Leder

Polarisering i USA

Det hviler et stort ansvar på samfunnstopper: De må holde en sivilisert og høflig tone i det offentlige ordskiftet.

Den politiske debatten i USA har hardnet til, advarer utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), i en kommentar til at ti mistenkelige pakker eller brevbomber er blitt stoppet på vei til politikere som har kritisert Donald Trump. Adressatene er samfunnstopper med tilknytning til demokratene.

Søreide understreker at den politiske debatten, også opp mot valg, må være balansert og inkluderende. Hun peker på at balansen har vært en utfordring i USA over tid. Dermed har den politiske debatten hardnet til.

LES OGSÅ: Demokrater ble bombemål

Utenriksministeren er ikke den eneste som bekymrer seg for brevbombene i USA, og den polariseringen og økte viljen til voldsbruk de synliggjør.

Polariseringen kommer til syne både i politikken og i synet på presse og akademia. I fjor på denne tiden viste en undersøkelse, utarbeidet for Poynter Institute, at 12 prosent av USAs innbyggere hadde svært stor tillit til mediene, mens 37 prosent hadde ganske stor tillit. Samtidig svarte 39 prosent «ikke veldig mye». Det er alvorlig når nesten 40 prosent av befolkningen har liten tillit til media. Det er et symptom på et svært polarisert samfunn, selv om tallene også viste at flere amerikanere hadde fått en noe økt tillit til media det siste året.

Selv om mange samfunnsaktører må dele på ansvaret for polariseringen, må USAs president Donald Trump bære en særlig stor del av det. Når en politisk leder kommer med harde og til dels usaklige angrep mot motstandere og andre, bidrar det i seg selv til polariseringen. Det legitimerer også at andre bruker slik retorikk mot sine meningsmotstandere. Dette er blitt tydelig i den politiske debatten i USA. Også på grasrotnivå skal det mindre til før man karakteriserer meningsmotstandere.

Også her hjemme har samfunnsdebatten hardnet til. Derfor hviler det et stort ansvar på samfunnstopper: De må holde en sivilisert og høflig tone i det offentlige ordskiftet. Det er ikke for mye forlangt.

LES OGSÅ: Skal vi komme til sakens kjerne, må vi etterstrebe et dannet debatt klima, skriver Kjetil Røed

Dersom vi skal klare å beholde den sterke tilliten mellom folk i Norge, er det nå helt nødvendig at alle deler av samfunnet ser seg et slikt ansvar bevisst.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder