Levi Fragell

102

Vi som spar møkka

Men det er likevel kirkens eget ansvar å rydde opp. Å sitte på plattformen med spekulative mirakelpredikanter sprer ikke lyset.

Publisert: 24. sep 2018

 


Det er ingen annen avis - kristen eller sekulær - som har påvist og «spadd» mere møkk i Kristen-Norge enn Vårt Land. Det har vært en viktig innsats som ikke bør opphøre, og jeg (og andre?) som fortsatt av etiske og empatiske grunner griper til spaden når giftig søle spres der troskyldig godtfolk ferdes, blir bekymret når Vårt Land skriver i dagens leder:

«Men dersom kristne ledere ­hadde fulgt Fragells oppfordring og brukt tiden på å spa møkk, ville de ikke fått gjort noe annet. Møkka­haugen forsvinner nemlig aldri.»

 Det er nok riktig at usunne forhold lett spres der popularitet og makt kan oppnås ved suggesjon, falske trosbevis, fiktive lokkemidler og skremsler. Men gi ikke opp, kristne venner, dere kan bære lyset i den ene hånden og spaden i den andre!

Det alvorlige faktum er nemlig at de fleste av deres nøkterne og «skikkelige» trosfeller for lengst har overlatt renoveringen til et fåtall og ofte skadede varslere, spontane og hedenske demonstranter og stigmatiserte ekskristne - gjerne kalt kristendomshatere. Dette er en pragmatisk ansvarsfraskrivelse fra ansvarlige kristenlederes side. Møkkahaugene blir endel av det legitimerte kristne fellesskapet. Og de vokser.

 Ny statistikk og forskning, blant annet dokumentert i den nylanserte boken Global kristendom, viser at den karismatiske pinsekirken overtar det protestantiske lederskapet i land etter land. Og der trengs det i ekstreme tilfeller mer enn spader for å rense terrenget. Både i Afrika, Sør-Amerika og deler  av Øst-Asia ville effektive gravemaskiner vært påkrevd. Mine egne besøk i Nigeria som internasjonal humanistleder  skremte meg, og bidro til en vedvarende motivasjon til oppgjør. Men det er likevel først og fremst  kirkens eget ansvar å rydde opp. Å sitte på plattformen med selverklærte  dødeoppvekkere, profeter og helbredere, bidrar ikke til å spre lyset. Det senker mørket og sprer «møkka». 

9 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Levi Fragell

102 innlegg  1166 kommentarer

Godt ment

Publisert over 2 år siden

Ærlig talt, jeg forstår godt Vårt Lands pragmatiske strategi, som utvilsomt kan bidra til å samle gode krefter om kirkelivets felles tro og målsetting. At man derved også kan bidra til å oppmuntre spekulative avvikere er formodentlig ikke tatt med i beregningen denne gang, og uhellet har nok dessverre ikke vært helt unngått (så vidt jeg kan se). Det var påfallende at det var Dagen som tok en del av ryddejobben denne sommeren, med godt dokumentarisk supplement av Oddbjørn Johannessen - som dessverre hverken ble fremhevet på Verdidebatt eller ble gitt spalteplass i Vårt Lands papirutgave. Men som sagt, en redaksjon gjør sine vurderinger utifra mål og hensikt, som vi følgere ikke alltid kan lodde dybden i. Og uansett satser jeg på at relasjonen betyr mye positivt for felles verdier og norsk livssynspolitikk (som er mitt anliggende), og jeg satte pris på en klem fra en av avisens redaktører i Villajoyosas sentrum igår.

6 liker  
Kommentar #2

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

Publisert over 2 år siden

Enig !

4 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere