Verdidebatt

Godt råd å lytte til forskerflertallet

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Rolf Eckhoff siterer i Vårt Land 12. september mitt innlegg fra 1. september om at fler­tallet av eksperter oftest har rett sammenlignet med ikke-eksperter, og påpeker at det også kan skje at flertallet tar feil. Jeg sier det samme som Eckhoff i setningen ­etter den han siterte meg på: Det er ­mulig at de tar feil.

Nå legger jeg til en kommentar til ­eksemplene han gir: Hvis du selv er ­ekspert på et felt, kan det være du har gode grunner­ til å tale mot forskerflertallet, men hvis du ikke er ekspert på et felt, bør du i hvert fall lytte til ekspertflertallet (og særlig hvis det er konsensus om at det finnes et velbegrunnet svar).

Eckhoff gir eksempler på enkelt-eksperter,­ mens jeg altså skrev om ikke-eksperter. Det er fortsatt mulig at en ikke-ekspert har rett og ekspertene tar feil, men som oftest er det motsatt. Historien har noen eksempler på at enkeltindividene fikk rett, men det er veldig mange flere eksempler på det motsatte. De eksemplene har ofte også mye verre konsekvenser, som at barn nå dør på grunn av skepsis mot ekspertenes vaksineråd.

Derfor tenker jeg fortsatt det er et godt råd å lytte til forskerflertallet – og særlig hvis du ikke er ekspert på feltet selv.

Trykket i Vårt Land 18. september 2018.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt