Verdidebatt

HVERKEN KIRKEN ELLER PROSTEN I BRAGERNES ER PÅ FEIL VEI

Kjernen i uenigheten mellom de kristne om bibelens tekster ligger i de forskjellige fortolkninger. Vi må skille mellom det som er tidsbetinget og det som gjelder til alle tider.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg håper vi er enige i at ingen har monopol på sannheten. Det finnes ingen avskrifter i det nye testamentet hvor vi har det opprinnelige skrift. Vi sitter med avskrifter av avskriftene som vi kaller håndskrifter. Det har skjedd mange forandringer underveis, ufrivillige feil, men også endringer bevisst foretatt av teologiske og dogmatiske grunner. Jesu ord er endret. Enkelte stiller spørsmål om et slikt bibelsyn mister sin autoritet som Guds ord. Det må tvert imot sies at det gir Bibelen dens troverdighet. Det fritar leseren fra å ta alt i Bibelen som Guds ufeilbarlige ord.

Et av de største stridsspørsmål i dag er vielse av likekjønnede. Mange mener kirken distanserer seg fra klassisk kristen tro ved å anerkjenne homofilt samliv og vielse av likekjønnede. Jeg forstår mange har et annet syn enn hva Den norske kirke har kommet frem til. Det jeg ikke skjønner er at disse kristne ikke kan akseptere at man også kan ha et annet syn på dette teologiske spørsmålet. Det som er helt sikkert, er Bibelens frelsesbudskap som er den sanneufeilbarlighet.

Luther stiller seg kritisk både til Jacobs brev og til Hebreerbrevet og ikke minst Johannes åpenbaring. Apokalypsen (Johannes åpenbaring) har endret seg siden middelalderen. Verden går ikke lenger opp i ild eller forsvinner. Jeg er uenig med de som vil lese flere av kirkens viktigste læresetninger metaforisk og som aviser Jesu stedfortredende død på korset for våre synder. Til tross for alle diskusjoner og meninger er vi sikkert enige i at det viktigste er å kjenne Ham som sa: «Jeg vet hvor jeg kommer fra, og vet hvor jeg går hen.» Den eneste av alle vise, alle religionsstiftere og tenkere har sagt det, og kunne si det, og som anbefaler oss følge Ham som er veien, sannheten og livet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt