Kommentar

Valget i USA: Kan øke splittelsen

Mellomvalget var en folkeavstemning for eller mot Donald Trump. Resultatet kan gå begge veier.

Huset ble demokratisk, men det kan bare øke splittelsen i et allerede delt land. Resultatene er på det meste klare, selv om det tar tid. USA strekker seg over seks tidssoner, så det aller siste valglokalet stengte i delstaten Arizona i dag tidlig klokka seks, norsk tid. Men det blir slik meningsmålingene viste på forhånd: Demokratene overtar kontrollen over Representantenes hus, mens republikanerne beholder flertallet i Senatet.

Tempen.

Mellomvalget tar temperaturen på USA. Selv om det er for et «lokalvalg» å regne, følger en hel verden med på hvem som får de ulike posisjonene. Det er blant annet fordi det tar temperaturen på hvordan politisk retorikk utvikler seg. Den har vært svært polariserende, for å si det forsiktig. Trump har brukt sterke ord om motstanderne, som radikale sosialister. Han har også sagt at karavanen som er på vei mot USA, vil føre til at mordere kommer inn i landet og vil drepe menn, kvinner og barn – dersom demokratene skulle vinne. En valgkampvideo fra Trumps stab ble trukket - til og med av Fox News, som er mer Trump-vennlig enn andre TV-stasjoner.

Bremsekloss.

Det er ingen grunn til å tro at ord som polarisering og splittelse blir avleggs med det første. For selv om demokratene tok tilbake flertallet i representantens hus, og dermed tar innflytelse fra Donald Trump og republikanerne, kan presidenten faktisk dra nytte av nederlaget framover. Nå er neste mål presidentvalget i 2020, og da er det to år med partipolitisk kamp. Han kan skylde på demokratene som bremseklosser for å få gjennomført politikken han ønsker.

At presidentens parti også øker sitt flertall i Senatet i et mellomvalg, er heller ikke vanlig. I de 21 mellomvalgene som har vært holdt siden 1934, har den sittende presidentens parti økt flertallet i et mellomvalg kun fem ganger. Da er det ikke rart at Trump selv twitret: «Fantastisk suksess.» Så fortsatte han med å sitere fra andre: «Det er Trump-magien. Hos denne fyren tyter magien ut av ørene.»

Mildere?

Nancy Pelosi, som trolig tar over som leder for Representantenes hus, har sagt at hun ønsker en mer forsonende tone med republikanerne. – Vi har hatt nok splittelse. Det amerikanske folket vil ha fred, og de vil ha resultater, sa hun.

Rett før valget sa også Donald Trump i et intervju at han ønsket en mildere tone.

Det gjenstår å se hvor lenge det varer.

(8/11: Denne kommentaren ble utvidet og oppdatert til Vårt Lands papirutgave 8/11. Den nye versjonen ligger også på Verdidebatt.)

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar