Verdidebatt

KrF og løftebrudd

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I anledning debatten om KrFs veivalg, har jeg søkt opp landsstyrets vedtak fra november 2016, som ble bekreftet av landsmøtet våren 2017, og som sier hva KrF gikk til valg på. Der står følgende:

«1. KrF er et kristendemokratisk sentrumsparti og går til valg på at Norge trenger en ny regjering.

2. KrF har som mål å komme i regjering etter valget 2017. KrFs deltakelse i regjering vil avhenge av valgresultatet, styrkeforholdet mellom partiene og politisk gjennomslag i viktige saker for partiet.

3. KrF mener landet er best tjent med en regjering med et sterkest mulig sentrum. KrF vil arbeide for en regjering i 2017 som består av flest mulig av sentrumspartiene og partiet Høyre. Med respekt for de politiske forskjellene er et regjeringssamarbeid med Frp ikke aktuelt.

4. Dersom et regjeringssamarbeid sentrum/Høyre ikke er mulig etter valget, må KrF søke andre gjennomslag for vår politikk og mest sannsynlig velge opposisjon.»

Av dette kan vi lese ut følgende:

– KrF gikk til valg på regjeringsskifte. Det vil derfor ikke være løftebrudd å felle den sittende regjeringen.

– KrF var tydelig på at regjeringssamarbeid med Frp er uaktuelt. Det vil derfor være løftebrudd å gå inn i en regjering hvor Frp også er med.

– KrF sa også tydelig at om ikke en sentrum-høyreregjering lar seg gjennomføre, vil partiet søke gjennomslag på andre måter. Da er opposisjon det mest sannsynlige alternativet - men altså ikke det eneste. Det vil derfor ikke være løftebrudd hvis KrF går i regjering med AP og Sp.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt