Verdidebatt

Det må bli like utrendy å fly som å røyke

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

'Er det sant at du har røyka før?' Barnebarnet ser på meg med store øyne. Jeg rekker ikke å svare før faren hennes forsvarer meg. 'Joda, bestemor har røyka for mange år siden, men du skjønner, den gangen visste man ikke så mye om hvor skadelig det er'. Umiddelbart var jeg glad for forsvaret, men er det sant?
Nei. Jeg visste godt at røyking var skadelig den dagen jeg tente den første sigaretten. Men "alle" gjorde det, læreren, foreldrene, kjendiser, ja selv helsedirektøren!
Plutselig ser jeg parallellen: Den gangen ignorerte de fleste at røyking var skadelig. I dag ignorerer de fleste skaden vi påfører kloden med vår levemåte. Vi fortsatte å røyke på tross av at vi visste. Vi fortsetter å forurense på tross av at vi vet.


FNs klimapanel rapporterer: Gjennomsnittstemperaturen på jorda stiger. Hvert av de siste tre tiårene har vært varmere enn det forrige. I årene som kommer vil oppvarmingen bli raskere og kraftigere jo lengre nord du kommer. Den eneste måten å stanse klimaendringene på er å slippe ut mye mindre klimagass enn det vi gjør i dag.
Fossilt brensel må etterhvert vike for sol, vind, vann og annen bærekraftig energi. Det hjelper på, men vi har ikke tid til å vente på tekniske løsninger, vi må ned med forbruket. Hva med våre stadig hyppigere reiser med fly? Med fly Oslo- New York retur bidrar du med 1,5 til 2 tonn CO2. FN roper et varsko: Max 1,5 tonn CO2 årlig utslipp per person for å oppnå togradersmålet!

Så nå vet vi det. Vi kan ikke si at vi ikke visste. Vi vil aldri kunne forsvare oss overfor barnebarn eller klimaflyktninger med at vi ikke hadde kunnskap.


På røykpakka står det "Røyking er helsefarlig" samt et symbol for døden. Dette, samt røykeloven og reklameforbud, har endret røykevanene til mange av oss. Røykeloven møtte mye motstand den gangen. I dag ser vi de positive virkningene og lurer på hvorfor den ikke ble innført før.
Kjære politikere, våg å ta like tøffe, upopulære tiltak mot flytrafikken før det er for sent, det må bli like utrendy å ta fly som det er å røyke!

Trykket i Vårt Land 3. september 2018.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt