Verdidebatt

Jøder!

Elie Wiesel: "Det motsatte av kjærlighet er ikke hat, men likegyldighet". Kjærligheten har for øvrig lite og intet med følelser, sympati og stemninger å gjøre; den finnes utelukkende i det den realiseres, dvs kun i aktiv handling. Ikke minst der det har en pris å iverksette kjærlighetens fordringer er det helt grunnleggende at modige valg og grep tas.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

VIKTIGERE enn politiske prinsipper og ideologier er mennesket og medmenneskelighet. Dvs at praktisk kjærlighet og rettferdighet er selve navet. Som dermed er det også er det primære referansepunkt: Enhver annen prioritering skal ha sin absolutte forankring her.

Massakren på de 11 jødene (+6 skadde) i Tree of Life-synagogen i Pittsburgh lørdag trer dessverre inn i en skrekkelig rekke av voldsomme angrep mot jøder også i Europa. Nok en gang har altså jøder blitt grovt angrepet, ene og alene fordi de er jøder.

Gud skapte ikke først jøden, den kristne eller muslimen, osv.

Men mennesket.

Dvs at det vi alle har felles er det grunnleggende: Vi er nemlig alle ønsket, villet, skapt og elskes grenseløst av Gud selv. Det vi har felles kan ikke endres. Det finnes i hjertene våre. Det som skiller og som vi derimot kan endre og utvikle finnes i hodene våre. Det ordet alle fredselskende jøder har til alle andre generelt, og muslimer spesielt, er SHALOM. Slik fredselskende muslimer på sin side returnerer med sitt SALAM.

Antisemittismen sprer seg verden over. Jøder, synagoger og andre jødiske virksomheter, blir utsatt for terror, attentater, vold og trusler. Trakassering og mobbing av jøder blir dessverre mer og mer vanlig i europeiske land. Også i Danmark, Sverige og Norge.

I f.eks. Frankrike, Tyskland og Sverige blir det anbefalt at jøder ikke lenger bærer symboler og klær som kan identifisere dem som jøder. For egen sikkerhets skyld. Jeg bærer dog min kippa ufortrødent og stolt her. Så får det skje det som skjer. Videre er det fler og fler jøder i Europa som flytter til israel pga antisemittismen. Men de er jo ikke helt trygge der heller.

Og et nedslående apropos: NRK melder at muslimske innvandrere, som har vært bosatt minst fem år i Norge, dessverre skiller seg ut og støtter negative påstander om jøder i større grad enn befolkningen ellers (28,9 mot 8,3 prosent), Videre har vi krefter på ytterste høyre, ref. denne skandinaviske nynazistgruppen Nordfront som demonstrerte i Fredrikstad og Moss denne helgen.

Det er altså ikke den politiske staten Israels interesser verden over som blir angrepet, men jøder som sådan. Altså KUN fordi de er jøder… Og dét uansett hva de mener individuelt; deres politiske tilhørighet, syn på samfunnspolitikk - internasjonale sådanne, holdninger til andre, seksuelle identitet, etc.

Vi kan ikke enda en gang se bort fordi vi noe på vei "forstår" bakgrunnen for enkelte politiske makters og militante gruppers antisemittisme: Dvs at de som angriper jødene i dag egentlig har «forståelige grunner»  - som for øvrig Aftenposten skrev i 1933 ang. det som var i ferd med å skje i Tyskland. Det er nå desto  mer tvingende nødvendig at vi klart erkjenner og forsøker å forstå de spor i historien som førte til tragedier, antisemittisme, vold og de verste katastrofer for jødene. Vi må dermed nå våkne og forstå kreftene som virker. Videre erkjenne problemenes omfang og vekst, og endelig arbeide for å snu den allerede farlige utviklingen.

Ser man på jødenes lange og tragiske skjebne gjennom århundrene, så ser vi at jødene alltid har måttet leve på andre myndigheters og folks situasjonsbetingede og konjunkturbestemte nåde gjennom historien. Hvor det er det for tiden politiske flertall og makt som hele tiden definerer jødenes rettigheter og skjebne fra epoke til epoke. Har jødene blitt erkjent rettigheter og friheter i én periode, så kan dette endres ved en nytt og annet politisk styre og rådende folkestemninger i neste omgang. Usikkerhet, engstelighet, skrekk og uro for nået og fremtiden har altså vært faste ingredienser i jødenes daglige brød gjennom århundrene.

Det er altså ikke bare gruppers og myndigheters politiserte narrativer ad hoc som bidrar til antisemittisme: Dvs merkbare holdninger som ligger bak jøders frykt for å igjen bli utsatt for hatet, forakten og volden på den ene side, og de andre samfunnsdeltagernes forstående og bortvende blikk på den annen. Det ligger en giftig antisemittisme under overflaten og lurer kontinuerlig. Det er altså mye som er i risikosonen her.

For det første er europas jøder presset fra tre sider: Først fra ekstremhøyre hvor antisemittismen er gammel arvebagasje. For det andre fra enkelte politisk frelste aktivister i venstresidens dypeste ideologi-grøfter; som artikulerer en enøyet antisionisme som har som bi-effekt at den virker som bensin på det antísemittiske bålet. Og for det tredje fra militante muslimer som også angriper jøder verden over - ene og alene fordi de er jøder. Som Elie Wiesel sa: "Det motsatte av kjærlighet er ikke hat, men likegyldighet". Kjærligheten har for øvrig lite og intet med følelser, sympati og stemninger å gjøre; den finnes kun i det den realiseres, dvs kun i modig aktiv handling. Ikke minst der det har en pris å iverksette den er det helt grunnleggende at modige valg og grep tas.

Jeg ber deg nå til slutt om å lytte aktivt til denne talen av rabbi Sacks "The hate that begins with Jews never ends with Jews." som han holdt i EU-parlamentet 27. September 2016.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt