Kommentator Håvard Nyhus

Kommentator i Vårt Land

Ola Borten Moe har lest en bok

Sannheten er alltid utenfor rekkevidde. Men det betyr ikke at vi skal slutte å strekke oss etter den.

Publisert: 31. okt 2018  /  676 visninger.

BØKER ER IKKE til å kimse av, aller minst George Orwells 1984 (fra 1949). Og antagelig var det nettopp denne Ola Borten Moe hadde forlest seg på da han etter å ha «tenkt litt de siste dagene» steg frem fra leselyset og erklærte at det vil være «problematisk og unaturlig» om faktasjekkenettstedet Faktisk.no får midler over statsbudsjettet.

 

Sannhetsministerium

I en noe alarmistisk statusoppdatering 21. oktober omtalte han Faktisk.no-redaksjonen (som teller ni stykker) som et «sannhetsministerium» som forsøker å tilrøve seg «monopol på hva som er sant». «På grensen til autoritært», konkluderte han, og la for sikkerhets skyld inn et par ekstra henvisninger til «Orwell» og «1984» slik at ingen skulle misforstå hva som sto på spill: Det åpne, liberale ordskiftet der meninger brytes og perspektiver korrigerer hverandre i en hvileløs, fremadrettet marsj: «Vi må aldri glemme at det som har drevet verden fremover nettopp er alternative tanker, ideer og forståelse av hvordan ting fungerer og burde fungert.»

 

Jeg kan komme Borten Moe litt i møte. Isolert sett har han et poeng. En statsautorisert «sannhetskommisjon» i Medie-Norges midte, som utsteder attester for sant og usant kan hemme de samme medienes evne til å granske sin egen virkelighetsforståelse og sine egne forutsetninger. Videre har Borten Moe rett i at enhver sannhet er ideologisk farget. Den verken kan eller vil bli så rank og ren som den utgir seg for å være. Ulike interesser og makthensyn vil alltid og uvegerlig klebe ved.

 

Alltid bortenfor

Men hva så? Det betyr jo ikke at vi skal slutte å strekke oss! Idealet om sannhet handler ikke om at det er oppnåelig og innenfor rekkevidde. Tvert om, kraften skyldes at idealet ikke er realiserbart. Slik yter sannheten motstand mot å bli trivialisert og omformet til det stoffet hverdagen er laget av.

 

Thomas More spilte på den samme spenningen i sitt hovedverk Utopia (1516). Han vekslet mellom u-topia og ev-topia, altså mellom ikke-sted og godt-sted (gresk: topos ~ sted). Kraften i utopiene finnes, men ikke fordi de er realiserbare. Når «superstaten» Oceania i boka 1984 fremstår som en dystopi, skyldes det forsøket på å fjerne denne spenningen. 

 

Der skoen trykker

Så blir spørsmålet: Hvor mye av dette kan overføres til vår tid? Om Borten Moe løfter blikket og titter utover bokpermene, vil han se at problemet med sannhetsbegrepet ikke er at det har for stor makt, men at det er i ferd med å knele under tyngden av «alternative facts», «latinamerikanske karavaner med innslag fra Midtøsten»(!) og russiske løgnfabrikker som lever av å overøse nettet med virale tullenyheter.

De finnes her hjemme og. En av de mest leste «nyhetene» Norge i oktober handlet om en somalisk familie som angivelig kunne gå til elektronikkbutikken med en rekvisisjon fra NAV og få mobiler til 59.000 kroner. At det hele var oppspinn fra ende til annen hindret ikke nyheten fra å bli delt tusenvis av ganger i sosiale medier.

 

Felles appellinstans

Er det «på grensen til autoritært» om Faktisk.no – med all den statsautoriserte pondus de kan oppdrive – erklærer dette for løgn og bedrag?

 

Nei, selvfølgelig ikke. Det finnes tusenvis av innsikter i George Orwells 1984, og Borten Moe glemmer i farten den aller viktigste: at sannhet faktisk finnes, selv i terrorstaten som er Oceania. Sannheten bør aldri settes under administrasjon, men det betyr ikke at den ikke kan appelleres til.

 

Kanskje er det viktigere enn noensinne: Små, trassige aktører som insisterer på en felles appellinstans og at det visst pokker er noe som er sant her i verden.

 

5 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Kåre Kvangarsnes

23 innlegg  932 kommentarer

Publisert over 2 år siden

Sannheten må settes og er nok  i ferd med å settes  under administrasjon slik vi ser når vår kulturminister TG Skeie  trygt og uimotsagt  kan få erklære at det  multikulturelle  mangfoldsprosjekt (les islam) er en  berikelse for våre land, slik hun gjør i et innlegg her på Verdidebatt  i dag.

 Ola Borten Moe har selvsagt rett  når han uttaler seg  kritisk i sine vurderinger om  Faktisk.no. som en uhildet   kontrollør av  sannhet og benevner dem nedsettende som et "sannhetsministerium" At de kan ha avslørt  en innvandringsmotstanders Fake News(mobiltelefon-eksempelet) sier lite om deres objektivitet eller nøytralitet i stort. Så har da også deres virksomhet så langt, også avslørt en særlig interesse av å granske negative nyheter og påstander  fra de som stiller seg mest kritisk til migrasjonen, uten at jeg har den fulle oversikt over saker de har sjekket.

Faktisk.no har søkt om 39.milloner! i statstøtte bl.a. for å sette i gang et undervisningsopplegg i ungdomsskolen som skal lære opp  elevenes evner og interesse for selv å vurdere/avsløre sannhetsgehalten i  nyheter. Kulturministeren er visst svært så positivt innstilt til søknaden. Hun er da også ikke så nøye med det prinsipielt betenkelige i dette. Hun står jo også i en stor takknemlighetsgjeld til den -seriøse- delen av pressen som hun liker å si. Som minister for ytringsfriheten har hun således nektet å uttale seg til  "useriøse" delen av pressen som hun betegner dem som . Altså de alternative mediene. De er allerede i utgangspunktet Fake News, faktasjekket av vår kulturminister  som omtaler seg som en forkjemper for ytringsfriheten. 

Vi bør ikke la pressefolk uten videre få lage undervisningsopplegg til skoleverket under det rådende paradigmet de befinner seg i og er de fremste forsvarere av. Slik sett er de  allerede i utgangspunktet for tungt beheftet preget av   de offentlig vedtatte/korrekte  sannheter i samfunnet.  Slike opplegg er pedagogisk utdannet personale mer kvalifisert til å lage selv, gjerne  i samarbeid med elevene.

Ola Moe er en klok og sindig politiker som nok har lest flere bøker enn Orwells "1984".  

    

5 liker  
Kommentar #2

Håvard Nyhus

142 innlegg  121 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Kåre Kvangarsnes. Gå til den siterte teksten.
Faktisk.no har søkt om 39.milloner! i statstøtte bl.a. for å sette i gang et undervisningsopplegg i ungdomsskolen som skal lære opp  elevenes evner og interesse for selv å vurdere/avsløre sannhetsgehalten i  nyheter. Kulturministeren er visst svært så positivt innstilt til søknaden.

Den gode sannhetsforvalteren er den som sier: Ikke ta mitt ord for det jeg sier, sjekk kildene selv og gjør deg opp din egen mening. Dette er hensikten med nevnte undervisningsopplegg. Det vi trenger er at flest mulig søker sannheten selv og ikke er villig til å ta den på autoritet. At det er kvaliteten på informasjonen som er avgjørende, og ikke hvor den kommer fra. Og igjen, dette er hensikten med faktisk.no sitt undervisningsopplegg. 

Om faktisk.no var en statlig autorisert instans som ga mine av å besitte den hele og fulle sannheten om smått og stort, ville innvendingene vært gode. Men faktisk.no er ingen av delene. Å motta statsstøtte (det samme gjør HRS) gjør deg verken til myndighetenes lakei eller deres autoriserte sannhetsministerium.

Kommentar #3

Roger Christensen

7 innlegg  708 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Håvard Nyhus. Gå til den siterte teksten.
Ola Borten Moe har lest en bok

Det hørtes skummelt ut og det var det tydeligvis også. Takk usnsett for god artikkel.

Kommentar #4

Rolf Kenneth Myhre

13 innlegg  178 kommentarer

Det er SAMRØRET som er problemet

Publisert over 2 år siden

Staten kan gjerne opprette sitt eget Faktasjekk-kontor, og la MSM beholde sitt Faktisk.no. Det er SAMRØRET mellom staten og MSM som er problemet, der de to kan gjemme seg bak ryggen på hverandre. Dersom både stat og MSM ønsker at folket skal beholde illusjonen om en fri presse og "den fjerde statsmakt", er et slikt åpent samrøre det dummeste de kan gjøre.

2 liker  
Kommentar #5

Håvard Nyhus

142 innlegg  121 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Rolf Kenneth Myhre. Gå til den siterte teksten.

Staten kan gjerne opprette sitt eget Faktasjekk-kontor, og la MSM beholde sitt Faktisk.no. Det er SAMRØRET mellom staten og MSM som er problemet, der de to kan gjemme seg bak ryggen på hverandre. Dersom både stat og MSM ønsker at folket skal beholde illusjonen om en fri presse og "den fjerde statsmakt", er et slikt åpent samrøre det dummeste de kan gjøre.

Journalistikk koster. Om noe er overføringene fra staten mer fordringsløse enn de som kommer via annonser, abonnenter og andre kommersielle påfunn. Det kan også HRS, for å ta et aktuelt eksempel, underskrive på. Å motta statsstøtte skaper ikke automatisk «samrøre».

Kommentar #6

Kåre Kvangarsnes

23 innlegg  932 kommentarer

Apropos" aministrert sannhet "a la NRK

Publisert over 2 år siden

Bare et lite apropos, her, men dog for mange ikke så lite "sjokkerende" nytale fra en ellers flink NRK-journalist, Espen  Aas, mest kjent fra sin tidligere tid som NRKs korrespondent i London-. Betegnelsen "Ola og Kari Nordmann" er nå gammeltale fra en svunnen tid skal vi tro de radikale, og akk så progressive  språkrenserne der i gården. Fra det korte utklippet i videosnutten nedenfor kan du høre ham innlede tilforlatelig til en debattsak og leser opp fra manuskriptet sitt følgende innledning:

"Kari og ALI Nordmann bruker mindre penger enn før, er det...……." 

Det blir vel lest opp fra et manuskript laget av Dagsnytt 18-redaksjonen, men kanskje inspirert av NRK-sjefen selv? Muhammed Nordmann ville vel kanskje vere et mer representativt navn NRK kunne ha valgt  som betegnelse på den mannlige  gjennomsnittsnordmannen da dette navnet er det mest populære muslimske navn av hankjønnet her i Norge. 

Nesten 6 milliarder i indirekte statstøtte forplikter NRKs journalister til å ligge litt foran den gemene hop. Trine S. Grande er nok happy med utviklingen. 

https://www.facebook.com/1686934311564090/videos/298955774166152/

   

3 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere