Verdidebatt

Vårt Land tar feil om MIFF og Operasjon Dagsverk

Vårt Land kritiserer Med Israel for fred (MIFF) på lederplass 8. oktober. Det skaper behov for å rydde opp.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Aller først en takk til Vårt Land som mener MIFF har «bidratt med viktige perspektiver» når kritikken mot Israel blir for ensidig.

I motsetning til Vårt Lands framstilling, er det en lang rekke argumenter for å holde seg borte fra årets Operasjon Dagsverk (OD). KFUK-KFUM Globals «brede økonomiske boikott» av Israel er god nok grunn. Men boikotten handler ikke bare om å få slutt på okkupasjonen, slik VL framstiller det. KFUK-KFUMs palestinske partnere – de som skal forvalte OD-pengene – vil boikotte Israel til 7 millioner palestinere kan flytte inn i Israel og dermed gjøre slutt på verdens eneste jødiske stat.

Vårt Land skriver at KFUK-KFUM «anerkjenner i det minste staten Israels rett til å eksistere, men MIFF synes ikke å ha noen forståelse for palestinernes nasjonale identitet. De argumenterer i stedet med at det finnes 22 andre arabiske stater, og 57 muslimske stater i verden.» Her bommer VL fullstendig! Palestinske selvstyremyndigheter, eller Staten Palestina som de selv kaller seg, inngår jo i disse 22 arabiske og 57 muslimske statene. Problemet med årets OD, som VL tydeligvis ikke har tatt inn over seg, er at mottakerne går inn for en politikk hvor verdens eneste jødiske stat vil bli borte og erstattet av arabisk stat nummer 23 og muslimsk stat nummer 58. MIFF har ikke noen problemer med palestinernes nasjonale identitet. Den må bare ikke realiseres på bekostning av at det finnes et Israel.

Det er palestinere som vil ha bort Israel OD bruker i sitt informasjonsmateriell rettet mot norske skoleelever. I en film publisert 19. september vises et bilde av Ahed Tamimi og ODs fortellerstemme sier i neste øyeblikk at palestinske ungdom ønsker «fred og forandring».

– Vårt mål er ikke bare å fjerne den israelske bosetningen i Nabi Saleh [på Vestbredden], men vårt mål er å stanse okkupasjonen, den storstilte bosetningen, som er Israel, sa Tamimi under en reise i Frankrike i september. Tidligere har hun lovprist Hizbollah-leder Hassan Nasrallah og bedt om frigjøring av Palestina med «knivstikkinger, martyroperasjoner [selvmordsbombinger] eller steinkasting».

Hvorfor velger OD å bruke en jente som hyller terrorledere og oppmuntrer til selvmordsbombing som en illustrasjon på palestinsk ungdom? Hvordan kan norske skoler tillate at dette blir servert uten motforestillinger til norske skoleelever?

VL mener det er viktig at palestinerne har verdenssamfunnets oppmerksomhet. Inntil videre kan VL ta det med ro, palestinerne får allerede mye mer bistand per innbygger enn noen annen folkegruppe. Problemet med OD er at de gir oppmerksomhet til palestinere som kjemper for ekstreme politiske mål, ikke til dem som søker fredelig sameksistens.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt