Leder

Modige Hareide

Det Hareide forsøker å gjøre, er å sette en stopper for Frps innflytelse.

Da Knut Arild Hareide tok sitt knallsterke oppgjør med Per Sandberg på direkten i 2015 økte populariteten hans. Han viste fram et tydelig KrF i møte med Fremskrittspartiets polariserende retorikk.

Nå er Hareide tydelig igjen. Mot Erna Solberg. Bak all respekt han har for statsministeren, ligger det sterkeste budskapet fra KrF-lederen på lenge: Du hadde et valg, Erna Solberg. Du valgte fløypartiet Frp. Du har latt dette partiet trekke politikken i liberalistisk og populistisk retning. Så har du latt KrF få jobben med å trekke den tilbake. Det har du tjent på. Men nå er min tålmodighet slutt.

Man kan innvende at Erna ikke hadde noe valg. For Frp har vært kompromissløst i opposisjon. «Vi støtter ikke en regjering vi ikke selv er en del av», har partiet sagt i valgkamp etter valgkamp, også i 2017. De har vist at de mener det. KrF har selv opplevd å sitte i en regjering som ble felt til tross for borgerlig flertall – fordi Carl I. Hagen ville markere et prinsipp.

LES OGSÅ: Hareide avslører opptakten til KrF-dramaet

Det Hareide nå forsøker å gjøre, er å sette en stopper for Frps innflytelse. I talen sin fredag leverte han en lang liste over saker der det er en avgrunn mellom KrF og Frp. Mange KrF-ere har stor forståelse for dette, ikke minst nestlederne i partiet. Derfor er de forsiktige når de markerer sin uenighet. De har sagt at de kan leve med et samarbeid til venstre. Men de er garantert engstelige for kjernevelgernes reaksjoner.

Hareide satte ord på det i den samme talen: «Kristenfolket og arbeiderbevegelsen har historisk sett på hverandre med gjensidig og dyp skepsis», sa han. Han viste til en rekke saker der avstanden har vært stor, men pekte på at noe har forandret seg de siste årene. Selv avisen Dagen er enig i det.

LES OGSÅ: KrFs tause majoritet avgjør samarbeidsvalget

Spørsmålet er om fiendebildet skal opprettholdes, eller om Ap skal få en ny sjanse under ledelse av Støre og Tajik. Mye tyder på at høyrefløyen i KrF er låst. På landsmøtet i november får vi vite om også den såkalte tause majoriteten i partiet også er det.

Hvis partiet velger regjering med Frp, er det et stort spørsmål om det blir med Hareide som leder. Uten å ta stilling til hvilket valg landsmøtet bør gjøre, vil vi peke på en viktig ting: Det er lenge siden KrF har hatt en tydeligere og modigere leder enn nå. Å miste ham vil gi partiet dype og langvarige sår.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder