Verdidebatt

Trosfrihet under press

Kinas undertrykking av trosfriheten er sterkere enn noen gang siden den brutale Kultur-revolusjonen. Da kan ikke Stortingets utenrikskomité være tause i Beijing.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Skrevet av Ed Brown, Generalsekretær i Stefanusalliansen og Johannes Morken, Redaktør i Stefanusalliansen.

Fra 3. til 6. september besøker Stortingets utenrikskomité Kina. Det er bra at norske myndigheter har direkte kanaler. Men da forventer vi at avtalen fra desember 2016, signert etter seks års kulde i kjølvannet av Fredsprisen til Liu Xiaobo i 2010, ikke gjør stortingsrepresentanter ulne eller tause.

Det skjer alvorlige menneskerettighetsbrudd i Kina. Overgrepene mot de muslimske uigurene er grove – en hel befolkning gjøres rettsløse. Ifølge det FNs komité for eliminering av rasediskriminering mener er troverdige kilder, holder Kina en million uigurer i hemmelige omskoleringsleire i Xinjiang-provinsen.

Sprengte kirke. 

Men utviklingen i Kina er bekymringsfull på flere måter. Trosfriheten er skrevet inn i grunnloven – som beskyttelse av «normal religiøs aktivitet». Men begrepet er vid-åpent for politisk innstramming. I president Xi Jinpings Kina skal all religion bygge opp under Kinas verdier. Verdiene er definert av presidenten. Dette er tvang. En diktator ser fiender mot sin makt overalt, også i religiøse grupper som møtes jevnlig.

Religionsloven ble strammet inn 1. februar. Et øredøvende varsel kom i januar. Da jevnet kinesisk politi med jorden den store Golden Lampstand-kirken (Gylne lysestake) i Linfen i Shanxi. Støvskyen spredte frykt. Flere kirker er ødelagt. 17. juli ble Liangwang katolske kirke i Shandong – med kors over inngangen – gjort om til en haug av knust betong.

River kors. 

Associated Press rapporterer om 62 år gamle Guo, i Henan. Han hadde fått oppfylt sin drøm – å bygge en kirke. Men i mars kom politiet. De beordret korstegnet og et maleri av innstiftelsen av nattverden tatt ned. Kravet var at alle gudstjenester måtte avlyses inntil kirken og hver kirkegjenger var registrert. Det fulgte razziaer, overvåkning og avhør. En pastor fortalte at mange var stilt nærgående spørsmål om tro.

China Aid forteller fra Henan om kirker som er truet med stenging dersom de ikke fjerner kors og ikon. Innstrammingen rammer ikke bare de uregistrerte kirkene som prøver å holde seg unna statens grep. Kravet om å fjerne kors rammer også flere steder Tre selv-kirken – den godkjente kirken. Flere steder kommer krav om å synge patriotiske sanger.

Bilde av presidenten. 

Tidlig i juli fikk kirker i Jiangxi-provinsen en advarsel fra lokale myndigheter, melder China Aid. De måtte bytte ut korsene med et bilde av presidenten eller av det kinesiske flagget. Det finnes eksempler på menigheter som har stått imot, andre har ikke sett noe annet valg enn å bøye av.

Telegrambyrået Reuters fortalte for få dager siden om den store uregistrerte kirken Zion i Beijing. Den har fått operere med en viss frihet, med hundrevis i kirken hver søndag. Men i april ble kirken pålagt å installere overvåkningskamera for bruk 24 timer i døgnet – med sikkerhet som oppgitt grunn. Kirken nektet kamera i kirkerommet. Da startet politiet å trakassere kirkegjengere, ringe den og kontakte arbeidsplassen for å få dem til å slutte å gå i kirken. Det er frykt for at kirken blir presset til å stenge.

23. juli gikk så 34 uregistrerte kirker i Beijing til det høyst uvanlige skritt å signere en felles erklæring: De ber regjeringen respektere trosfriheten.

Presser buddhister. 

Innstrammingen rammer også tibetanske buddhister. Larung Gar, verdens største tibetansk-buddhistiske lærested, ble tidligere i år underlagt kontroll. I fjor høst ble tibetanske munker i Xinjiang pålagt å integrere sentrale sosialistiske verdier i sin religiøse praksis og gjøre tilbedelsen «mer kinesisk».

Mennesker som hører til Falung Gong utsettes for grove overgrep, blant annet i tvangsarbeidsleire hvor de må avgi organer til et vestlig marked.

Det er i år 70 års jubileum for Verdenserklæringen for menneskerettigheter og paragraf 18 om tros- og livssynsfrihet. Dette er ikke året for å tie stille om en bekymringsfull innstramming for menneskerettigheter og trosfrihet i verdens mest folkerike land.

Trykket i Vårt Land 4. september 2018.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt