Verdidebatt

No-platforming handler ikke om ytringsfrihet

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Alle kan ytre seg på egen blogg. Ingen har krav på spalteplass i Aftenposten. En artikkel blir vurdert på kvalitet, relevans og allmenn interesse. Og naturligvis hvordan det passer inn i redaksjonens profil. Om det er hatefullt tror jeg også blir vurdert. Aftenposten er en plattform, en scene.

Alle vet at å få inntatt en artikkel i Aftenposten er et resultat av en slik prosess. Det er i seg selv en godkjent-stempel. Selv om redaksjonen naturligvis ikke er ansvarlig for, eller står bak, ytringen så har ytringen fått den anerkjennelsen som ligger i selve publiseringen – på en anerkjent og attraktiv scene.

Det hender at de som blir imøtegått hever ytringsfrihetsplakaten til sitt forsvar. Grunnlovens paragraf 100, vår rett til å ytre oss uten å frykte represalier, gjør deg ikke fritatt fra motytringer, å bli imøtegått. Da må man forsvare det man sa eller skrev og kanskje AT man sa det, grunnen til at man sa det.

Slik er det også med aktører som gir hatpredikanter en plattform. De må tåle å bli imøtegått. De må ikke bli indignert over å få spørsmål om hvorfor de gjorde det.

No-platforming er ikke helt nytt i Norge. Selv ikke i vår tid. Islam Net har fått mye kritikk for å ha invitert hatpredikanter til landet. Jeg selv var sentral i kritikken av Deichmanske som leide ut lokaler til Document.no som hadde invitert Lars Vilks for å propagandere for den dømte kunstneren Dan Parks rasistiske og antisemittiske verk. En forelesning uten debatt.

Det positive med debatten om no-platforming er at plattformeiere vil tenke seg om neste gang man planlegger et event. De som forer hatet har ikke krav på spesielle scener. Vi har ikke behov for å høre deres propaganda. Mine barnebarn har ikke nytte av det. Ikke naboens barnebarn heller.

Jeg håper vi kan komme dit at vi ikke gir noen hatpredikanter en plattform, en scene, uavhengig av om de bærer kjortel og skjegg eller dress og slips.

Trykket i Vårt Land 20. september 2018.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt