Gunnar Winther

10

Mellom Høyre og FrP

Ei eggeplomme er gul, men for KrF går det nok den veien høna sparker.

Publisert: 2. nov 2018

Kristelig folkeparti vil med dagens veivalg knapt ha en eneste ny velger å hente mot sentrum/venstre. I stedet vil de få en avskalling der. Det eneste alternativet vil da være å ligge et sted mellom Høyre og FrP, og håpe på at de skikkelig blå kristenvelgerne kommer tilbake til partiet. 

Kanskje har en god del i partiet, lederen for KrFu inkludert, trodd at en slik orientering kan løfte partiet med basis i den relative suksessen til det mye mer konservative Kristendemokraterna ved høstens valg i Sverige. Men det samme kan neppe reproduseres i Norge, fordi det politiske landskapet og den politiske samtalen er en annen hos oss enn i Sverige. 

Sannsynligheten for at KrF nå havner permanent under sperregrensa er derfor stor - med mindre det ved valget i 2021 er et overskudd av blå velgere som stemmer taktisk på KrF for å berge ei fortsatt borgerlig regjering. Det samme kunstige åndedrettet som berget Venstre i 2017. 

Et mye mer sannsynlig scenario for KrF finner vi i Danmark. Der havnet Kristendemokraterne under 1 % allerede i 2007, og har siden vært der. Så lavt vil ikke KrF falle på ei god stund, til det bor det for mange mennesker på Sør- og Vestlandet. Men under sperregrensa havner de nok. Dessverre, men makta i partiet (spesielt Rogaland) valgte det selv.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere