Kommentar

Bedre kleint enn aldri

Glem Salomos Høysang. Hvis kirka skal snakke med unge om sex, må de tørre å være direkte.

Beskjeden fra Ungdommens kirkemøte (UKM) var klar: De vil at Den norske kirke skal snakke mer om sex.

Denne uka vedtok UKM at de ønsker seksualundervisning om makt, grenser, porno og trygge rom i kirka, for eksempel i trosopplæringa eller i konfirmasjonsundervisninga.

Etikk, ikke teknikk

Ungdom krenker hverandres seksuelle grenser, viser en rapport fra Barneombudet. De vet for lite om hva som er ulovlig, og forstår i for liten grad konsekvensene av det som skjer.

Og det er her kirka har sin styrke. For en ting er det juridiske, som at unge må lære at det er ulovlig å spre nakenbilder på nettet. Det andre er de etiske. At sex ikke først handler om teknikk og prestasjoner, men om relasjoner. At uforpliktende sex ikke nødvendigvis er så ukomplisert som Paradise Hotel og Ex on The Beach prøver å innbille oss. At det er greit å vente og greit å si nei.

LES OGSÅ: De unge vil ha seksualundervisning i kirken

Forståelig språk

Unge i dag oversvømmes av seksuelle skildringer. De lever i en digital virkelighet der gutter sender «dickpics» til jenter de ikke kjenner, der jenter opererer kjønnsleppene for at underlivet skal se penere ut, og der gruppesex har blitt TV-underholdning. Da nytter det ikke at kirka kommer trekkende med Salomos høysang. Det er fint at noen har bryster som rådyrkalver, men ungdom trenger noen som tør å snakke direkte med dem i et språk de forstår.

Ungdommens kirkemøte mener en kristen seksualundervisning må være «drøftende, åpnende, ikke-moraliserende og invitere til refleksjon hos de som deltar». Og kanskje er det nettopp kirka som kan ta praten om hvordan det føles når hele skolen har sett deg naken. At konfirmasjonsundervisninga kan være et rom der det er naturlig å snakke om sårbarhet og press, og at kirka kan hjelpe unge til både å sette ord på egne grenser og å respektere andres.

Og kanskje føles det tryggere å fortelle om noe vondt som har skjedd, til en prest eller ungdomsarbeider enn til lærere eller foreldrene.

LES OGSÅ: Ja betyr ja. I hvert fall av og til.

Flaut

Men det krever at kirka er modig. Den må ut av komfortsonen. Å snakke om sex er både vanskelig og flaut. Seksualundervisning i konfirmasjonstida kommer til å kreve sin prest.

– Jeg kan ikke sitte og snakke om «erigerte peniser» når ungdom kaller det ståpikk, sier Tale Maria Krohn Engvik, som er bedre kjent som hele Norges «Helsesista». Hun har vunnet flere priser fordi hun bruker Snapchat til å snakke om ting voksne ikke snakker så mye med ungdom om, som sex og følelser.

Hvis presten begynner å bruke kjønnsord han har lært seg ved å lese på dovegger, vil det nok oppleves i overkant krampaktig. Helsesistas råd er likevel å snakke enkelt, direkte og med ord som ungdom bruker sjøl. Hvis ikke føler de ikke at det angår dem. Her bør det finnes en gyllen middelvei mellom grove uttrykk og poetiske fruktmetaforer.

LES OGSÅ: Hva i all verden skal Den norske kirke si til konfirmantene om sex?

Ord og budskap

– Alle passer sammen nedentil, proklamerte presten den dagen seksualundervisning sto på programmet under min konfirmasjonsundervisning, for snart 20 år siden.

Det jeg tror han prøvde å si i fortsettelsen, var at det ikke er behov for å eksperimentere seksuelt for å finne ut om man passer sammen. At sex ikke først og fremst handler om fysikk, men om følelser.

Det er et viktig og riktig budskap å gi til en femtenåring. Men det er dessverre ikke det som sitter best igjen fra seansen.

For ingen av oss som satt der den kvelden, var forberedt på hvor direkte, men likevel billedlige hans beskrivelser av de fysiske faktorer skulle være. Så da han fortsatte resonnementet med beskrivelsen: «Det er bare en stiv stang og et vått hull», prøvde vi alle simultant å synke ned i jorda.

Det var antakeligvis den mest effektive prevensjonen han kunne gi oss. Det skulle ikke forundre meg om noen av mine medkonfirmanter fortsatt ikke har turt å ligge med noen etter dette. Men jeg er usikker på om det var den egentlige hensikten.

Han skal ha for forsøket. Han var tydelig og direkte. Han turte. Det var vi som var totalt uforberedt.

Svett

Det kommer til å bli mange kleine øyeblikk, rødmende trosopplærere og svette prester når kirka skal sette seksualundervisning høyere på prioriteringslista. Men det er viktig at de tør likevel.

For seksualundervisning er for viktig til kun å bli overlatt til skole og foreldre.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar