Verdidebatt

Marsdals bomskudd

Marsdal fra tankesmien Manifest angriper Civita og bommer fullstendig i sin beskrivelse av frihet 2.0.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

På kommentarplass i Klassekampen 8. september går tankesmien Manifests Magnus Marsdal mot Civita og et utvalg avdøde liberale tenkere.

For tiden synes Civita nærmest sykelig opptatt av Trump og høyrepopulisme og forsvar av det liberale (egentlig sosialdemokratiske) demokrati mot disse. Da blir forsvar for skranker mot statsmakten utover det alle partier – ihvertfall fra SV til Frp – kan være enige om, ikke aktuelt. I en slik tid er Marsdals kritikk av Civita fullstendig malplassert.

Friedrich August von Hayek er blant tenkerne Marsdal går til angrep på. I boken The Constitution of Liberty skrev von Hayek at den opprinnelige intensjon bak det demokratiske ideal var å forhindre all vilkårlig makt, mens den doktrinære demokrat vil ha et ubegrenset flertallsstyre, noe som gir en ny vilkårlig makt.

Von Hayek så hvordan regimer i det tyvende århundre som var langt verre enn vårt koselige norske demokrati, fikk utfolde seg. Det er minimalt med grenser for flertallsmakt i dagens norske demokrati, men det er viktige grenser. Marsdal, ser det ut til, vil ha denne flertallsmakten på steroider. At flertallet får forsyne seg av andres hardt opparbeidede midler, er visst for Marsdal frihet 2.0. Fullstendig bomskudd!

Istedenfor å rive ned de få grenser vi har for flertallsmakt, trenger vi å styrke dem, slik jeg snakket om på Ekko i NRK 7. september.

J.K. Baltzersen er forfatter, samfunnsdebattant og redaktør av antologien/debattboken Grunnlov og frihet: turtelduer eller erkefiender?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt