Frode Granerud

5

KrF må bli i opposisjon

Publisert: 2. nov 2018

En måned med heftig debatt om veivalg er over, og nå skal KrFs landsmøte ta stilling. Selv har jeg ment at Hareides forslag om samarbeid mot venstre er det beste. I den situasjonen KrF er i nå, mener jeg likevel at partiet bør bli værende i opposisjon.

Skal vi tro medienes kartlegging av delegatene, er det nå flere delegater som vil samarbeide til venstre (81) enn til høyre (76). Imidlertid har ingen av alternativene flertall, og begge vil kreve at noen av de 32 delegatene som helst foretrekker opposisjon stemmer subsidiært. Da vinner etter alt å dømme blå side – hvis ikke fem blå delegater ombestemmer seg.

I tillegg vet vi at dersom Rogaland hadde brukt forholdstallsvalg, slik som alle de andre fylkene, hadde det kommet enda fire røde delegater derfra. Og hadde det ikke vært for et sykdomsforfall i Vestfold, hadde det kommet enda en rød delegat derfra. Disse til sammen fem røde ekstradelegatene ville ha tippet flertallet i rød retning. Dette viser at landsmøtets sammensetning også er preget av et element av vilkårlighet.

Regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet vil være et nytt og kontroversielt veivalg, og skape sterke
reaksjoner. Det vil også regjeringssamarbeid med Frp. Når de to sidene i landsmøtet er så jevnstore som de er, bør partiet unngå så kontroversielle valg. I begge tilfeller vil man påføre et stort mindretall et smertefullt nederlag, og faren for splittelse vil være stor.

Derfor bør KrF bli værende i opposisjon ut denne stortingsperioden, og samtidig ta seg bedre tid til en samarbeidsdebatt som ikke bør konkluderes før vi nærmer oss valget i 2021. Da slipper man å bryte løftet om ikke å gå i regjering med Frp, og man slipper å skuffe dem som hadde oppfattet det som at KrF fredet Erna Solberg (selv om partiet strengt tatt aldri har gjort det).

Avstemningsrekkefølgen på landsmøtet bør for øvrig være slik: Først stemmer man over det mest ytterliggående forslaget, som er regjeringssamarbeid med Ap og Sp. Hvis det faller, stemmer man over regjeringssamarbeid med H, Frp og V. Hvis det også faller, står man igjen med det som er dagens situasjon, altså opposisjon.

2 liker  
Kommentar #1

Trond Langen

31 innlegg  203 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Frode Granerud. Gå til den siterte teksten.

Når de to sidene i landsmøtet er så jevnstore som de er, bør partiet unngå så kontroversielle valg. I begge tilfeller vil man påføre et stort mindretall et smertefullt nederlag, og faren for splittelse vil være stor.

Derfor bør KrF bli værende i opposisjon ut denne stortingsperioden, og samtidig ta seg bedre tid til en samarbeidsdebatt som ikke bør konkluderes før vi nærmer oss valget i 2021.

Det er en lignende konklusjon jeg har kommet fram til.  Partiet bør bruke mer tid for å finne ut hva man vil.

Prosessen har vist at partiet hører til i sentrum, det er et parti som kan samarbeide både til høyre og til venstre.  Vektleggingen av de ulike sakene avgjør hvor man havner.  Vi ser også tradisjonelle skiller mellom Sør- og Vestlandet og resten av landet komme tydelig fram.  Sør- og Vestlandet er tradisjonelt mer blått enn resten av landet, og det er også her partiet har størst oppslutning i dag.  Mens det på Østlandet er noe større potensial ved å gå i en rød retning.

Men det som også er klart er at man ikke kan gå til et valg med et regjeringsalternativ som inneholder noen av, men ikke alle, partiene som sitter i en regjering.  Kommer partiet fram til at en sentrum-høyre-løsning uten FrP er det beste, så må dagens regjering felles før valget.  Høyre gjorde noe tilsvarende i mars 2000 da de felte Bondevik-regjeringen.  Halvannet år senere satt Høyre i regjering med Bondevik.

1 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere