Verdidebatt

Jeg får juling av jula. Den slår meg helt ut.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hver jul pusser mange kjendiser støv av evangeliet (som de stort sett ikke har et forhold til resten av året) og spiller på kirkekonserter omkring i landet.  Det er profesjonelt, vakkert og melodiøst, og tiggerne med sine pappkrus på gangbrua mellom Oslo S og Oslo City er lysår unna. I mine øyne er det noe som skurrer. Jeg skjønner at artister må ha noe å leve av og jula er lukrativ om man ikke er en middelaldrende sangevangelist fra Lindesnes, med hentesveis og gitarakkompagnement på tre akkorder..

Kjente navn er som merkevarer og gir stort sett fulle kirker i motsetning til resten av året, og det er selvsagt ikke gratis i en tid da selv det å følge naturlovene er avgiftsbelagt. (Et sidesprang: De som har vært ekstremt tissetrengt på offentlig sted uten ha mynter eller vekslemuligheter for hånden, kjenner problemet.. )

Livets bortglemte og mindre bemidlede sjeler, mange uten nåla i veggen, selvforskyldt eller uforskyldt, har ikke en håndfull hundrelapper å avse.       Kirkekonserter med kjente artister på plakaten i jula er kun for de som har råd til det. Resten av året er Jesusbarnet og julegleden plassert i en pappeske i kjelleren sammen med engler, nisser og andre julegreier.                                                                                                                                             "Rune, hvorfor skriver du dette du som er en så hyggelig fyr ellers? Er du blitt gledesdreper som vil ødelegge folks julestemning?  Er ikke jula en tid for kos og fellesskap? " Det høres nærmest ut som en alvorlig kriminell handling å yppe seg mot julegleden.

(Jeg kunne utdypet at Statens Institutt for Rusmiddelforskning hevder at tusener på tusener barn gruer seg til jul på grunn av foreldrenes overdrevne alkoholmisbruk.  Og, hvert år på denne tiden øker antall henvendelser til barn og unges kontakttelefon. Men jeg gjør det ikke..)

Mange feirer en god og meningsfull jul. Rett skal være rett! Men det fins de som klorer seg fast til julegleden for enhver pris, som om de var spesialutsendinger fra julehygge-departementet der nissen er president og Jesus redusert til en knagg å henge jakka på.

Jeg ytrer meg som jeg gjør fordi jeg ikke ønsker å være en hykler. Jeg har for mange dårlige sider fra før om jeg ikke skal slite med enda en. Det er svært sannsynlig at mange kristne vil bruke pekefingeren mot det jeg skriver og hevde at det er “ukristelig”. Men jeg husker å ha lest at Jesus en gang kalte prester og skriftlærde for “ormeyngel og kalkede graver” fordi han så deres hykleri.

"Sammenligner du deg med Jesus, Rune"?!"  Nei, bevares. Men jeg vet litt om ham og bruker ham som kilde i mine betraktninger. Jeg er verken prest eller skriftlærd - om det kan være en personlig trøst. Noe jeg kjenner at det ikke er. Dårlig samvittighet vil jeg få etter å ha offentliggjort dette, sammen pokker. Men jeg klarte ikke la være!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt