss for bastant eller for unyansert. Det er beklagelig, særlig der det sårer enkeltmennesker. Men jeg kan forsikre at når KrF hever røsten mot sorteringssamfunnet, så er ikke det et utslag av populisme. Det skyldes at vi brenner for det Katinka beskrev i sitt brev til partilederen:

«Et mangfoldig samfunn der det er plass til alle, hvor annerledeshet er noe positivt, og et ekstra kromosom er en berikelse­ til vårt ellers så «perfekte» ­samfunn.»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt