Nils-Petter Enstad

123

Abortloven ligger ikke på bordet

Publisert: 23. okt 2018

Det har klart å feste seg et inntrykk hos mange mennesker at endringer i abortloven er ett av dem temaene som ligger på bordet dersom KrF skulle finne på å gå i forhandlinger med tanke på å gå inn i Solberg-regjeringen.

Det som har utløst denne frykten hos noen og håpet hos andre er noe uforpliktende pludring statsministeren har kommet med angående dette tema. Ballongen ble skutt ned omtrent i samme øyeblikk som den ble sluppet, men rakk likevel å feste seg hos mange.

Det må derfor slås fast: Abortloven ligger ikke på bordet i noen eventuelle regjeringsforhandlinger mellom KrF og de tre regjeringspartiene. Ingen av disse partiene, inklusiv statsministerens eget, ønsker å flytte på så mye som et komma i abort-loven. Langt om lenge kom også statsministeren selv på banen: Utspillet var ikke ment slik som det er blitt oppfattet.

Bare så det er sagt: Jeg ville ikke ha noe imot at abortloven ble strammet inn. Men det skal mer til en litt uforpliktende pludring fra en statsminister i panikk for at det blir tent noen forventning om at så vil skje.

Likevel ser vi at både KrFU-lederen og KrFs nestleder fortsetter å holde liv i dette utopiske håpet.

Det er bare statsministeren selv som kan svare på hva som var tanken bak et slikt utspill. Hun må ha visst at det aldri ville komme noe som helst ut av det, annet enn støy og usikkerhet. Og det var kanskje hele ideen bak det?

2 liker  
Kommentar #1

Johannes Morken

444 innlegg  937 kommentarer

Her er Solbergs «uforpliktende pludring»

Publisert nesten 3 år siden

Eg skal ikkje leggja meg opp i debatten internt i KrF. Men det Enstad kallar «uforpliktende pludring» frå statsministeren er formulert skriftleg i Ernas blogg etter VG-intervjuet, i teksten «Grensen mot sorteringssamfunnet». Her er lenke til Ernas blogg.

1 liker  
Kommentar #2

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Motstand i egne rekker

Publisert nesten 3 år siden

Erna Solberg kan i hvert fall ikke ha klarert utspillet i egne rekker.  Det er kommet protester både fra hennes eget parti og fra FrP og Venstre.  FrPs helsepolitiske talskvinne på Stortinget, Åshild Bruun-Gundersen, svarte følgende på spørsmål fra NRK for et par dager siden om hva hun syntes om at "Erna Solberg åpner for å gi KrF gjennomslag her": 

– Jeg synes hun skal være tydelig på at det er noe hun gjør på egne vegne, og ikke på vegne av regjeringskollegiet.

Abid Raja fra Venstre sa i samme oppslag at det er uaktuelt for Venstre å gi etter for KrFs krav i abortsaken.

Erna får abort-refs fra egne rekker

FrP om KrFs abortkrav: - Moralsk forkastelig

Kommentar #3

Nils-Petter Enstad

123 innlegg  206 kommentarer

Pludring eller ei...

Publisert nesten 3 år siden

Samme hva man kaller det, er ikke statsministerens høyttenking om eget ståsted forankret andre steder enn i hennes eget hode og hjerte. Det er greit nok, men det er ikke slik man lager en regjeringsplattform eller blir enig med andre partier. Ikke i noen av partiene i regjeringen er det et snev av vilje til å endre på noe som helst. Når enkelte i KrF later som de tror at det er noe å hente i denne saken, må det være lov å si tydelig ifra. 

1 liker  
Kommentar #4

Børre St. Børresen

2 innlegg  35 kommentarer

Selvsagt kan KrF påvirke en sentrum-Høyreregjering

Publisert nesten 3 år siden

I prinsippet kan alle politiske saker forhandles om når man undersøker grunnlaget for en ny regjering.
KrF har hatt et sterkt og ekte engasjement mot sorteringssamfunnet. Jeg ville mistet all respekt for partiet dersom de lar en slik mulighet gå fra seg til å stramme inn på to punkter om tvillingabort og Downs syndrom som kriterium.
Jeg vet at det var et et splittet Venstre på sitt landsmøte som gikk inn for det, og Abid Raja har sagt at det må kunne ses på igjen.

Jeg har skrevet en vurdering om hvor KrF står i dette spørsmålet, og om vi kan stole på Hareide og Krf etter landsmøtet: Gir KrF opp kampen mot sorteringssamfunnet?

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere