Une Bratberg

Kommentator i Vårt Land
97

Lede i delt land

Det er i vanskelige tider at et lands øverste leder skal mane til samhold og styrke. Men Donald Trump gjør igjen det motsatte.

Publisert: 29. okt 2018  /  545 visninger.

USAs president har ikke ansvaret for at Robert Bowers drepte elleve mennesker i Tree of Life-synagogen på sabbaten.
Men han har ansvar for hva han sier og hvordan han møter folket når en tragedie som dette skjer. Men i stedet for å være samlende, bærer Trump ved til bålet og fyrer opp under et allerede delt land.
Det er ikke uventet, det er kjernen i Trumps politiske tankegods: Splitte, ikke samle.
Da kommer også kritikken – at han har skylda for at atmosfæren i den politiske debatten er giftig.

Rørbombene

Og kritikken kommer ikke bare fra motstandere, også republikanere har bedt ham dempe seg etter en uke preget av hatkriminalitet i USA. Fredag ble en mann arrestert etter å ha sendt minst 13 rørbomber i posten til høyprofilerte demokrater og kritikere av Donald Trump. Den første rørbomben ble funnet i postkassen utenfor boligen til den jødiske milliardæren og politiske aktivisten George Soros. Andre som har fått tilsendt bomber er Hillary Clinton, Barack Obama, CIA-sjef John Brennan og filmstjernen Robert De Niro.
Torsdag ble to afro-amerikanere skutt og drept på et supermarked i Kentucky. Tilsynelatende av en mann som rett før hadde prøvd å komme seg inn i First Baptist Church, en menighet som hovedsaklig er afroamerikansk.

Verste angrep. 

Lørdag morgen skjer det dødeligste angrepet på jøder i amerikansk historie. Samtidig økte hatkriminalitet mot jøder og jødiske institusjoner med nesten 60 prosent i fjor. Det er den største registrerte økningen på ett år siden menneskerettsorganisasjonen Anti-Defamation League (ADL) begynte å føre statistikk for dette for nesten tre tiår siden.
– Dette er symptomet. Årsaken er et klima der hvite nasjonalister og hatgrupper ikke lenger holdes nede, men tør å vise ansikt, skriver kommentatoren Karen Tumulty i Washington Post.

Dette er tøffe ord, men det er viktig ikke å glatte over og glemme at det man sier kan ha en effekt man selv ikke innser rekkevidden av. Da hvite nasjonalister og nynazister marsjerte i Charlottesville i fjor, var det også med slagord som «jøder skal ikke erstatte oss».
Da Donald Trump presterte å si at «mange parter» og «flere sider» hadde ansvar for volden under demonstrasjonene, viser nettopp at han ikke evnet å opptre som en statsmann.
Selv om Donald Trump ikke er antisemitt eller rasist, er det antisemitter og rasister som støtter ham. Det må ha han ta med i beregningen når han prøver å gjøre hele den amerikanske høyresida fornøyd, og når han driver kampanje før de viktige mellomvalgene om en ukes tid.

Pauseknapp

Det prøvde han på et valgkampmøte lørdag kveld, noen timer etter masseskytingen. Da var han selvsagt tydelig i sin fordømmelse av synagogeangrepet. Trump sa også at han ville «tone det hele ned litt», og da mente han valgkampanje-retorikken.
Men han klarte ikke å sette på pauseknappen særlig lenge. I stedet kalte han Tom Steyer, en av de som fikk en rørbombe i posten, en «snublende gærning». Mangemillionæren mener at Trump og det republikanske partiet har skapt en atmosfære av «politisk vold». Så har Trump fortsatt på Twitter, nær sagt som vanlig, å angripe pressen. «Sinnet i landet vårt er delvis på grunn av uriktige og også uredelig rapportering i nyhetene. The Fake News Media, den sanne fienden av folket må stoppe den åpne fiendtligheten og rapporter ærlig. Det vil gjøre mye for å blåse ut flammen.»  

Landsfader? 

Dette viser hvor lite villig han er til å være samlende «landsfader» når en tragedie som dette skjer.
Men det skjer ikke i et vakuum. Mange eksperter i USA trekker fram at konspirasjonsteorier som går i hop med antisemittisme og hvit makt, nå beveger seg i andre, mer etablerte fora, enn tidligere. Bisarre påstander om blant annet jøder har flyttet seg fra ytterkantene til det etablerte. George Soros blir stadig trukket fram. Presidenten selv antydet at kvinnene som stanset Jeff Flake i en pause under debatten om høyesterettsdommer Jeff Kavanaugh, var «betalt av Soros og andre».
Polariseringen gir seg også uttrykk i at de som ikke er med oss, er mot oss. At kritikere blir sett på som fiender eller forrædere. Da gir man ikke næring til forståelse for andres synspunkter. Alle har et ansvar for hva de sier og hvordan de sier det. De som sitter aller øverst har det aller største ansvaret.

På trykk i Vårt Lands papirutgave tirsdag 30/10/18

3 liker  
Kommentar #1

Carl Wilhelm Leo

19 innlegg  931 kommentarer

Donald Trump og media.

Publisert over 2 år siden
Une Bratberg. Gå til den siterte teksten.
Mange eksperter i USA trekker fram at konspirasjonsteorier som går i hop med antisemittisme og hvit makt, nå beveger seg i andre, mer etablerte fora, enn tidligere. Bisarre påstander om blant annet jøder har flyttet seg fra ytterkantene til det etablerte. George Soros blir stadig trukket fram. Presidenten selv antydet at kvinnene som stanset Jeff Flake i en pause under debatten om høyesterettsdommer Jeff Kavanaugh, var «betalt av Soros og andre».

Donald Trump er lovlig valgt til president i USA og det tåler ikke de som er vant til å ha makten. Hver eneste dag er det nye negative utspill mot mannen - ned ned til det reneste vås.

Sier åndsgiganter som skuespilleren Robert de Niro ordene "Fuck Trump" så bæres det frem i ærbødighet av media som meget viktig og stor visdom.

Etter denne oppvisningen i mediahets kommer USA eksperten (!) Audun Tjomsland ut med en artikkel hvor hat og ufred skyldes Donald Trump - alt galt skyldes Donald Trump - slik skal det formidles. Og det blir så sannelig gjort. Ref ABC Nyheters arkiverte artikler 

Det ser også ut til at Donald Trump har ordene sine i behold angående George Soros og hva han finansierer:

Ana Maria Archila er pussig nok visedirektør i "Senter for Folkedemokrati" og "Senter for Folkedemokratiets Aksjons Fond" - som er tungt finansier av George Soros.

Lurer på hvorfor det ikke kommer opp i media? 

Sitiat:

Ana Maria Archila, one of the women who confronted Jeff Flake on the elevator at the Capitol after he said he was voting for Brett Kavanaugh, is the co-executive director for the Center for Popular Democracy and the Center for Popular Democracy Action Fund.

The Center For Popular Democracy is heavily funded by George Soros. The organization also identified Maria Gallagher to the press as the other woman confronting Flake.

sitat slutt

    https://bigleaguepolitics.com/woman-who-confronted-flake-in-elevator-runs-soros-funded-organization/

 Som forventet?

12 liker  
Kommentar #2

Bjørn Blokhus

0 innlegg  975 kommentarer

Økonomi og arbeid

Publisert over 2 år siden

Brød og sirkus er hva folk flest prioriterer

Sirkusdirektøren overgår de fleste 

4 liker  
Kommentar #3

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Carl Wilhelm Leo. Gå til den siterte teksten.

om er tungt finansier av George Soros.

Lurer på hvorfor det ikke kommer opp i media? 

Fordi det i Norge er helt perifere emner. Slik som det føderale nivået i USA interesserer knapt 40-50% av amerikanerne. 

Tungt finansiert........ når jeg søker litt rundt ser det ut til at denne organisasjonen fikk US$500' av 14000' forrige året fra Soros. Det er ikke akkurat tungt etter vanlig standard. 

Men det jeg egentlig lurte på er hvorfor alt dette er feil, altså å være motstander av Trump når det er slik det amerikanske politiske systemet er organisert? Overalt er det private organisasjoner for hvilket emne du vil, og de får sine penger fra et sted. Var det ikke slik ville de hvite supremasistene ha noen penger å skaffe seg ammo for. Når ordningen er som den er må den også være ok for Trumps motstandere. 

Pdas er det et problem at det av og til ikke er enkelt å se hvem som er uavhengige. Man sverter gjerne andre med deres tilhørighet, men det er også slik det henger sammen. Slagordet burde heller være "si meg hvem som har betalt deg og jeg skal si deg hva du mener". Når man har et privatisert politisk system er også dette et tema. Transparens har lenge vært et problem. 

Derfor trenger man en fri presse som kan fortelle folk om samfunnet og måten det er skrudd sammen. Vet man ikke bedre kan man tro at president Trump er motstander av pressen og måten den utøver sin oppgave på. Så kan man gruble videre på hvorfor det er galt å skrive om Bannons klubb, om de absolutt uvanlige gestaltene som har virket som støttespillere i den klubben. Det er en så broget forsamling at den ville ikke tålt dagens lys i noe demokrati. Det er noe suspekt et sted når homohaterne slutter opp om en homofinansiert og -drevet forening med homohateren  Bannon som talsmann, og Yannuopolos som støttespiller i alt-right. Hvorfor i all verden? Hva er det med Bannon som vet hvordan alt skal gjøres men som ikke selv kan stille til et embede? Trumps underskog er så nifs at kanskje ulven ville gått inn der, men bestemor eller Rødhette ville våget seg inn der. 

Ditt forsvar her Leo, er for den mørkeste nasjonalisme som vi ikke kan tillate kommer tilbake for å rive ned de verdiene som har skapt fred i verden etter 1945. Vi har sagt "aldri mer 9. april" og det er en del av løftet til alle som har tilsvarende løfter å aldri støtte en politikk anført av Trump, Putin og Xi. Vi vet hvor de vil ta oss. 

2 liker  
Kommentar #4

Mette Solveig Müller

57 innlegg  4939 kommentarer

Om kaos og orden

Publisert over 2 år siden
Une Bratberg. Gå til den siterte teksten.
Polariseringen gir seg også uttrykk i at de som ikke er med oss, er mot oss. At kritikere blir sett på som fiender eller forrædere.

I disse tider med fokus på Jordan B. Peterson, er det verdifullt å legge oret til den dype forståelsen av kaos og orden, som idag preger vår polariserte verden: 

Første del: https://www.youtube.com/watch?v=WGuQFPwKIMo 

Andre del: https://www.youtube.com/watch?v=Ixc9i1G7eew

Vi blir kjent med nye begreper og bruk av symbolikk vi lar oss påvirke av. Det er en overraskende og forbløffende forståelse av hva som hender i vår tid, som kanskje lettere viser til veien videre? 

Ut av kaos vokser orden - Er dette også  skillelinjene i polariseringen? 

4 liker  
Kommentar #5

Bjørn Blokhus

0 innlegg  975 kommentarer

'Nye Meninger' I Vårt Land

Publisert over 2 år siden
Carl Wilhelm Leo. Gå til den siterte teksten.
Donald Trump er lovlig valgt til president i USA og det tåler ikke de som er vant til å ha makten. Hver eneste dag er det nye negative utspill mot mannen - ned ned til det reneste vås.

Samtidig med Vårt Land finner en dette innlegget i Dagsavisens 'Nye Meninger':

https://www.dagsavisen.no/nyemeninger/usikkerhetens-valgh%C3%B8st-i-usa-1.1225049

Har Kokkvold lagt inn et ord i redaksjonene ? Se, hør og bli overbevist:

https://resett.no/2018/06/04/dette-nrk-klippet-bor-skremme-vettet-av-alle-som-er-tilhengere-av-en-noytral-presse/


3 liker  
Kommentar #6

Bjørn Blokhus

0 innlegg  975 kommentarer

Linker i retur

Publisert over 2 år siden
Per Steinar Runde. Gå til den siterte teksten.
Eg ser to kommentarar som eg hadde til dette innlegget, er fjerna utan at eg har fått tilbakemelding om årsaka. Er dette no vanleg praksis på VD?

Linker i kommentar  havner tilbake til Vårt Lands innlegg. 

Mystisk !

Når det gjelder min link til 'Resett' er det forståelig, men til Dagsavisen ?

Er det KrFs møteplanleggere som styrer debattspalten ?

4 liker  
Kommentar #7

Kåre Kvangarsnes

24 innlegg  932 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Bjørn Blokhus. Gå til den siterte teksten.

Når det gjelder min link til 'Resett' er det forståelig, men til Dagsavisen ?

Er det KrFs møteplanleggere som styrer debattspalten ?

Her er nok pressens "nytale/nye meninger" inne i bildet som Blokhus lenker til. Og moderator har benyttet seg i full monn av å slette en rekke kommentarer under begrunnelsen "avsporinger". Tror jeg. PS Er det ikke lov å lenke til Resett?    

4 liker  
Kommentar #8

Carl Wilhelm Leo

19 innlegg  931 kommentarer

Finansiering CPD.

Publisert over 2 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.

Fordi det i Norge er helt perifere emner. Slik som det føderale nivået i USA interesserer knapt 40-50% av amerikanerne. 

Tungt finansiert........ når jeg søker litt rundt ser det ut til at denne organisasjonen fikk US$500' av 14000' forrige året fra Soros. Det er ikke akkurat tungt etter vanlig standard. 

Når jeg blar i papyrusen så finner jeg følgende om Center for Popular Democracy og CPD`s Action Fund:

quote

Organize Florida is one of 43 state partner organizations (across 30 states) of the Center for Popular Democracy.[11] CPD is a national activist organization that partners with community organizing groups, organizing alliances, and progressive unions. In addition to Organize Florida, other Florida-based partner groups include Manufactured Housing Action, New Florida Majority, and the Organize Florida Education Fund.[12]

CPD’s largest donor is activist billionaire George Soros. Its network also includes former chapters of the controversial and now-defunct Association of Community Organizations and Reform Now (ACORN).[13] In May 2017, CPD unveiled an $80 million effort to challenge Trump administration policies, influence Democratic Party policy debates, and boost electoral candidates at the local, state, and federal levels while simultaneously mobilizing new voters.[14] According to its 2015 tax filing, CPD reported $14.7 million in revenue.

Klimarelatert aktivisme og politiske pressgrupper

" Since 2015, Organize Florida has helped orchestrate Florida People’s Climate Movement day of action marches, and in September 2016 it hosted the Powershift Southeastern Convergence in Orlando.  Powershift is an activist network that connects college and youth activists with trained community organizers.[18] The three-day Powershift conference centered on mobilizing hundreds of young climate change activists from across the Southeast. 

I tillegg saboterer de en US$ 3.2 milliard rørledning som skal levere ren billig gass fordi de mener et eller annet om drikkevann og fracking. Pluss selvfølgelig påskynde verdens klimaundergang!

The organization actively opposes the Sabal Trail pipeline — a $3.2 billion, 515-mile multi-state natural gas pipeline that crosses Central Florida. Pipeline proponents assert the it would deliver relatively cheap, clean, and safe energy to more than one million Florida homes.[20] Organize Florida says the natural gas, which is derived from fracking, could contaminate drinking water and exacerbate climate change."[21]  

unquote

Nå er 3 av mine svar på Deres kommentarer fjernet , så jeg gidder ikke å repetere det nå.

3 liker  
Kommentar #9

Carl Wilhelm Leo

19 innlegg  931 kommentarer

How to run the news.

Publisert over 2 år siden

Nei , linken virker ikke , men det kan jo være en datafeil. 

Det er jo ingen grunn til å fjerne dette fantastiske innslaget med lederen for Kringkastingsrådet, Per Edgar Kokkvold , som formelig øser av sin mediakompetanse.

Han kunne opplyse oss enfoldige populister om Trumps diagnose: (Kvaksalverloven er opphevet)

quote

"– Det ville være underlig om NRK hadde spilt en helt nøytral rolle i denne presidentvalgkampen. Trump er en person jeg ikke bare vil kalle vulgærianer, men også det faglige ville kalt psykopat, sier han."

close quote

Videre utreder Kokkvold andre faktaopplysninger: 

quote  

" – Trump får antageligvis rundt 50 millioner stemmer, og mange av disse kan finne på litt av hvert. De er blitt indirekte oppfordret til å ta livet av Clinton."       

close quote

Man kan da ikke slette slike gullkorn - dette verdifull dokumentasjon på nyhetsformidling om Donald Trump og et monument over hvordan NRK blir drevet. En klassiker for de som lurer på hva NRK egentlig er.

Uansett . Takk for linken - slik visdom fortjener et større publikum. 

5 liker  
Kommentar #10

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Carl Wilhelm Leo. Gå til den siterte teksten.
Nå er 3 av mine svar på Deres kommentarer fjernet , så jeg gidder ikke å repetere det nå.

Hvis du leter litt i mine hundrevis av kommentarer finner du sikkert noe du kan bruke. Jeg pleier ikke å gjenta meg selv mer enn én gang om dag. 

1 liker  
Kommentar #11

Carl Wilhelm Leo

19 innlegg  931 kommentarer

Trump og fleksibel mediadekning.

Publisert over 2 år siden
Une Bratberg. Gå til den siterte teksten.
Så har Trump fortsatt på Twitter, nær sagt som vanlig, å angripe pressen. «Sinnet i landet vårt er delvis på grunn av uriktige og også uredelig rapportering i nyhetene. The Fake News Media, den sanne fienden av folket må stoppe den åpne fiendtligheten og rapporter ærlig. Det vil gjøre mye for å blåse ut flammen.»  

En innsender på NRK`s Facebookside lurer på hvorfor NRK aldri formidler et ord om drapstruslene mot Donald trump - Trumptilhengere som blir overfalt osv.

  https://www.facebook.com/NRK/posts/hvorfor-sier-dere-ikke-et-ord-om-all-vold-drapstrusler-og-hatytringer-fra-trump-/2198177200256500/

Kan det skyldes Kringkastingsrådets sjefs ekspertuttalelse om politisk fleksibel nyhetsdekning?

sitat"– Det ville være underlig om NRK hadde spilt en helt nøytral rolle i denne presidentvalgkampen. Trump er en person jeg ikke bare vil kalle vulgærianer, men også det faglige ville kalt psykopat,"Sitat slutt

Vi har notert at NRK`s dekning av Donald Trumps presidentperiode ikke er helt nøytral - for å si det diplomatisk.

Her har vi 179 drapstrusler mot president Donald Trump - på twitter - resten kommer i tillegg - som ikke formidles av NRK. 

 https://bigleaguepolitics.com/179-death-threats-against-president-trump-are-live-on-twitter/

Vi betaler tusenvis av kroner i NRK-lisens og må hente nyheter fra utlandet. Får vi det vi betaler for?

 Fordi NRK`s ledelse av en eller annen grunn ikke liker det politisk relaterte innholdet i nyhetene? Basert på bl.a. egenproduserte diagnoser og stygge personkarakteristikker på andre lands  statsoverhoder.

"Half the truth is often a big lie"

2 liker  
Kommentar #12

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Carl Wilhelm Leo. Gå til den siterte teksten.
En innsender på NRK`s Facebookside lurer på hvorfor NRK aldri formidler et ord om drapstruslene mot Donald trump

Det er en del av sikkerheten rundt enhver statsleder eller fremtredende politiker at man aldri offentliggjør trusler uten at trusselgiveren selv offentliggjør dem, hvilket skjer relativt sjelden. Du kan være sikker på at langt flere enn du aner har overvåkning fra PST fordi det fremmes trusler mot dem. Hvis slike trusler ble offentliggjort kan det tenkes at det vil oppstå et stigende antall trusler. NRK kan ikke offentliggjøre truslene mot norske politikere fordi disse ikke offentliggjøres av de som er ansvarlige for sikkerheten. Og slik er det også i andre land. 

For å gi et eksempel på hvor ille det er ute i verden. Etter 9.11. sivet det ut at NYPD hver uke tar seg av ca 100 bombetrusler, mens i uken etter 9.11. tiltet det for mange og antallet ble tidoblet. Det var fordi det sivet ut at antallet var tidoblet at vi fikk vite det normale tallet. 

1 liker  
Kommentar #13

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Bjørn Blokhus. Gå til den siterte teksten.
Linker i kommentar  havner tilbake til Vårt Lands innlegg. 

Når kommentarer forsvinner får skriveren beskjed fra moderasjonen i egen mail. I seg selv ikke et mysterium 

1 liker  
Kommentar #14

Carl Wilhelm Leo

19 innlegg  931 kommentarer

Offentliggjorte drapstrusler med avsender.

Publisert over 2 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Det er en del av sikkerheten rundt enhver statsleder eller fremtredende politiker at man aldri offentliggjør trusler uten at trusselgiveren selv offentliggjør dem, hvilket skjer relativt sjelden.

Ja, tenk det.

De 179 drapstruslene jeg la ut lenke til er på twitter , tilgjengelig for alle og avsender lar seg identifisere. 

Alle som kan lese kan bla igjennom hele innholdet. Ingen grunn til å late som om det er hemmelig. Er det slik at NRK vil skåne folk fra å se vår tids politiske virkelighet?

Man er tydeligvis ikke like diskret når Trumps motstandere skal fremstilles som offer - og nærmest beskylde Donald Trump for å ha ansvaret også denne gang.

Og ingen føler seg dum av den grunn. Tvert i mot - det representerer toppen av politisk innsikt.

2 liker  
Kommentar #15

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Carl Wilhelm Leo. Gå til den siterte teksten.
De 179 drapstruslene jeg la ut lenke til er på twitter , tilgjengelig for alle og avsender lar seg identifisere. 

Hvis du hadde oppgaven med å beskytte personer som trenger sikkerhet, Leo, hvordan ville du sikre dem best mulig? Hvor stor transparens anser du som bra i en slik sammenheng? Hvordan bør man bekjentgjøre at naboen er truet? 

Kommentar #16

Erlend Torp

1 innlegg  200 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Une Bratberg. Gå til den siterte teksten.
USAs president har ikke ansvaret for at Robert Bowers drepte elleve mennesker i Tree of Life-synagogen på sabbaten.
Men

Men og men og men..

Det var dette "men-et" da. Det er jo alltid fristende å skrive, og jeg har kan hende selv gjort meg skyldig i dette flere ganger. Men (!) vi kan ikke ha et men etter en setning slik sitert ovenfor. Med mindre vi snakker om uttalte jødehatere. Er Trump en uttalt jødehater?

1 liker  

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere