Verdidebatt

Et sterkere og tydeligere KrF

Etter fylkesårsmøtet i Rogaland KrF i helgen har det blitt forsøkt spredt et bilde av at jeg har opptrådt illojalt. Det er både uriktig og urettferdig.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I og med at gårsdagens leder i Vårt Land baserer seg på en slik framstilling, lander også den veldig feil.

Avsto fra å stemme. 

I vår felles e-post, som ble sendt samme dag som årsmøtet ble avholdt, skrev partiledelsen at vi ikke går inn og krever noe når det gjelder fylkeslagenes avstemmingsregler. Derfor tok jeg ikke ordet i, og avsto fra å stemme under fylkesårsmøtets debatt om avstemmingsregler. I debatten før valget av delegater til Landsmøtet tok jeg imidlertid ordet, og brukte hele min taletid til å legge tungt inn over forsamlingen at de valgene man tok måtte ha legitimitet også etter 2. november. Jeg understreket at det sentrale for meg var at vi som parti skulle stå sammen både før og etter det ekstraordinære landsmøtet.

Mange av delegatene på fylkesårsmøtet, som støtter itt syn på hva som er det beste veivalget for partiet, utrykte overraskelse over at jeg brukte min taletid kun på å få fram dette perspektivet. Da jeg snakket med journalister og kommentatorer etterpå var spørsmålet de stilte: «Du rådet årsmøtet til å sikre en god representasjon, hvordan reagerer du på resultatet?»

Skuffende. 

Derfor var sjokket stort når jeg hørte at TV 2s kommentator på kveldsnyhetene tegnet et helt annet bilde: Jeg hadde ikke løftet en finger og opptrådte illojalt. Dette tror jeg ingen som var på fylkesårsmøtet kjenner seg igjen i. At Vårt Land på lederplass ukritisk velger å legge fram TV 2-kommentatorens påstander som sannhet, er skuffende. Når lederskribenten bygger videre på dette sviktende grunnlaget, og mener jeg har glemt at KRF skal leve videre etter 2. november, blir det bare helt feil.

Dersom man reelt er opptatt av at KrF skal holde sammen også etter 2. november, så er det et dårlig bidrag og feilaktig framstille det slik at jeg undergraver partiledelsens felles ønske og uttalelse. Vi står sammen om å ønske et landsmøte som gir alle sider en stemme, representerer de ulike syn i partiet og reflekterer KrFs medlemsmasse på en god måte.

Nesten 70 prosent på fylkesårsmøtet ønsket et sentrum-høyre samarbeid. For å få en god representativ fordeling mener jeg det hadde vært en fordel å få med flere delegater som ønsker å felle regjeringen, for å samarbeide mot venstre.

Voldsom oppgave. 

Samtidig mener jeg at vi som sitter sentralt skal være svært forsiktig med å kritisere Rogaland eller andre fylker. Partiet har lagt en voldsom oppgave på fylkeslagene. På kort varsel har man kastet seg rundt og arrangert partimøter, lokallagsmøter og fylkesårsmøte. Alle sider har blitt hørt. Demokratiske spilleregler har blitt overholdt. Jeg er rett og slett imponert over den gode, saklige debatten, engasjementet og den enorme jobben som er lagt ned.

Så er jeg sikker på at Rogaland KrF, vårt største fylkeslag, vil stå sammen også framover, uavhengig av syn på veivalg. Det opplever jeg også at alle veldig sterkt ønsker at vi får til over hele landet. Denne prosessen må lede fram til et sterkere og tydeligere KrF – som står sammen for familiene, menneskeverdet og et samfunn som er rotfestet i den kristne kultur- og verdiarven.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt