Verdidebatt

Hva gjør vi med urettferdigheten?

Tallet på mennesker som lever og arbeider som slaver globalt er anslått til 40 millioner, langt flere enn under den transatlantiske slavehandelen. Også i Norge lever mennesker i slaveri.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vi har en direkte påvirkning på denne virkeligheten: Kjøper du tjenester svart, risikerer du faktisk å bidra til menneskehandel, og i verste fall slaveri. At vi som forbrukere kan kjøpe billige varer og tjenester, er en direkte konsekvens av at barn og voksne syr klærne våre under slavelignende forhold i andre deler av verden.

Den siste rapporten fra FNs klimapanel viser at klimautfordringene trenger en betraktelig større innsats enn vi før har trodd. I Norge nyter vi godt av økonomiske fremskritt gjort gjennom utvinning av petroleum med høye klimagassutslipp, mens de som har minst skyld i klimaforandringene og klodens miljøproblemer er de som rammes hardest.

Samtidig som mange av oss lever i overflod, er det nå over 100 000 barn i Norge som vokser opp i familier med en samlet inntekt under fattigdomsgrensen. Ulikheten øker både globalt og i de fleste land i verden, også i Norge.

Angår tema som slaveri, klima og ulikhet oss som kristne, som kirker og kristne organisasjoner? Ja, det angår kjernen i vår tro. Som kristne tror vi at Gud elsker og har omsorg for alle mennesker. Kristen nestekjærlighet handler om å se vår neste og vise menneskelig omsorg. Det handler også om å ta del i kampen for et mer rettferdig samfunn, og å holde politikere, næringsliv, våre egne institusjoner og hver enkelt av oss ansvarlig. Som kirker og organisasjoner står vi sammen med kristne i alle verdensdeler i en kamp for menneskeverd og klimarettferdighet, og mot fattigdom og urett.

Gjennom Agenda 2030 og FNs bærekraftsmål har verdens land satt seg ambisiøse og konkrete mål om å utrydde fattigdom, stoppe klimaendringene og skape fredelige samfunn for alle. I motsetning til forgjengeren tusenårsmålene, utfordrer og forplikter bærekraftsmålene ikke bare stater, men også næringsliv og sivilsamfunn. Vi som kirker ønsker å ta vår del av ansvaret for at disse målene skal nås. Dette vil vi fordi målene samsvarer godt med den etiske og moralske forpliktelsen på rettferdighet som er helt sentral i vår kristne tro. 

Kirken har ikke alltid vært Guds beste barn. Nei, som representanter for kirkene er vi klar over at vi selv har vært en del av undertrykkende strukturer. Desto viktigere er det å være tydelig på at vi står sammen for å utfordre både oss selv og samfunnet vi er en del av til å ta oppgjør med utnyttelse, undertrykkelse og urett. Vi har nemlig også en rettferdighetstradisjon vi er stolte av og ønsker å føre videre.

Grunnleggeren av Frelsesarmeen William Booths aksjoner førte til at svovel i fyrstikker, som gjorde mennesker i fabrikken svært syke, ble forbudt. William Wilberforce, britisk parlamentariker og grunnlegger av det første bibelselskapet, spilte en avgjørende rolle i kampen mot den transatlantiske slavehandelen. Baptistpastoren Martin Luther King jr. gav sitt liv i kampen for at alle skulle ha like rettigheter. Også i dag ønsker kirken å heve stemmen for de som opplever urett og utnyttelse. 

Kirken er verdens største grasrot- og håpsbevegelse. Tross alle sine feil og ufullkommenheter er kirken bærer av et budskap hvor det alltid er håp. Med fellesskap og nettverk på bakken i alle deler av verden, er kirkene i en unik posisjon for å skape endring.

Vi kan alle bidra akkurat der vi er. Hvordan kan for eksempel lokalkirken utfordre barnefattigdom og utenforskap i nabolaget? Hvordan kan menigheten bidra til å engasjere barn og unge i vern om skaperverket? Hvordan kan våre pengeplasseringer bli verktøy i kampen mot slaveri? Slike spørsmål skal vi utforske på Rettferdskonferansen i Oslo denne uken.

Vi vil være en bevegelse som aktivt bidrar til mer rettferdighet i vårt land og i vår verden. Vi vil mobilisere alle vi kan i våre sammenhenger, sammen med alle andre som ønsker å være med på laget. Vi øver oss i å bli villige til å ofre noe for at andre skal få det bedre. Vi vil skape endring. Blir du med?

Denne kronikken er skrevet av ledere og generalsekretærer i organisasjonene og institusjonene som sammen arrangerer Rettferdskonferansen 2018:

Hjalmar Bø, generalsekretær, Digni

Jan Peder Fosen, Chefssekretær, Frelsesarmeen

Fredrik Glad-Gjernes, daglig leder, KFUK-KFUM Global

Lisa Sivertsen, Generalsekretær, Kirkens Nødhjelp

Berit Hagen Agøy, generalsekretær, Mellomkirkelig råd for Den norske kirke

Andreas Andersen, generalsekretær, Misjonsalliansen

Erhard Hermansen, generalsekretær, Norges Kristne Råd

Knut Hallen, daglig leder, Samarbeid menighet og misjon

Ingunn Moser, rektor, VID vitenskapelige høgskole

Per Nitter Bondevik, koordinator, Rettferdskonferansen 2018

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt