Per Eriksen

13

Som å være vitne til et partipolitisk selvmord i sakte film

Mine foreldre var intenst engasjert i Kristelig Folkepartis lokale arbeid. Faren min var leder av lokallaget i mange år. Og han satt i kommunestyret i flere perioder. Moren min engasjerte seg i det kvinnepolitiske arbeidet. For meg var det utenkelig å skulle velge noe annet enn Kristelig Folkeparti. De hadde erobret en plass dypt inne i hjerte og sjel.

Publisert: 1. nov 2018  /  6024 visninger.

Men årene gikk, og tvilen meldte seg om Kristelig Folkeparti virkelig representerte mine politiske standpunkter. For selv om hjertet mitt banket for de gule, fortalte hodet mitt at jeg både var grønnere og rødere.

Jeg har aldri falt til ro i noe politisk parti etter dette. Noen ganger har jeg uansett gitt min stemme til KrF, men langt oftere har det blitt andre alternativer. Likevel er det alltid KrF jeg først har sett etter når meningsmålinger offentliggjøres. Jeg har unnet dem det beste, selv om jeg ikke har kunnet støtte dem.

Spesielt etter at de valgte å støtte Norges blåeste regjering i 2013, med store innslag av høyrepopulisme, har det vært umulig å stemme på dem. Etter fire år med en slik regjering var det helt uforståelig for meg at de fortsatt lot seg være et haleheng til Høyre og FrP ved stortingsvalget i 2017. Så de ikke at de stadig mistet velgere? Skjønte de ikke at de framsto som utydelige og visjonsløse?

Men så skjedde altså underet. Knut Arild Hareide mannet seg opp og sa at nok er nok. Nå ville han lede partiet på en ny kurs. Han framsto igjen som en leder med verdier, visjoner og integritet. Og dermed pekte han på veien mot Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Responsen var umiddelbart overveldende. Hundrevis meldte seg inn i partiet. For første gang på måneder viste meningsmålingene at flere ville stemme på dem. Og i mange toneangivende aviser var kommentarene overveldende positive. Underlagsmaterialet for meningsmålinger viste også at et solid flertall av de som sa de ville stemme KrF ønsket den nye endringen velkommen.

Man skulle tro at hallelujastemningen sto i taket i Kristelig Folkeparti. Men det gjorde den ikke. Snarere tvert imot. Dette var farlig. Gamle myter om Arbeiderpartiet fikk ny kraft. På den andre siden var visst alle tidligere advarsler mor Fremskrittspartiet blåst bor. Man ville i regjering, men den skulle være mørkeblå. Sjelden har man sett mer famøse innlegg mot en partileder. Skittkastingen kom innenfra partiet, og fra den politiske høyresiden. Språkbruken så ut til å ha lånt atskillig fra krefter jeg hadde trodd KrF var vaksinert mot.

Så har fylkeslagene hatt sine møter. Høyresidens skremselspropaganda har vunnet gehør. Det ser ut til at valget kan bli å gå i regjering med Fremskrittspartiet. Et valg som for de fleste aktivt kristne i dette landet oppleves som absurd. Er det noe som tyder på at Venstre profitterer på å sitte i denne regjeringen?

KrF har vært i en langsom glideflukt mot et mål langt under sperregrensen gjennom de siste årene. Det er åpenbart at noe nytt måtte skje. Og det ser altså ut til at det finnes et knapt flertall som tror at det nye som skal redde partiet er å klistre seg enda tettere til de blåblå.

Dette gjør man selv om flertallet av partiets velgere ønsker det motsatte. En meningsmåling offentliggjort sist uke viste at bare 18 % ønsket at partiet skulle gå inn i dagens regjering. Likevel kan det se ut til at flertallet på det ekstraordinære landsmøtet kan komme til å gjøre dette, til tross for at mengden potensielle velgere befinner seg mot sentrum/venstre.

Hvor stort potensial tror man det finnes av velgere på høyresiden? Noen hundre som ellers ville stemt på De Kristne?

Jeg er neppe noen stor profet, men jeg kan vanskelig se det annerledes enn at KrF med åpne øyne velger å marginalisere sitt eget parti. For meg har hele prosessen vært en sjokkerende avsløring av at KrF består av en dominerende fløy som viser holdninger som er helt uforenlig med de jeg selv står for. Og jeg vet at veldig mange opplever det på samme måten som jeg. KrF velger å skyve fra seg sitt største velgerpotensial. De har lykkes å kvele den store entusiasmen som fulgte Hareides modige veivalg. Og de ser ut til å kvitte seg med den dyktigste partlederen de har hatt på lange tider. Hvordan de har tenkt å komme over sperregrensen ved neste valg, er for meg et mysterium.

Lenge har KrF befunnet seg i en dødens sone i skyggene til dagens regjering. Partiet er sakte men sikkert blitt svekket. Nå ser det ut til at de velger aktiv dødshjelp i stedet for å sykne sakte inn i døden.

For hva tror de at de kan oppnå i en blåblå regjering som vet at partiet ikke lenger har noen alternativer til å være deres lydige skjødehund? Kanskje klarer de å få litt mer penger til Evangeliesenteret eller andre gode tiltak. Men i 2021 er det slutt. Da har vi ikke lenger et Kristelig Folkeparti som har noen som helst innflytelse. De valgte selv velgerne bort.

Jeg synes det er trist. På vegne av faren min, og alle sliterne som bygde partiet stein for stein. De som ikke en gang kunne tenke seg at det ville framstå politikere som Sylvi Listhaug i landet vårt. De som trodde på anstendighet, verdier og rettferdighet.

Og jeg som var klar til helhjertet å støtte det nye og djerve KrF under ledelse av Hareide, merker at hjerteforholdet har fått et dypt sår. Jeg er redd det er fatalt denne gangen.

19 liker  
Kommentar #1

Torgeir Tønnesen

89 innlegg  582 kommentarer

Dine forbilder og fedre ville omfamnet Sylvi Listhaug

Publisert over 3 år siden
Per Eriksen. Gå til den siterte teksten.
Jeg synes det er trist. På vegne av faren min, og alle sliterne som bygde partiet stein for stein. De som ikke en gang kunne tenke seg at det ville framstå politikere som Sylvi Listhaug i landet vårt. De som trodde på anstendighet, verdier og rettferdighet.

Dette var veldig stygt skrevet om Sylvi Listhaug. 

Jeg tror heller din far og din forfedre ville hyllet henne for redde landet i 2015, da hun ble innsatt som en dyktig innvandringsminister som stoppet migrantkrisen.

Og din bekymring for og ødeleggelse av KrF, skyldes nettopp hatet mot Sylvi, som du tydeligvis er talsmann for, etter din egen bekjennelse her.

14 liker  
Kommentar #2

Trond Bollerud

8 innlegg  164 kommentarer

Publisert over 3 år siden

Takk for et godt innlegg som jeg ord for ord slutter meg til.

3 liker  
Kommentar #3

Pål Georg Nyhagen

224 innlegg  1811 kommentarer

Språk som legitimering

Publisert over 3 år siden

Med språk, så skaper man en virkelighet. Fremstillinger bidrar til å strukturere verden og skape virkelighetskonstruksjoner: Redaksjoner og journalister har f.eks. for lengst etablert et selvrefererende funksjonssystem; men de kjenner tydelig nok kun til seg selv og det egne systemet som refererende og legitimerende samfunnsspeil. Slik tas ett definert virkelighetsbilde for gitt og naturlig, og det som ikke faller inn under dette blir definert som utslag av uvitenhet eller umoralsk. Helst begge deler. Det advares f.eks. mot høyresidens skremselspropaganda samtidig som man selv bedriver samme strategi med motsatt politisk fortegn.

"Jeg synes det er trist. På vegne av faren min, og alle sliterne som bygde partiet stein for stein. De som ikke en gang kunne tenke seg at det ville framstå politikere som Sylvi Listhaug i landet vårt. De som trodde på anstendighet, verdier og rettferdighet". Og at et flertall av delegatene i KrF kal redde partiet ved "å klistre seg enda tettere til de blåblå."

Her blir Sylvi Listhaug altså bestemt kontrastert til menneskelig anstendighet, verdier og rettferdighet; og dét generelt. Som vanlig er, så virker slike påstander kun som en sutteklut for den menigheten som allerede deler det verdisyn som her presenteres. Men spesielt opplysende er det jo ikke; ei heller bidrar til det nyttig nytenkning og konstruktiv dialog internt når det trengs som mest. Det handler om å nok en gang promotere et bestemt politisk syn, hvilket ikke sjeldent innebærer stygg stempling av politiske motstandere. 

Tja...  Det er selvsagt utslag av verdivalg også det å stigmatisere Sylvi Listhaug. Videre legitimerer det tilsvarende og verre bidrag fra andre hold i så måte.

Per Eriksen m.fl. ser ut til å overse det som er mest tydelig på arenaen; istedet males et bilde av "de andre" og virkeligheten slik opp at Hareides rambukk inn i KrF helst skal legitimeres og forsterkes. Dette med årsak og virkning gis m.a.o. en heller noe underlig vri. Per Eriksens bidrag illustrerer nettopp de problemer han mener å påpeke. Videre, så spørs det hvor vesentlig det er at et mulig flertall i KrF vil inn i rødgrønn regjering når partiet KUN har 3 % støtte. Det er altså Knut Arild Hareides inititiaív og sololøp som har satt i gang de prosesser som har forsterket splittelsen i KrF de siste ukene.

Poenget med at KrF har fått en rekke nye innmeldinger blir videre noe tomt når man ser at opplslutningen for partiet samtidig reduseres betraktelig. I hvert fall om det er innflytelse man søker? Det blir en heller fattig og patetisk trøst at medlemsantallet er større... når man som parti befinner seg under sperregrensen. Videre, så er det nok ikke slik at kritikk av AP utelukkende kan plasseres i skuffen for gamle myter. Ei heller blir en borgerlig regjering mørkeblå om KrF trer inn i den: Snarere skjer det en sentrumsdreining. På den annen side, så ser man av SVs erfaringer med AP i regjering at mindre partier usynliggjøres. APs dominans og arroganse er viden kjent.

Nå er det slik at kristne velgere kjenner seg hjemme i ALLE partier; det er faktisk langt flere enn 3% som er kristne her i landet. Andre partier har noe på vei andre løsninger, men verken de eller de foreslåtte løsningene er nødvendigvis mindre kristne av den grunn. Det kristne velgerpotensialet fanges m.a.o. også legitimt opp av andre partier. Ja, KrF har lenge befunnet seg i en dødens sone i skyggene til dagens regjering. Partiet er sakte men sikkert blitt svekket. Nå ser det ut til at de velger aktiv dødshjelp i stedet for å sykne sakte inn i døden. Det er vel liten tvil om hvem i KrF som leder an mot dødens dal her.
11 liker  
Kommentar #4

Bjørn Blokhus

0 innlegg  975 kommentarer

'Black Friday' for Hareide ?

Publisert over 3 år siden
Per Eriksen. Gå til den siterte teksten.
Og jeg som var klar til helhjertet å støtte det nye og djerve KrF under ledelse av Hareide, merker at hjerteforholdet har fått et dypt sår. Jeg er redd det er fatalt denne gangen.

'Black Friday' for Hareide ?

Det er usikkert om det blir utbud av utgåtte ledere, men trøst og redning kan komme fra et uventet hold. Hvis AUF'ere og Ap ledelsen tar Hareide med i fredagsbønnen er det fortsatt håp. Hvilke bønner som som bes i kristenflokken er det vanskelig å tolke selv for Vårherre.

Morgendagens langfredag overgår for mange selv den bibelske, men kanskje må vi vente på adventsdagene før det kommer en meningsfylt melding fra partiet.

Vil fredagsbønnene bli hørt ? Det er det store spørsmålet.

Jeg koser meg med 'Mens vi venter på Godot' (Samuel Beckett)

3 liker  
Kommentar #5

Jan Harsem

89 innlegg  214 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Per Eriksen. Gå til den siterte teksten.
Man skulle tro at hallelujastemningen sto i taket i Kristelig Folkeparti. Men det gjorde den ikke. Snarere tvert imot. Dette var farlig.

Dette illustrerer språkets makt til å skape bilder og virkeligheter frakoblet konkrete og faktiske forhold. Jeg har ikke hørt noen argumentere med sin frykt.

Dette er noe av politikkens, og dermed demokratiets problem i dag. Partiene dyrker logo, framing, spin og image, og etablerer disse ikke-materielle tanke- og følelsesbildene som realiteter.

I historiefortellingene er FrP for en enklere hverdag for folk flest. Høyre for den personlige friheten. Venstre er det liberale fyrtårnet. KrF er rørt av sin egen varme og omsorg, parat til å kjempe for familien og mot barnefattigdom. AP er som vi alle vet garantisten for sosial utjevning og at alle får bli med.

I virkeligheten i Asker var de alle skjønt enige om at brukere av helse og omsorgstjenester, de mest utsatte, både familier og barn, skulle justere husleiene i kommunale, dårlig vedlikeholdte boliger, opp til maks markedsleie.

I dette tilfelle sto SV imot og bekreftet at hjertet er på venstre side både i fortellingen og i virkeligheten. Men i retorikken mot "velferdsprofitørene" går også SV i grøften, og underslår at velferdsprofitørene like gjerne er kommersielle kommuner som private, ref. Tolga-saken.

Eller hva med høyesterettsdommen som setter havnearbeidernes rettigheter ref tariffavtaler og ILO-konvensjon til side, til fordel for prioritering av en konstruert forståelse av etableringsretten i EØS, noe som kan undergrave et anstendig arbeidsliv her i landet til fordel for sosial dumping som norm?

Hvor er de politiske initiativene for å frata domstolen hjemmel til slike avgjørelser i fremtiden? 

Eller fortellingen som sier at skattelette er å ta fra de fattige og gi til de rike? Når realiteten er at barn tas ut av barnehage, syke og trygdede må selge eiendom, fordi formueskatt og eiendomsskatt krever likviditet som ikke er der?

I fortellingen handler det om sosial utjevning og omfordeling av godene. I virkeligheten handler det om å øke inntektene til offentlig sektor.

Det gir ikke mening å argumentere slik Eriksen gjør her, hvor alt handler om hvilke følelser og assosiasjoner metafortellingene utløser.

Jeg er helt enig i at retorikken til deler av FrP må stanses. Men det viste KrF i vinter at de effektivt kunne gjøre fra dagens posisjon. Verken på innsiden av Solbergs regjering, eller som deltager i en ny AP-regjering, vil KrF kunne være et slikt viktig korrektiv til den mest vulgære og faktafrie retorikken i deler av FrP.

KrFs problem er ikke om de skal velge den ene eller den andre måten å plassere seg selv blant de skapte fortellingene og bildene. KrF må etter min mening kunne samarbeide pragmatisk med alle, også FrP, SV og Rødt.

Det er like feil å alliere seg med, som å ekskludere, på bakgrunn av konstruert image. Konkrete politiske og verdimessige realiteter må avgjøre. Men det krever en tydelig identitet og forankring i noe mer enn en luftig fortelling.

De politiske prioriteringene som ble vedtatt 28 september er tynne og generelle saker. Hvis KrF virkelig mener at samfunnet skal bygges nedenfra og opp, så burde partiets verdigrunnlag og politikk utvikles tilsvarende.

Den gjennomgripende prosessen partiet har hatt den siste måneden burde ikke ha handlet om såkalt "retningsvalg", men om hva det politiske og verdibaserte prosjektet skal være. 

Mitt forslag er å rykke tilbake til partiets formålsparagraf, og utlede et konkret program som i virkeligheten, ikke i fortellingen, er etablert nedenfra og opp, og hvor fortellingen oppleves som relevant for hverdag og virkelighet.


6 liker  
Kommentar #6

Eirik A. Steenhoff

27 innlegg  461 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Per Eriksen. Gå til den siterte teksten.
For meg har hele prosessen vært en sjokkerende avsløring av at KrF består av en dominerende fløy som viser holdninger som er helt uforenlig med de jeg selv står for.

Hvilke da? Den utdaterte, halvkvedede og moralistiske kristensosialismen som har fungert som en tvangstrøye på partiet i 25 år, og som endte med sperregrenseflørting på heltid? Alt er vel bedre enn det?

12 liker  
Kommentar #7

Anita Stokkeland

0 innlegg  97 kommentarer

Publisert over 3 år siden

Takk for dette gode innlegget! Jeg synes du gir en god beskrivelse og tror du har rett.

3 liker  
Kommentar #8

Nils-Petter Enstad

123 innlegg  206 kommentarer

Entusiasmen fra 97

Publisert over 3 år siden

Takk for veldig bra innlegg. Jeg var på KrFs valgvake i 1997 og husker den entusiasmen vi følte den kvelde,. Da jeg hørte Knut Arilds tale til landsstyret i høst, var det nesten som å være tilbake i 1997.
Men så satt de mørkeblå motkreftene inn og mismotet fra  Bondevik 2's dager, og enda mer fra valgene i 2005, 2009, 2013 og 2017 overmanner en igjen. Knut Arild har med sitt mot gitt partiet en historisk sjanse - den må ikke forkludres av den klassiske kvasi-fromme feigheten.

5 liker  
Kommentar #9

Hans Christian Hagen

3 innlegg  5 kommentarer

Publisert over 3 år siden

Hva er det som har gjort at jeg etter 50 år som aktiv i KrF, ser at tiden som høyrevennlig KrF nå må ta slutt:

A: H-siden vil jo velge et fortsatt liv med FrP.

B: Rogalandsaken/Ropstad og Bollestad skremte meg:

"Jeg tror det var Jesus som gjorde et under i 

Rogaland. Jesus forhindret det varme samfunnet 

Hareid etterlyser, i å bli et sosialistisk Helvete."

(Innlegg på FB fra Skårland til Grøthe.) Slike innlegg 

fra Blå, uten reaksjoner fra Blå har undret meg. 

C: Blå velgere viser oss et kristen-fundamentalistisk- 

fariseeristisk evangelium: "et sosialistisk helvete", 

"Jesus som gjorde et under", "Ropstad er bønnesvar", 

D: Kanskje Resetts/Alliansens innmeld. har vist oss noe?

E: Ropstad/Erna/H-Pressesjef sin lure "Abbort" har uroet 

F: Etablertes/Elitens/Kristnes gamle høyreholdning til 

Arbeiderbevegelsen har skremt meg.

G: Dommen over Hareide som gikk i "Toget" og ønsket 

hans, om å vise ungdommene godhet etter år med 

fordømmelse fra bygdafolk/kirke/frimenigheter. Og, 

kanskje berge noen som enda ikke hadde tatt sine liv.

Vennlig hilsen Hans Christian Hagen.

 

2 liker  
Kommentar #10

Harald Vekrum

0 innlegg  1 kommentarer

Publisert over 3 år siden

Takk for en strålende kommentar. Deler din bekymring for KrF. Å stille seg skulder ved skulder med Frp er uforenlig med for oss som ser i retning av et kristentdemokraktisk parti. 

4 liker  
Kommentar #11

Hallvard Jørgensen

78 innlegg  1479 kommentarer

Kristendemokrati

Publisert over 3 år siden

Skal ikkje blande meg for mykje inn i vepsebolet, og eg ynskjer KrF alt det beste i desse dagar. Men vil dele noko Gjert Ingebrigtsen sa i Morgenbladet no nyleg: 

Spørsmål:

"Du er vel ikke sosialdemokrat? I hvert fall ikke slik høyresiden pleier å fremstille sosialdemokratiets idealer?"

Svar:

"Du kan vel si det sånn, men siden jeg har reist mye, ser jeg jo samtidig at måten vårt samfunn er bygget opp er mye bedre enn de kjente alternativer, så jeg er nok en plass midt imellom. 

Er det noe som heter kristendemokrat? Det er et fint ord. Vi står støtt i norsk kultur og tradisjon, selv om vi bare går i kirken på julaften.

Ja, til det må eg seie: Godt sagt.

3 liker  
Kommentar #12

Frode Meland

84 innlegg  4916 kommentarer

Publisert over 3 år siden

Per Eriksen: Amen!

3 liker  
Kommentar #13

Are Karlsen

10 innlegg  4205 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Per Eriksen. Gå til den siterte teksten.
Som å være vitne til et partipolitisk selvmord i sakte film

Det politiske selvmordet var det Hareide som stod for. 

Selve valget ble close race, selv med Listhaug i fri dressur midt under retningsvalget. Hvilket viser oss KrF med et nytt ansikt. Borte er det sutre-partiet som Bondevik og Hareide frontet, og fram står et parti med en viss FrP-toleranse, men mest av alt med fokus på egne politiske mål.

Og det kommer velgerne til å belønne partiet for. Over 700 innmeldinger hittil sier litt om hvilken betydning avklaringen hadde for velgerne. 

Dette er bare starten. Ropstad viste fram sine strategiske evner da han utfordret Solberg, og dermed satte de som betydde noe i dette politiske slaget sjakk matt, Støre, Solberg, Hareide og ikke minst Bondevik. Bondevik som dukket opp som et spøkelse fra fortiden med sin FrP-antagonisme. Nå er løpet kjørt for Bondevik-doktrinen en gang for alle, og KrF vil reise seg som fugl Phønix av asken.

Solberg ble utfordret, og gikk i "saksa". Men kjenner vi henne rett kommer hun til å utnytte situasjonen til sin fordel: Å oppfylle sin drøm om en borgerlig 4-parti-regjering, som kommer til å sitte med makta i overskuelig framtid, med en velbalansert borgerlig politikk, sterkt påvirket av verdikonservative kristendemokrater:

Bygge samfunnet nedenfra, ikke ovenfra.


5 liker  
Kommentar #14

Gunnar Søyland

18 innlegg  2558 kommentarer

Partipolitisk Selvmord?

Publisert over 3 år siden

Har(akiri)eide...

4 liker  
Kommentar #15

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Are Karlsen. Gå til den siterte teksten.
Og det kommer velgerne til å belønne partiet for. Over 700 innmeldinger hittil sier litt om hvilken betydning avklaringen hadde for velgerne. 

...og 850 utmeldelser.

Kommentar #16

Are Karlsen

10 innlegg  4205 kommentarer

Publisert over 3 år siden

Hehe - yes. Men potensialet for innmeldinger er mye større en potensialet for utmeldinger.

3 liker  
Kommentar #17

Vidar Gander Skrindo

5 innlegg  36 kommentarer

Verdivalg i tiden

Publisert over 3 år siden

Umiddelbart, kan det synes hardt og oppgivende –den demokratiske prosess KrF har startet hos seg selv og resten av landet. Men hele menneskeheten har tatt steget til det som kalles den fjerde industrielle revolusjon. Til den følger den fjerde sosiale revolusjon. Det ble gjort mye galt i de 3 forrige, som vi bør lære av og ikke gjenta. Det er særdeles fornuftig å tenke seg godt om og revurdere virkeligheten mens den endres - og kanskje makte å endre den i en god retning.

Det sies at denne gang endrer vi hva vi er. For KrF må utviklingen innen genetisk manipulering være vel så interessant som kunstig intelligens. Når man ser hvor eksperimentelle kineserne tillater seg å være, så er det ikke kun tale om å beskytte det ufødte liv, - men alt liv. 

Så fortsett gjerne prosessen om verdivalg.

Kommentar #18

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

"Selvmord i sakte film"

Publisert over 3 år siden

Anita Apeltun Sæle var kanskje ikke så på viddene da hun hevdet at Hareides prosjekt var et kamikaza-prosjekt, dog med motsatt fortegn.

Men sic transit gloria mundi.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere