Kjellrun Marie Sonefeldt

238

Trontaledebatten.

Elendighetsbeskrivelse. Hvordan gripe inn for alle behov?

Publisert: 4. okt 2018

Den ene etter den andre fremførte elendighetsbeskrivelser ,som ga oss velgere et nytt syn på livet her.

Størst inntrykk gjorde SVs Torgeir Knag Fylkesnes,finnmarkingen som var nesten på gråten når han beskrev den bevisste raseringen av kystlivet, og hevet seg for å mane til å rette opp.

Det naturlige kystlivet var fiske og bosetning på et småbruk,som ga det meste av det en trengte for å leve.Ku på båsen,eller to,gris og høner og potetåkrer.

Så kom trålerflåten; den fremste kvotebaronen er Kjell Erik Røkke.Kysten ble nærmest avfolket. Fiskeindustrien og kystfisket ble rammet og ungdommen måtte reise ut for å finne levemåten.

NRK nett.Drømmen om havet,16. september,2018 er en dokumentar om dagens situasjon. Fiskeridepartementet vil gjøre ytterligere anslag mot det som er igjen av kystfisket.Hittil har det ikke vært anledning til  å slå sammen kvoter for sjarker under 11 meter,men det vil regjeringen gjøre noe med. Eleonora og Vårin går på fiskerfaglinja vg i Honningsvåg,og frykter at det blir så dyrt å etablere seg som fisker,at de må søke til de store trålerne.

Trålerflåten skulle skaffe mer til statskassa,enn det tradisjonelle fisket og fiskeindustrien. Mon det; i kjølvannet er det grender hvor det bor nesten bare pensjonister.

Hvordan SV vil gripe saken an mot høyrekreftene,vet jeg ikke.Men hvis ungdommen kunne få leve av fisket,så ville de bosette seg på besteforeldrenes småbruk og drive opp det igjen.

Samtlige partier har vært med på å rasere i primærnæringene,både jordbruk og fiske,så vi er blitt hårsåre for evt. krig. Hva med drivstoff til trålerne og traktorer?Jorda er avhengig av kunstgjødsel for å gi skikkelig avling. Halvparten av maten vi spiste i 2017 var importert fordi selvforsyningsevnen er farlig lav. På dette grunnlaget mases det om å ta inn flere kvoteflyktninger.

Tilbake til Trontaledebatten,som fikk meg til å skrive dette. Av en eller annen grunn løsnet politikerne på seg selv da og flommet over med eledighetsbesrivelsen her. Jaså,er det slik det står til,måtte vi seere tenke.

 

 

 

 

 

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere