Leder

Må ikke glemme

Vi må lære av historien, selv om vi ikke har levd i den.

Øyenvitnene er borte, 100 år etter. Vi må lære av historien, selv om vi ikke har levd i den. Det er viktigere enn noen gang ikke å glemme. Rundt 70 stats- og regjeringssjefer var i går samlet i Paris for å markere hundreårsdagen for første verdenskrigs slutt.

LES OGSÅ: Krigen som drap ein generasjon

Første verdenskrig var selve urkatastrofen. Alt som kom etterpå har sitt opphav i denne krigen, sa historikeren Claus Bundgård til Vårt Land. Og vi gikk inn i helgen med å markere at det er 80 år siden ­nazistiske stormtropper gikk løs på jøder­ under Krystallnatten­.

Det kan ikke sies for ofte at vi må huske historien, og lære av dem. Frankrikes president Emmanuel Macron sa nylig at han ikke ønsket å «tilhøre en generasjon av søvngjengere som har glemt sin egen fortid.» Han fikk med seg de fleste regjeringssjefene til et fredsforum etter markeringen i går. Men hverken Vladimir Putin eller Donald Trump ble med på den.

Det trengs, i en tid hvor det politiske samarbeidsklimaet i verden er preget av frykt og mistenksomhet og nasjonalismen er på frammarsj. Det er sterke, høyre-populistiske vinder som blåser gjennom flere EU-land. Innvandringsfiendtlige partier sitter i regjering flere steder, og fremmedfrykten øker.

Reformer som svekker medienes, domstolenes og sivilsamfunnets uavhengighet gjennomføres flere steder. Kritiske organisasjoner knebles, islam hetses og innvandrere stenges ute.

Samtidig er forskjellen på mellomkrigstidens og dagens Europa tydelige. Demokratiet er mer veletablert, den økonomiske krisen er ikke den samme, vi har bedre velferdsordninger, for å nevne noe. Som Erna Solberg påpekte: – Vi har funnet måter å løse konflikter på, sier Solberg.

LES OGSÅ: Trump syns ikke nasjonalisme er farlig

Emmanuel Macrons advarsel mot politiske egoisme var likevel passende på en dag som i går. – Patriotisme er det motsatte av nasjonalisme. Et land som setter sine egne interesser høyere enn alt annet, uansett hva konsekvensene blir for andre, ødelegger det som i virkeligheten gjør et land storartet, nemlig dets moralske verdier, sa han.

Det er viktige ord i 2018.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder