Spaltist Didrik Søderlind

Rådgiver i Human-Etisk Forbund

Som å komme hjem

Er Bibelen relevant lesning i dag, og hva slags forhold har jeg selv til boken? Det må jeg si noen ord om.

Publisert: 14. nov 2018  /  1086 visninger.

Jeg hadde en oppvekst som blir stadig vanligere i dette landet. Det var lite kirke, og enda mindre kristendom. Dette hadde ulemper og fordeler. En ulempe er at jeg fikk lite kunnskap om og erfaring med kristendom. En fordel var at jeg ikke fikk noen traumer med tro eller de troende. Så da jeg i voksen alder ville bøte på min manglende kristendomskunnskap, kunne jeg møte kristne med et nokså åpent sinn.

LES OGSÅ: Forenkler Guds ord

Fra perm til perm. 

Bibelen ble jeg ikke egentlig kjent med før jeg var godt oppi trettiåra. Jeg skulle skrive bok om kristenliv i Norge, og som research leste jeg Det nye testamentet fra perm til perm. Det var litt av en åpenbaring!

Å lese Bibelen var som å komme hjem. Ikke som å komme hjem til leiligheten etter en ferie, men som å komme til et sted du aldri har bodd, men bare hørt foreldrene og besteforeldrene dine ­mimre om. Herfra stammer talemåtene du ­hører foreldrene dine bruke. Her er lynnet ­deres formet.

Som å komme til en slik heimstavn var det å lese Bibelen. Det var å dykke inn i en av urkildene til min egen kultur, mitt språk. Ja, min sivilisasjon.

Litt gledesdreper også. 

Jeg mistenker at dette er musikk i mange kristnes ører. Så som profesjonell gudløs jækel føler jeg at må være litt gledesdreper også.

For når jeg ser på denne plassen som Bibelen er, så skjønner jeg jo at forfedrene mine flyttet herfra. Joda, det er mye pent å se på der, mye hyggelige folk å snakke med. Men det er også nabokjerringer som legger seg opp i alt, og det mangler ikke bøller. Alt i alt ble det kanskje litt smalt og trangt her.

Dessuten har ikke forfedrene mine har bare bodd på denne ene plassen. Om vi skal feste det bibelske dramaet til ett sted, så har de ikke bare bodd i Jerusalem. De har også bodd i Aten, Roma og her i ­Norden. For jeg hadde samme følelse av å komme hjem da jeg leste Odysseen og Voluspå, som jeg hadde da jeg leste Bibelen.

LES OGSÅ: Dei kristne bøkene

Nøkkel til vår sivilisasjon. 

Er ­Bibelen relevant i dag? Mitt svar er et ­ubetinget ja. Bibelkunnskap er allmennkunnskap. Å kjenne Bibelen er å ha en nøkkel til vår sivilisasjon. Derfor bør flere lese ­Bibelen. Slik flere også bør lese ­Odysseen og ­Voluspå.

Jeg ser forresten en fare med å snakke om Bibelen på denne måten. Å omtale Bibelen slik jeg gjør, som en urkilde og sivilisasjonsnøkkel, gjør at boken føles litt museal. Men Bibelen er ikke bare en bok som hører hjemme i et monter.

Kristentroen er i høyeste grad levende i Norge og verden. Bibelen fortsetter å forme verden og medmenneskene som bor i den, og Bibelen er derfor en hjelp for meg – som aldri har vært kristen i mer enn kulturell forstand – til å forstå en vesentlig del av mine medmennesker.

Ikke fullt så enkelt. 

Ja, Bibelen er ­kanskje ekstra nyttig for oss som ikke tror. En av grunnene er at kristne ­ynder å utgi Bibelen som bare en fin lærebok i god moral. Vi som har vært mellom ­permene på den vet at det ikke er helt så enkelt. Dessuten blir vi humanister nå og da ­beskyldt for å tjuvlåne fra kristendommen, mens et blikk på Bibelen – der første tre fjerdedelene er jødiske tekster – viser at vi i så fall ikke er de eneste som låner fra andre.

Teksten er basert på et innlegg på et ­arrangement i regi av tankesmien ­Skaperkraft, litteraturhuset i ­Fredrikstad, 1. november.

PS: Dette er forresten min siste spalte i Vårt Land. Av symbolske grunner er det på tide å gi seg før jeg har skrevet her i sju år. Jeg vil gjerne takke for følget, og om noen trenger en pent brukt spaltist er jeg klar.

7 liker  
Kommentar #1

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Didrik Søderlind. Gå til den siterte teksten.
Bibelen er ­kanskje ekstra nyttig for oss som ikke tror. En av grunnene er at kristne ­ynder å utgi Bibelen som bare en fin lærebok i god moral. Vi som har vært mellom ­permene på den vet at det ikke er helt så enkelt. Dessuten blir vi humanister nå og da ­beskyldt for å tjuvlåne fra kristendommen, mens et blikk på Bibelen – der første tre fjerdedelene er jødiske tekster – viser at vi i så fall ikke er de eneste som låner fra andre.

Godt skrevet. 

Det er mye fellesgods, mye selvsagt og som ligger til bunn i alle livsanskuelser. Tenk deg verden uten de syv siste budene. Det ville ikke vært mye til sivilisasjon, og det skjønner de aller aller fleste. Dvs, de som ikke skjønner det skiller seg ut ved å stille seg på siden av sivilisasjonen. Eller kanskje i fengsel for sine gjerninger. Selv jødene har innført store deler av den kristne og humanistiske rettsstaten som slett ikke er nevnt i Mosebøkene. Noe annet ville være umulig. 


2 liker  
Kommentar #2

Trond Bollerud

8 innlegg  164 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Takk for følget! Jeg kommer til å savne dine innlegg.

3 liker  
Kommentar #3

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Trond Bollerud. Gå til den siterte teksten.
Jeg kommer til å savne dine innlegg.

Jeg også!

2 liker  
Kommentar #4

Ellen L Slettevold

0 innlegg  1 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Takk for mange gode innlegg! Inkludert dagens 👏

4 liker  
Kommentar #5

Pål Georg Nyhagen

224 innlegg  1811 kommentarer

Søderlinds ord

Publisert rundt 3 år siden

Jeg har alltid først lest dine betraktninger de gangene de har dukket opp i avisen og ventet med resten; og da behøver jeg vel ikke si mer ang. min vurdering av innholdet? Som "de dannede blant religionens foraktere", som Schleiermacher så skjemtsomt og med glimt i øyet formulerte det for snart 200 år siden, har du åpnet rom for aktiv indre lytting av dine skrevne produkter. Hvilket bare har gitt gode impulser til prosessuelle og fruktbare ettertanker. Takk til deg. God tur videre. Mvh og alt godt fra Pål Georg Nyhagen.

3 liker  
Kommentar #6

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Didrik Søderlind. Gå til den siterte teksten.
PS: Dette er forresten min siste spalte i Vårt Land. Av symbolske grunner er det på tide å gi seg før jeg har skrevet her i sju år. Jeg vil gjerne takke for følget, og om noen trenger en pent brukt spaltist er jeg klar.

Jeg overså denne da jeg kommenterte i dag tidlig. Takk for følget. Det har vært interessant for min del. Lykke til videre. 

1 liker  
Kommentar #7

Geir Wigdel

42 innlegg  2088 kommentarer

En annen med

Publisert rundt 3 år siden

fascinasjon for Bibelen var Aksel Sandemose, som vel ikke var noe gudsord. Bibelkunnskap er en nødvendighet for å forstå mye av det som skjer i verden. Ulykken er at en del mener Bibelen inneholder ALL kunnskap og sannhet, og at menneskene ikke har frambragt noen nye erkjennelser av verdi de siste par tusen år. Det blir for pessimistisk på menneskehetens vegne. 

Jeg har oså stor glede av å lese Søderlinds betraktninger.

2 liker  
Kommentar #8

Didrik Søderlind

59 innlegg  323 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Tusen takk for hyggelige ord, alle sammen. Jeg kjenner et stikk av anger her jeg sitter...

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere