Kjellrun Marie Sonefeldt

238

Vi er ikke forpliktet til å gi bort det vi ikke har.

Vi har ikke matsikkerhet,så vi kan ikke ta imot kvoteflyktninger.

Publisert: 5. okt 2018

De som ivrer for noen tusen kvoteflyktninger hvert år,må få vite om den lave selvforsyningsgraden i Norge.Selvforsyningsgraden beskriver hvor stor andel av matforbrukt som kommer fra norsk produksjon av jordbruksvarer og fisk.

De siste årene har selvforsyningsgraden ligget på rundt 50 %.Store deler av fiskeproduksjonen i Norge eksporteres og inngår dermed ikke i selvforsyningsgraden.

Landbruksdirektoratet stipulerer selvforsyningsgraden i 2017 til å være 49.9 %.Halvparten av det vi spiste var altså importert og kostet 63,7 milliarder kroner.                                                       Selvforsyningsgraden var 41 % når importen av soya fra Brasil som ingrediens i kraftfor regnes med. Oppdrettsnæringen,husdyr og fjærkrehold er avhengig av dette kraftforet.Blir det omfattende internasjonal tørke,så eksportlandene får nok med å brødfø militæret og egen befolkning forøvrig,så må vi belage oss på fisk og poteter.

Vi lever under en boble av falsk trygghet når vi er avhengig av matvarer og ingredienser i kraftfor fra utlandet.75% av fiskeforet i mærene er soya,så matsikkerheten fra mærene er ikke en stabil ressurs.                                                                                                    Kan vi stole på at  kyst-og havflåten kan skaffe nok fisk som nødproviant om det blir krisetider?

Mange storgårder har større besetning,enn gården har grasareal for.

Vi husker foringsnød i år etter tørken.

 

 

6 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Tore Olsen

24 innlegg  5415 kommentarer

Så utrolig viktig

Publisert over 2 år siden

å ta inn over seg.

Å ha et rullerende matvarelager er en sunn holdning i det å være mest mulig selvhjulpen. Spesielt i krise tider som kan komme uten varsel - nå er vi varslet.

Handle dobbelt av holdbare matvarer for så å rullere disse etterhvert i husholdningen er en klok vane å innarbeide.

1 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere