Spaltist Didrik Søderlind

Rådgiver i Human-Etisk Forbund

Vær varsom

Levi Fragells kritikk av karismatikken minner oss om at hele livssynslivet kunne hatt godt av tydeligere etiske retningslinjer.

Publisert: 19. okt 2018  /  1414 visninger.

Levi Fragells kritikk av de karismatiske sommerstevnene har blitt en like årviss foreteelse som stevnene selv. Dramaturgien er den samme: Levi kritiserer at stevnene inviterer dødeoppvekkere og helbredelsespredikanter, arrangørene avfeier ham. Resten av kristenfolket trekker på skuldrene, og Levi sitter igjen skuffet over at de med makt og innflytelse over norsk kirkelighet toer sine hender.

At arrangørene avskriver Levi må man nesten regne med. Mer skuffende er det at Vårt Lands lederartikkel «Spa møkk eller bygge?» fra 24. september tilsynelatende skriver ham inn i rollen som en «sur gammel mann» som «får energi av å bekjempe det han er imot».

Som du skjønner av at jeg kaller ham ved fornavn, kjenner jeg Levi Fragell personlig. Vi er også medlemmer i samme livssynsorganisasjon. Det betyr ikke at jeg og han tenker likt. Han ble formet i pinsebevegelsen, jeg i punkmiljøet.

LES OGSÅ: Ble skremt av karismatikere

Lirke litt på skoene. 

Levi kan triksene. På et av Human-Etisk Forbunds julebord fikk jeg se ham demonstrere en av svindelpredikantenes klassikere: Å påstå at et menighetslems ryggsmerter skyldes at det ene benet er lenger enn det andre, og så få det korte til å vokse ut. Benet som vokser foran øynene på forsamlingen er en optisk illusjon, skapt ved å lirke litt på skoene. Men det presenteres (fremdeles!) som et mirakel på kristne møter.

Disse «miraklene» gjør meg så flau at jeg vrir meg i stolen her jeg sitter og skriver. Og jeg ville muligens synes det var enda pinligere om jeg var kristen selv. Tenk å se folk «bevise» hærskarenes Gud gjennom tryllekunster på nivå med at ­onkel Gunnar stjal nesa di da du var liten.

Levi er en lavmælt mann som i intervju med meg har sagt ting som «de kristne er like gode som oss (humanister), og mange av dem er bedre». Når han roper alarm, er det alvor. Så hva gjør man med dette? Ikke vet jeg. Men tillat meg aller ydmykest å komme med en liten idé.

LES OGSÅ: - Inviterer spekulative predikanter på stevner

Barn foran seg. 

Her om dagen leste jeg gjennom Vær Varsom-plakaten igjen. VVP, som den kalles i bransjen, er ­Pressens Faglige Utvalgs etiske retningslinjer for norsk presse. 
Under lesningen slo det meg hvor mye av det Levi snakker om som tas opp i Vær Varsom-plakaten. For eksempel er et av Levis største ankepunkter er hvordan deler av de karismatiske miljøene skyver barn foran seg for å legitimere virksomheten. Her er VVP om barn: «Når barn omtales, er det god presseskikk å ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barnet. Dette gjelder også når foresatte har gitt sitt samtykke til eksponering».

Vær Varsom-plakaten er laget som ­kjøreregler for pressearbeid. Men kan det tenkes at det kan lages et lignende sett med felles retningslinjer for tros- og livssynslivet? En plakat med momenter man bør tenke over og ha et bevisst ­forhold til når man driver med noe så sensitivt som livssyn?

For mange av de andre kjørereglene handler om hvordan en aktør spiller med åpne kort og hvordan makt og innflytelse skal forvaltes.

Vær Varsom-plakatens avsnitt om skillet mellom journalistikk og reklame er skrikende nødvendig i den viltvoksende­ verdenen av alternativterapeuter og helbedredelsespredikanter der mystiske krefter (evt. «kvantefysikk») eller Gud lover helbredelse mot klingende mynt ­eller kredittkort.

Det mangler ikke ting å ta fatt på, for å si det mildt.

LES OGSÅ: Karismatikk for staute nordmenn

Min leir også. 

En slik plakat må selv­følgelig gjelde for min leir også. Det mangler ikke ting å ta fatt på her. Spesielt gremmes jeg over hvordan humanister og ateister altfor lett idiot- eller sykdomsstempler folk som har en gudstro.

Som verdens mektigste humanistorganisasjon har Human-Etisk Forbund både et ansvar og en mulighet til å motvirke slikt.

For, som Vær Varsom-plakaten formaner oss: «Ord og bilder er mektige våpen. Misbruk dem ikke!»

7 liker  
Kommentar #1

Kåre Kvangarsnes

24 innlegg  932 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Fint at Humanetisk Forbund driver kritikk av uheldig religionsutøvelse. Karismatikken har da også vært gjenstand for en mengde innlegg fra f.eks. Levi Fragell og andre  her på Verdidebatt.

Men jeg kan dessverre ikke dy meg for igjen å nevne hvorfor i all verden Humanetisk Forbund ikke også  retter et kritisk blikk mot  en annen stor og voksende  religion i Norge- islam. Og da mener jeg ikke slik den fortoner seg langt borte , i f.eks Saudi-Arabia. Det skulle være nok å ta av når det gjelder dens menneskesyn, dens syn på vantro, homofili, kvinner, segregering av kjønnene, religiøs  uniformering av barn og kvinner, barn som faster, menneskerttigheter,  religiøs-sosial kontroll, haram og halal i yrkeslivet, osv.

Jeg er ikke ute etter å avspore din debatt om den kristne karismatikken. Den skal få   fortsette uforstyrret for meg. Men etter min mening har Humanetisk Forbund lite troverdighet når det gjelder kritikk av uheldig religionsutøvelse dersom de lar være å rette søkelyset mot den mest voksende religion i Norge-islam.


2 liker  
Kommentar #2

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Godt innlegg - underlig lenking

Publisert rundt 3 år siden

Takk til Didrik for et godt innlegg, som jeg også har lest i papiravisen (eller rettere sagt: e-avisen).

Jeg stusser imidlertid over lenkene som er lagt inn i VD-versjonen. At det er lenket til et av Levi Fragells kritiske innlegg fra i sommer, er naturlig.  Så er det to lenker til intervju med/oppslag om Roy Godwin, som var gjestetaler på årets Oase-stevne.  Godwin - som riktignok er en mer stillfarende, retreatorientert karismatiker - representerer den mirakelkristendommen Levi Fragell har kritisert. Slik sett, er det ikke irrelevant å trekke ham fram, men når det kun er Godwin det blir fokusert på - og ikke eksempelvis de mer ekstreme Daniel Kolenda (Sarons Dal) eller Dionny Baez (Visjon Norge) - kan det gi leserne et inntrykk av at VD-redaksjonens poeng er å tilføre Didriks innlegg en modererende stemme.

Det er mulig jeg tolker det hele litt vrangvillig, men dersom det ikke har vært et uttrykt ønske fra Didriks side å få disse lenkene inkludert i innlegget sitt, synes jeg denne "innredigeringen" er utidig.

3 liker  
Kommentar #3

Didrik Søderlind

59 innlegg  323 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Kåre Kvangarsnes. Gå til den siterte teksten.
Men etter min mening har Humanetisk Forbund lite troverdighet når det gjelder kritikk av uheldig religionsutøvelse dersom de lar være å rette søkelyset mot den mest voksende religion i Norge-islam.

Min forrige spalte handlet om islam. Det vet du, for du deltok i debatten om den her på VD. Det samme gjorde spalten "Først kom de for å ta ateistene", som ble publisert for et halvår siden.

Spalten jeg skriver for heter "livssyn", ikke "islam". Så jeg synes det er greit å spre meg litt.


5 liker  
Kommentar #4

Levi Fragell

102 innlegg  1166 kommentarer

Takknemlig - og enig

Publisert rundt 3 år siden

Jeg er også takknemlig for Didrik Søderlinds saklige støtte til mitt oppgjør med den kristendomsvarianten jeg ser som en degraderende del av vår livssynskultur. Jeg synes også det er respektabelt av Vårt Land og Verdidebatt å gi Søderlinds innlegg en fremhevet plass. Men jeg er enig med Oddbjørn Johannessen at det kan bli oppfattet som en forsøk på korrigerende balanse å legge inn i teksten en lenke om Oases påståtte positive endring. Sommerens Oasestevne bekreftet jo nettopp mine bekymringer - ikke det motsatte - noe som fremgikk av avisen Dagens dekning, og av Oddvar Johannessens artikkel her i sommer, «Oase - eller religiøs villmark».

5 liker  
Kommentar #5

Tove H. Beck-Berntsen

2 innlegg  69 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Trodde islam var et livssyn !!! Si heller at dere også har berøringsangst når det gjelder dette livssynet, og at dere foretrekker - som de fleste såkalte kulturelle relativister - å tråkke på egen kultur !!

1 liker  
Kommentar #6

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

???

Publisert rundt 3 år siden
Tove H. Beck-Berntsen. Gå til den siterte teksten.
Trodde islam var et livssyn !!! Si heller at dere også har berøringsangst når det gjelder dette livssynet, og at dere foretrekker - som de fleste såkalte kulturelle relativister - å tråkke på egen kultur !!

Sitat Didrik Søderlind (#3):

Min forrige spalte handlet om islam.

4 liker  
Kommentar #7

Didrik Søderlind

59 innlegg  323 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Tove H. Beck-Berntsen. Gå til den siterte teksten.
Trodde islam var et livssyn !!! Si heller at dere også har berøringsangst når det gjelder dette livssynet, og at dere foretrekker - som de fleste såkalte kulturelle relativister - å tråkke på egen kultur !!

1. Islam er et av mange livssyn, ja. Ikke det eneste livssynet man kan skrive om.

2. Jeg har som nevnt skrevet to spalter om islam siste halvåret.

3. Den andre setningen mangler litt trøkk. Bare to utropstegn jo!

5 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere