Lederartikkel Vårt Land

Et meget godt valg

Publisert: 6. okt 2018

«Jeg spør meg selv hvorfor Gud ikke lar sin nåde skinne på disse», uttalte den kongolesiske gynekologen Denis Mukwege (63) til Vårt Land for ti år siden. Han snakket om voldtatte jenter helt ned i treårsalderen som kom til operasjonssalen hans på Panzi-sykehuset i Bukavu.

Likevel ble han ikke motløs – håpet trengte seg fram: «Etter operasjonen får de tilbake noe av sin verdighet. Disse kvinnene kan synge og vitne om Gud på en slik måte at jeg blir rørt til tårer. Midt i elendigheten ser de lyset gjennom vinduet», fortsatte Mukwege.

Ti år senere var han inne på den samme operasjonssalen da noen kom inn og ga ham beskjed om at han akkurat hadde vunnet Nobels fredspris. Han deler prisen med Nadia Murad (25). I 2014 ble hun kidnappet og holdt som sexslave av IS, men greide å flykte etter tre måneder. Siden 2016 har den unge jezidi-kvinnen vært FNs første goodwillambassadør for overlevende av menneskehandel og en viktig stemme for utsatte religiøse minoriteter i Midtøsten.

At tidligere sekretær for Nobelkomiteen, Geir Lundestad, omtaler dette som et «helsespørsmål», og dermed på utsiden av prisens statutter, får stå for hans regning. For dette er fredsarbeid i praksis og helt i tråd med FNs sikkerhetsråds resolusjon 1820, der voldtekt i krig beskrives som krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Videre er det, som leder i Nobelkomiteen, Berit Reiss-Andersen, minnet om: «en type krigsforbrytelser som har fått foregå i skjul altfor lenge».

Årets fredspris er god, viktig og riktig fordi den løfter frem krigsforbrytelser som skjules og ties om. Fordi den gjør det unevnelige nevnelig. Mukwege og Murad har ulike utgangspunkt, men istemmer den samme melodien. Håpets melodi. Midt i elendigheten ser de lyset gjennom vinduet, og lar sitt eget lys skinne.

Til inspirasjon for alle oss andre. «Justice is everyone’s business», som Mukwege sier. Rettferdighet er alles ansvar. Nobelkomiteen har gjort et meget godt valg, og viser at den igjen er på sporet av hva som er virkelig fredsskapende.

2 liker  
Kommentar #1

Geir Wigdel

42 innlegg  2088 kommentarer

Et klokt valg

Publisert rundt 3 år siden

ikke minst sett i forhold til en del uverdige kandidater som har vært nevnt. Dette er vinnere som har gjort store personlige offer, og som står fram som forbilder som gir håp om en bedre verden.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere