Leder

FNs råd bør følges

Når FNs høykommissær ber Norge ta imot 5.000, bør vi kjenne et forpliktende ansvar.

KrFU og Unge Venstre krever gjennomslag for minimum 5.000 kvoteflyktninger årlig. Det er det samme antallet som FN ba Norge om å ta inn i 2017.

Lørdag fikk de to ungdomsorganisasjonene svar fra Frps ungdom i Vårt Lands spalter: Leder Bjørn-Kristian Svensrud mener dette er det mest useriøse forslaget som er kommet fra de to andre ungdomsorganisasjonene på lang tid. Han legger særlig vekt på at de to andre ungdomspartiene mener Norge skal forplikte seg til å ta imot det antallet FN ber om, også senere.

LES OGSÅ: Full strid om kvoteflyktninger

Spørsmålet om kvoterflyktninger ligger dermed an til å bli et stridstema både i budsjettforhandlingene og i sonderinger og forhandlinger om en regjeringsplattform mellom de tre regjeringspartiene og KrF.

Ifølge Justis- og beredskapsdepartementet forventes en nedgang i antall asylsøkere neste år. Det er også forventet nedgang blant dem som kommer til Norge gjennom familieinnvandring. Ifølge Aften­posten er dette grunnen til at Frp har gått med på å øke antallet kvoteflyktninger med rundt 800 til 3.000. Dette ble kjent da de tre regjeringspartiene la fram forslag til statsbudsjett for noen uker siden. Ifølge Frps innvandringspolitiske talsmann, Jon Helgheim, er antallet på 3.000 kvoteflyktninger en «smertegrense» for Frp.

Antallet på 3.000 har imidlertid fått kritikk. Redd Barna og Norsk Folke­hjelp mener Norge bør ta imot langt flere, og omtaler dette ­tallet for «puslete» og «langt unna der vi bør være».

Redd barna viser til at 68,5 millioner mennesker er på flukt verden over, halvparten av dem barn. ­Samtidig har Norge det laveste antallet asylsøkere på flere år. De mener derfor at Stortinget bør si ja til minst 5.000 kvoteflyktninger som FNs høy­kommissær for flyktninger nylig ba om.

LES OGSÅ: Tre millioner har flyktet fra landet

Det er vektige argumenter for at Norge skal ta inn minst 5.000 kvoteflyktninger. I den store sammenhengen er det heller ikke store forskjellen på 3.000 og 5.000 kvoteflyktninger. Vi håper derfor at de forhandlende partiene lytter til Unge Venstre og KrFU. I en verden der millioner av mennesker lever på flukt, er det vårt moralske ansvar å ta imot vår andel.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder